• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 25–30 листопада

23 контролюючі органи затвердили плани перевірок на 2020 рік; Кабмін схвалив законопроект про електронні трудові книжки; Мінсоцполітики роз’яснило нюанси індексації зарплати у грудні; а ми розповіли про ще 20 змін та подій, які чекають бухгалтерів цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 25–30 листопада

Зустрічайте! Плани перевірок контролюючих органів на 2020 рік
23 контролюючі органи оприлюднили плани перевірок на наступний рік. Лідерами серед них за кількістю перевірок є:

  • Державна служба з надзвичайних ситуацій (44 119 перевірок);
  • Держпродспоживслужби (22 432 перевірки);
  • Держпраці (16 637 перевірок);
  • Держекоінспекція (11 328 перевірок).

Весь перелік дивіться у нашій новині або на Інспекційному порталі.

Станом на вечір 30.11.2019 р. відсутні річні плани перевірок Мінсоцполітики, МОЗ та ще кількох контролюючих органів. Щодо податкових перевірок, то план-графік їх проведення на 2020 рік ДПСУ має оприлюднити до 25 грудня.

Нагадуємо також, що 15.11.2019 року ДРСУ затвердила план здійснення комплексних перевірок на 2020 рік. Згідно з ним наступного року буде проведено понад 332 тисячі перевірок підприємств та підприємців.

 

Як індексувати зарплату у грудні?
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у грудні 2019 року.

Так, оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні становив 100,7%, то він мав би вплинути на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у грудні індексувати зарплату будемо знову на коефіцієнти липня-жовтня.

Водночас з 1 грудня діє новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 2102 грн. Тому розміри індексації з грудня збільшаться.

 

Що ще нас чекає цього місяця?
Деякі зміни вже діють з 1 грудня. Зокрема, нові розміри прожиткового мінімуму, пенсій та штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН та РК.

Решта очікують нас протягом місяця. Серед них – скасування 15-ти наказів, що обмежували госпдіяльність; нові правила отримання ліцензій на діяльність; граничні терміни подання декларації про доходи для отримання податкової знижки, а також термін подання заяви про перехід на спрощену систему (або відмову від неї) з I кварталу 2020 р.

Усього ми нарахували 20 важливих змін і подій, які очікують бухгалтерів у грудні 2019 року. Повний перелік – у статті.

 

…та що ви не пропустили минулого.
Минулого місяця також відбулося чимало важливих подій: ухвалення Держбюджету–2020, план комплексних перевірок на наступний рік, оновлене Положення про касові операції, нові форма платіжного доручення та правила укладення ЗЕД-договорів.

Щоб ви не пропустили нічого важливого, 12 найактуальніших матеріалів за листопад ми зібрали у цій добірці.

 

До уваги роботодавців! Три важливі новини

  • По-перше, не забудьте скласти графік відпусток на 2020 рік! Держпраці нагадала, що для цього роботодавець може самостійно розробити форму графіка. Проте ознайомити з ним він має всіх працівників під підпис. Найзручнішою формою доведення їх до відома – це вивішування їх для загального ознайомлення в приміщеннях підприємств та їхніх структурних підрозділах.
  • По-друге, електронним трудовим книжкам, схоже, таки бути. 27 листопада Кабмін схвалив законопроект щодо переведення у цифровий формат трудових книжок. За словами міністра соцполітики Ю. Соколовської, при впровадженні електронних трудових книжок роботодавці не будуть навантажені зайвим кадровим обліком і матимуть завжди достовірну інформацію про своїх працівників. Але вони зможуть й далі вести паперові трудові книжки за бажанням.
  • По-третє, лікарняні та декретні обіцяють виплачувати вчасно. Кабмін постановою від 27.11.2019 р. №957 вніс зміни до бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік. На виплату лікарняних, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами і допомоги на поховання додатково направлено 1,4 млрд грн. Таким чином Уряд розблокував виплату лікарняних та декретних.

 

Особливості оплати 13-тої зарплати та нецільової матдопомоги
Наприкінці року роботодавці, як правило, стимулюють та заохочують працівників.

