• Посилання скопійовано

Що почитати на травневі свята: 13 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Попереду три вихідні дні поспіль. Якщо в цей час ви аж раптом скучите за роботою або ж просто будете мати натхнення щось цікавеньке прочитати, рекомендуємо добірку з 13-ти найпопулярніших матеріалів редакції за квітень

Що почитати на травневі свята: 13 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Лідером квітня, безперечно, є тема пандемії COVID-19. Продовження карантину (поки до 11 травня), посилення карантинних заходів, нові "антикризові" закони,  додаткові пільги бізнесу та соцгарантії для ФОП з дітьми... Усі новини на цю тему зібрані за цим посиланням.

Та все ж поміж карантинними темами було чимало й інших, не менш важливих. Наприклад, набрання чинності закону про нові правила фінмоніторингу, прийняття другого з пакету закону про єдиний рахунок для податків і ЄСВ, тощо. 

Щоби серед усього цього не пропустити чогось важливого – рекомендуємо добірку з 13-ти найпопулярніших матеріалів редакції за квітень.

***

1. З 28 квітня 2020 року діють нові правила боротьби з відмиванням доходів

48 тис. переглядів, 1 коментар

28.04.2020 року набрав чинності Закон №361 про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів. Він встановлює нові правила фінансового моніторингу господарських та фінансових операцій. Докладно про них читайте у нашій аналітиці. Крім того, Нацбанк роз'яснив:

 

2. З 2 квітня бізнес отримав додаткові пільги

38 тис. переглядів, 33 коментарі

2 квітня опубліковано та набрав чинності Закон №540-IX. Ним передбачено підвищення лімітів для «єдинників», гнучкий режим роботи та допомоги по частковому безробіттю на час карантину, а також можливість не сплачувати орендну плату під час карантину

 

3.  Додаткові соцгарантії для ФОП на період карантину: свіже рішення Уряду!

37 тис. переглядів, 121 коментар

На засіданні 22 квітня Уряд запровадив додаткові соціальні гарантії для ФОП та малозабезпечених сімей на період карантину. Зокрема, запроваджено виплату допомоги на дітей ФОП, які належать до І та ІІ групи платників ЄП та сплачували ЄСВ, на період карантину та на один місяць після дати його відміни. Така допомога надаватиметься на кожну дитину до 10 річного віку у розмірі прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн;
  • для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 грн.

 

4. Уряд знову змінив карантинні заходи

37 тис. переглядів, 24 коментарі

8 квітня Кабмін вніс зміни в постанову про запобігання поширенню коронавіруса. Зокрема, розширено перелік дозволених видів діяльності та визначено, на яких осіб віком понад 60 років не поширюється самоізоляція

 

5. Нові правила щодо орендної плати під час карантину

36 тис. переглядів, 18 коментарів

Законодавці знову уточнили обставини, за яких можливе звільнення від орендної плати. Відповідні зміни передбачені Законом №553, який був прийнятий ВРУ 13 квітня, а 18 квітня набрав чинності. Докладніше про нові правила читайте у статті від нашого юриста.

 

6. Нові ліміти доходів «єдинників» І-ІІІ груп: роз’яснення від ДПС

33 тис. переглядів, 49 коментарів

Податківці в інформаційному листі №9, серед іншого, розповіли про порядок розрахунку граничних сум доходів для «єдинників» І-ІІІ груп у зв’язку зі збільшенням їх розмірів Законом №540, який набрав чинності з 2 квітня 2020 року.

 

7. Єдиний рахунок для податків і ЄСВ: закон №2 опубліковано!

31 тис. переглядів, 3 коментарі

На засіданні 13 квітня нардепи розглянули (знову!) законопроект №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків, зборів і ЄСВ. Нагадаємо, що він був прийнятим ще у жовтні 2019 року, але 19 лютого ветований Президентом через «тютюнову правку». Тепер її прибрано зі закону, а сам Закон №559-IX прийнятий в цілому та офіційно опублікований. Ухвалені зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також митних платежів), ЄСВ через Електронний кабінет платника податків. Запрацювати він має з 1 січня 2021 року. Також уже затверджено порядок функціонування єдиного рахунку (про це тут).

 

8. Відпустки та простої через карантин: як показати у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ

27 тис. переглядів, 57 коментарів

Під час карантину роботодавцям доводиться переходити на інші режими роботи: хтось відпускає персонал у відпустки, хтось переводить на дистанційну роботу, а хтось оплачує працівникам простій. Розглянемо, як все це відобразити у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ

 

9. Принцип «4-7» в оподаткуванні ПДФО зарплат під час карантину: новий законопроект

24 тис. переглядів, 28 коментарів

У ВРУ зареєстровано законопроект №3302, який передбачає неоподаткування перших 4000 грн доходу у разі отримання найманою особою зарплати у розмірі до 7000 грн на місяць (принцип «4-7»)

 

10. Карантин в Україні триватиме до 11 травня

24 тис. переглядів, 20 коментарів

Рішення про продовження карантину до 11 травня прийняте Урядом на засіданні 22 квітня. Лише після 11 травня почнеться поетапне зняття або послаблення обмежень. Як саме це може відбуватися - читайте тут ("адаптивний карантин") і тут (5 етапів від Кабміну). 

 

11. Звільнення від плати за землю та нерухомість – лише на березень: Закон №540

23 тис. переглядів, 4 коментарі

Законом №540 звільнення від сплати за землю та податку на нерухомість встановлено лише за березень 2020 р. Розглянемо, як діяти тим платникам податку, що вже встигли зменшити задекларовані зобов’язання за квітень, та тим хто почекав з уточненням

 

12. З 14 квітня МОЗ заборонив роботу всіх ринків (а з 30 квітня вони знову запрацювали)

22 тис. переглядів, 9 коментарів

Постанова, яка дозволяла роботу ринків під час карантину, втратила чинність 14 квітня. Проте заборона діяла не довго (якихось 2 тижні). І 29 квітня на черговому засіданні Уряд підтримав постанову, яка дає змогу ринкам відновити свою діяльність. Фактичний рестарт роботи продовольчих ринків розпочався з 30 квітня (дати опублікування Постанови №313). При дотриманні санітарних норм в Україні відкриється 872 ринки 

 

13. Допомога по частковому безробіттю: як це буде під час карантину?

20 тис. переглядів, 21 коментар

Закон №540 прописав норми, за якими передбачається виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю. Порядок її надання також вже затверджено - постановою КМУ від 22.04.2020 р. №306. Докладно його ми розглянули тут, а про облік та оподаткування цієї допомоги розповіли у цій статті.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»