• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Продовження адаптивного карантину до 31 серпня; скасування книг обліку для ФОП та зміни до податкової реформи за Законом №466; новації у поданні форми №20-ОПП; нові форми фіскальних чеків з 1 серпня тощо. Щоб не загубитися поміж усіх цих новин липня, зібрали 10 найважливіших та найцікавіших в одній добірці

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Липень, відпустки... Ні, не чули! Середина літа була багатою на зміни та нововведення: внесено зміни до Закону №466, скасовано книгу обліку для ФОП (правда, ще чекаємо на підпис Президента), продовжено на місяць карантин (до 31 серпня),  підкориговано Порядок обліку платників податків тощо.

А ще безліч цікавих роз'яснень держорганів, нових законопроектів та наших аналітик.

Аби не загубитися поміж усього цього, зібрали 10 найважливіших та найцікавіших матеріалів в одній добірці

 

1. До Закону №466 внесено зміни, а книгу обліку для ФОП – скасовано!

52 тис. переглядів, 23 коментарі

14 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №2524 зі змінами до ПКУ щодо функціонування Електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців. Зокрема, скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат та обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. 22 липня закон переданий на підпис Президенту. Тож тепер справа за Володимиром Зеленським.

 

2. З 1 по 31 серпня буде діяти новий адаптивний карантин

45 тис. переглядів, 11 коментарів

Постановою від 22.07.2020 р. №641 Уряд продовжив карантин в Україні ще на місяць, до 31 серпня.  Залежно від епідемічної ситуації регіони України будуть відносити до зеленої, жовтої, помаранчевої та червоної зони. У кожній з цих зон діятимуть свої обмеження, вже з 1 серпня. Які саме - читайте у цій статті.

 

3. З 27 липня запрацювали новації у поданні ф. №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків

39 тис. переглядів, 20 коментарів

Наказом від 24.06.2020 р. №323 Мінфін затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, удосконалено порядок подання повідомлення за ф. №20-ОПП; змінено структуру реєстраційного номера платника податків, який присвоює контролюючий орган; встановлено порядок взяття на облік в контролюючих органах іноземних компаній, організацій, дипломатичних місій; у новій редакції викладено форми №1-ОПП, № 1-РПП, №5-ОПП, №11-ОПП та №8-ОПП.

 

4. Як індексувати зарплату у липні?

28 тис. переглядів, 18 коментарів

У липні роботодавці мають нараховувати індексацію за коефіцієнтами для червня, але в межах нового прожиткового мінімуму (2197 грн). Для роботодавців, які підвищували оклади в серпні 2019, липень - перший місяць для індексації. Як потрібно буде нараховувати індексацію у серпні, читайте тут.

 

5. Як заповнювати Звіт з ЄСВ ФОПам через звільнення від сплати ЄСВ?

25 тис. переглядів, 12 коментарів

За роз'ясненням ДПС, при звітуванні з ЄСВ за 2020 рік підприємці, які не платили ЄСВ за березень, квітень та травень, мають відобразити у графі 3 таблиці 1 додатку 5 суму чистого доходу (прибутку), заявлену в декларації або самостійно визначену суму доходу залежно від системи, а у графі 4 слід проставити нулі

 

6. ФОПів можуть звільнити від сплати ЄСВ за червень 2020 року

24 тис. переглядів, 21 коментар

10 липня у Раді зареєстровано законопроект №3824. Ним пропонується продовжити звільнення від сплати ЄСВ підприємців за себе, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, на період з 1 по 30 червня 2020 року. Згодом, 23 липня, зареєстровано альтернативний законопроект №3824-1, яким передбачається звільнення ФОП від сплати ЄСВ до кінця карантину. І не лише за себе, а й за найманих працівників.

 

7. З 1 вересня підвищать мінімальну зарплату: КМУ ухвалив графік

22 тис. переглядів, 37 коментарів

Уряд погодив підвищення мінімальної зарплати в Україні. Так, з 1 вересня вона зросте до 5 тисяч гривень, з 1 січня 2021 року - до 6 тисяч гривень, а з 1 липня наступного року - до 6,5 тисячі гривень. Чому влада вирішила збільшити МЗП - читайте тут.

 

8. Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня 2020 року: перше знайомство

22 тис. переглядів, 23 коментарі

Мінфін наказом №306 вніс зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів. Серед іншого, ним затверджено нові форми фіскальних чеків. Реквізитів у них суттєво побільшало. Та так, що нагадують більше податкові накладні або навіть митні декларації. Чому так сталося і чи всі вони обов’язкові до застосування з 1 серпня, розповідаємо у статті.

 

9. Обережно! З'явилися нові методи шахрайства з платіжними картками

19 тис. переглядів, 5 коментарів

За повідомленням НБУ, найпопулярнішим зараз методом шахрайства з платіжними картками є соціальна інженерія – це коли люди самі переказують гроші аферистам або розкривають їм дані своїх карток (шахраї обіцяють допомогу через карантин та виманюють дані). Загалом, за даними НБУ, минулого року в Україні відбулося майже 72 тисячі випадків незаконних дій з платіжними картами, 58% з них сталися в інтернеті. А от шахрайство з накладками на банкомати вже майже відійшло в минуле.

 

10. УВАГА! З 5 по 16 серпня ЄДР не буде працювати

18 тис. переглядів

З 5 по 16 серпня відбуватиметься впровадження в промислову експлуатацію оновленого програмного забезпечення ЄДР. Тому цими днями він не буде працювати

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»