  • Які «бонуси» можна виплатити працівникам?
  • Який порядок надання нецільової матеріальної допомоги та коли вона має оподатковуватися?
  • Як оподатковується заохочення працівників у вигляді 13-ї зарплати?

Відповіді на ці та інші питання щодо правил, які діють наприкінці 2019 року, читайте в нашій аналітиці.

 

Ще три аналітики від редакції

  1. Якщо підприємець не здійснює діяльності, це не означає, що він звільнений від сплати податків. Щоб звільнити себе від підприємницьких зобов'язань назавжди, слід пройти процедуру припинення підприємницької діяльності. З чого почати, яку звітність подати та які податки сплатити востаннє – розповідаємо тут.
  2. Під час здійснення безготівкових розрахунків округлення не здійснюються. А як бути у ситуації, якщо лікарняні за рахунок ФСС необхідно видати готівкою? Чи потрібно повертати кошти, якщо округлення відбулося в більшу сторону? Про це читайте тут.
  3. Новорічні подарунки дітям працівників. Як документально оформити надання таких подарунків? Що з оподаткуванням? Чи нараховується ЄСВ? Як відображати в звітності та обліку? Усі відповіді – за посиланням.

 

Що нового у ДПС?

  1. Голова ДПС Сергій Верланов розповів про особливості впровадження нових правил роботи з РРО. Він наголосив, що для «єдинників» не запроваджено жодної нової вимоги щодо будь-якої обов’язкової форми обліку товарів (за винятком окремих груп).
  2. В які строки накладаються адмінштрафи на ФОП та посадових осіб? Луганські податківці роз’яснили, що адмінштраф може бути накладено ДПС на ФОП та на головного бухгалтера, директора підприємств не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення.
  3. Немає економічної доцільності в операції – чекайте на штрафи від ДПС. Фахівці «Вісника» прокоментували постанову ВС від 15.10.2019 р. у справі №813/1066/16. Висновок такий: якщо у взаємовідносинах з контрагентами відсутній факт економічної доцільності та економії витрат, то це є підставою для застосування податковим органом податкових нарахувань.

 

Інші новини

  • Нацбанк завершує перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні: 20 грудня 2019 року буде введено в обіг монети номіналом 5 грн та оновлені банкноти номіналом 50 грн; 25 лютого 2020 року – в обігу з’являться оновлені банкноти номіналом 200 грн; у середині 2020 року – введуть монети 10 грн.
  • Уряд вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Для обміну або отримання посвідчення після втрати чи викрадення особа може подати через Електронний кабінет водія заяву в електронній формі, зразок якої затверджується наказом МВС.
  • З 13 січня 2020 року почне діяти новий міжбанківський електронний розрахунковий документ. Нацбанк оновив вимоги до формування міжбанківського електронного розрахункового документа. Для уникнення дублювання в розрахункових документах буде виключено реквізит «Код банку».

Серія безкоштовних вебінарів від А.Волевач

 

[9-10-11 грудня] Серія БЕЗКОШТОВНИХ вебінарів “Закриваємо 2019 без помилок: Податок на прибуток, ПДВ, ”допблаго” від А.Волевач. Реєструйтеся!

Остання серія вебінарів у 2019 році. Не переносьте старі помилки у новий рік. Розберіться з ними за три дні на серії безкоштовних вебінарів:

  • 9 грудня. Дізнаєтеся, як правильно розраховувати резерв відпусток, яку заборгованiсть дисконтують і як робити це вперше;
  • 10 грудня. Розберетеся як у Декларації по ПДВ відображати несвоєчасно зареєстровані ПН і РК, як оподатковуються ПДФО та ЄСВ подарунки та корпоративи, а також чи є право на податковий кредит для таких операцій;
  • 11 грудня. Дізнаєтеся як підтвердити витрати і право на податковий кредит, як оформити підписання документів за відсутності директора та як відображати документи минулих періодів в обліку та звітності.

Реєструйтеся і завдяки безкоштовним вебінарам будьте впевнені, що завершите 2019 рік правильно.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»