• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 червня – 4 липня

Мінімальна зарплата зросте до 5 тис. грн (за графіком КМУ, вже з 1 вересня); з’явиться новий порядок взяття на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу (поки в проекті); штрафи за відсутність масок у громадських місцях посилять, а у Нацбанку змінився очільник (це тимчасово). А ще – нюанси індексації зарплати у липні та 14 інших змін і подій, які чекають нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 червня – 4 липня

Що нового із карантином?

  • По-перше, Київ посилив карантин. Столична влада ухвалила рішення про посилення протиепідемічних заходів у Києві. За словами Кличка, обмежено:
    1) час роботи закладів громадського харчування та розважальних закладів (в тому числі, кінотеатрів) – до 22:00;
    2) проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру – до 22:00.
  • По-друге, посилять штрафи за відсутність масок у громадських місцях. У Кабміні ухвалили законопроект Мін’юсту, яким пропонується посилити адміністративну відповідальність власників громадських установ і закладів, а також маршруток за недотримання маскового режиму відвідувачами й пасажирами. Штрафи для фізосіб будуть істотно зменшені (з 17 тис. грн до 170-255 грн), зате для юридичних осіб вони становитимуть від 200 до 300 нмдг (3400-5100 грн).
  • По-третє, Шмигаль назвав умову повернення до жорсткого карантину. Уряд встановив ліміт виявлених випадків коронавірусу. Карантин можуть посилити, якщо кількість активних хворих на 100 тисяч населення досягне 60 осіб (зараз це 50 хворих на 100 тис. населення).

Нюанси індексації зарплати у липні
Цього місяця будемо нараховувати індексацію за коефіцієнтами для червня, але в межах нового прожиткового мінімуму (2197 грн). Проте для роботодавців, які підвищували оклади в серпні 2019 року, липень буде першим місяцем для індексації.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні від редакції.

Що ще нас чекає у липні?
Як завжди, на початку місяця редакція розповідає про те, що нас чекає протягом найближчих 30 днів. У липні, окрім індексації, це:

  • новий розмір прожиткового мінімуму;
  • податкові зміни за Законом №466;
  • нові ознаки доходів для ф. №1ДФ;
  • змінені правила поновлення договору оренди землі;
  • можливе завершення карантину (теоретично 31 липня, якщо знову не продовжать).

Про ці та інші зміни та події, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів червня – ось тут.

З 1 вересня підвищать мінімальну зарплату: КМУ ухвалив графік
Наприкінці червня Зеленський доручив Кабміну підвищити рівень мінімальної зарплати в Україні. І ось вже у середу, 1 липня, Уряд погодив графік такого підвищення:

  • з 1 вересня зарплата зросте до 5 тис. грн;
  • з 1 січня 2021 року – до 6 тис. грн;
  • з 1 липня 2021 року – до 6,5 тис. грн.

На сьогодні (з січня 2020 року і дотепер) мінімальна заробітна плата в Україні становить 4723 грн.

В Україні почали діяти нові правила реєстрації місця проживання
Тепер не будуть вимагати документи, що підтверджують право на проживання в житлі, при реєстрації місця проживання дитини за адресою реєстрації місця проживання одного з батьків. Зміни були внесені урядовою постановою від 27.05.2020 р. №481, а докладніше читайте у цій новині.

Незабаром з’явиться новий порядок взяття на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу
Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ щодо деяких питань організації фінмоніторингу. Зокрема:

  • Порядок 1. Реєстрація суб'єктів та подання інформації щодо фіноперацій;
  • Порядок 2. Облік інформації службою фінмоніторингу;
  • Порядок 3. Ведення обліку суб'єктів фінмоніторингу.

Згідно з проектом постанови, вона набере чинності з 1 січня 2021 року. Але п. 5 Порядку взяття на облік до служби фінмоніторингу (щодо строків взяття на облік суб'єктів) почне діяти з дня її офіційного опублікування.

Уряд посилює перевірки вантажоперевезень
Кабмін доручив Мінфіну спільно з ДПС, Мінінфраструктури та Укртрансбезпеки з 1 липня по 30 вересня цього року забезпечити проведення посилених заходів перевірки ТТН з перевезення вантажів автотранспортом. «Це дозволить зменшити системні порушення вагових норм при перевезенні вантажі», – заявив міністр Владислав Криклій.

Що нового у ДПСУ?

  1. СМКОР буде працювати по-новому. ДПС за допомогою СБУ та Мінцифри встановила помилку в алгоритмі роботі СМКОР. І от тепер ДПС (нарешті?) створює цілісну прозору систему моніторингу економічних процесів;
  2. ДПС та СБУ заблокували схему зловживань з ПДВ. Вони провели спецоперацію з викриття і блокування у ДПС протиправного механізму формування сум податкових кредитів з ПДВ для суб’єктів господарювання. Результатом роботи стало надходження за травень та червень додаткових 6,4 млрд грн ПДВ до бюджету;
  3. Для списання недоїмки з ЄСВ «сплячі» ФОПи мають подати заяву до 31 серпня включно. На цьому наголосила ДПС у Чернівецькій області;
  4. З якої дати запроваджується обов'язкове застосування РРО фізособами-«єдинниками»? ДПС в Івано-Франківській області нагадує, що з 1 січня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для фізосіб-«єдинників» з окремими видами діяльності, з 1 квітня 2021 року – для всіх.

Дві свіжі аналітики від редакції

  • Перевірки під час дії мораторію – хто має право їх здійснювати? Незважаючи на періодичне продовження карантину (адаптивного карантину) та заборону на проведення перевірок, все ж на сьогодні доволі значна кількість контролерів зберегли право на їх здійснення. Сфери контролю, які можна перевіряти, та ті, які досі під мораторієм – у цій статті;
  • Штрафи за Законом №466 – які та з якої дати вони діють? Як змінилися штрафні санкції за порушення податкового законодавства завдяки Закону №466? З яких дат ці нові штрафи діють? Відповіді на ці та інші запитання читайте тут.

Інші новини

  1. Нацбанк отримав нового очільника. 1 липня голова НБУ Яків Смолій написав та подав Президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням. А вже 3 липня ВРУ підтримала постанову щодо його звільнення. З цієї дати обов'язки голови НБУ тимчасово виконує Катерина Рожкова;
  2. Зеленський ліквідував Нацкомфінпослуг. Президент підписав Указ про припинення діяльності Нацкомфінпослуг. Це не «зрада» і не несподіванка. Ліквідація комісії була передбачена прийнятим Верховною Радою і підписаним Президентом Законом про «спліт» від 12.09.2019 р. №79-ІX;
  3. ФСС погасив всю заборгованість за лікарняними і декретними (по 25 червня включно). Фонд соціального страхування профінансував надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 25 червня. Загалом на виплату допомог з тимчасової втрати працездатності, допомог по вагітності та пологах і на поховання Фонд направив 1,122 млрд гривень. Профінансовано заяви-розрахунки з 23 травня по 25 червня включно.

Три вебінари ФОП та РРО: зміни з 1 серпня 2020

[РРО та ФОП: зміни серпня 2020]
13-14-15 липня три БЕЗКОШТОВНІ Вебінари “ФОП та РРО: зміни з 1 серпня 2020” від Олександри Герасименко (Онлайн-школа AVS).

Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які виникають у ФОП при роботі з РРО. За 3 зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 13 липня. Кому потрібно використовувати РРО, які сфери діяльності підпадають під обов'язкове використання РРО в 2020 та 2021 році. Кому необхідно вести товарний облік в 2020 році, а також які штрафи передбачені за неправильне ведення товарного обліку;
  • 14 липня. Який вид РРО підходить для вашої сфери діяльності та яким вимогам він повинен відповідати. На яку дату і суму необхідно складати фіскальні чеки при продажу товарів (послуг) через інтернет і продажу товарів через поштово-кур'єрські служби за передоплатою або після оплати за товар;
  • 15 липня. Як правильно зареєструвати РРО, а також яка буде процедура реєстрації програмних РРО.

Реєструйтесь на вебінари від Олександри Герасименко, щоб працювати з РРО правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»