• Посилання скопійовано

Що почитати на початку осені: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Продовження карантину та щотижневий поділ України на карантинні зони; зміни до Інструкції з ЄСВ та збільшення мінзарплати з 1 вересня (а відповідно всіх показників, пов'язаних з нею); відміна книг обліку для ФОП з 2021 року та вже зовсім скоре відновлення перевірок Держпраці.... Щоб поміж цими новаціями та змінами не пропустити чогось важливого та цікавого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Що почитати на початку осені: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

1. З 21 серпня діє змінена Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

42 тис. переглядів, 19 коментарів

Наказом Мінфіну від 10.06.2020 р. №283 внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, з'явилися норми щодо пільгового порядку сплати ЄСВ для членів фермерських господарств та застосування ФОПами-роботодавцями ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю. Більше про зміни - у статті від редакції.

 

2. З 1 вересня – мінімальна зарплата 5000 грн: прийнято закон!

35 тис. переглядів, 8 коментарів

25 серпня депутати прийняли в цілому президентський законопроект №3963. Ним передбачено збільшення зарплати з 1 вересня на 277 грн (з 4723 грн до 5000 грн). Наслідки такого підвищення ми розглянули у трьох аналітичних статтях - для роботодавців (тут), бізнесу (оподаткування, штрафи і т.д., тут) та фізосіб-підприємців (розміри ЄП, ЄСВ тощо; тут).

 

3. Карантин продовжено до 1 листопада: що залишається як було, а що змінюється

33 тис. переглядів, 17 коментарів

26 серпня Кабінет Міністрів України прийняв рішення про продовження карантину в Україні ще на два місяці, до 31 жовтня (включно). Крім того, посилюються обмежувальні заходи на території регіонів. Докладно про наслідки продовження карантину для бізнесу – читайте у нашій новині.

 

4. З 24 серпня – нові зони карантину: перелік міст та районів

31 тис. переглядів, 4 коментарі

12 серпня Кабмін постановою №712 змінив критерії поділу України на карантинні зони. Зокрема, це стосується показників, за якими визначається приналежність міста чи району до карантинної зони. Після цього Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій уже тричі ділила Україну на нові зони карантину: 17 серпня, 24 серпня та 31 серпня. За останнім поділом, до «червоної зони» потрапили сім міст (Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Біляївка, Ізмаїл, Дубно та Острог) та 11 районів (Городенківський, Косівський, Тисменицький райони Івано-Франківської області; Костопільський та Радивилівський райони Рівненської області; Бережанський район Тернопільської області; Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський та Новоселицький райони Чернівецької області).

 

5. Яким буде навчання в умовах карантину з 1 вересня: рекомендації МОЗ

25 тис. переглядів, 12 коментарів

Вхід до закладу освіти і пересування по ньому будуть можливі лише у масці або респіраторі, однак учні 1-4 класів зможуть знаходитись у школі без них. Водночас у регіонах із “помаранчевим” рівнем епідемічної небезпеки педагогам під час занять рекомендовано використовувати захисні щитки. Відповідні вимоги до протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину були оприлюднені на сайті МОЗ 3 серпня, а 26 серпня їх оновили.

 

6. Відміна книг обліку для ФОП та зміни до Закону №466

24 тис. переглядів, 15 коментарів

5 серпня Президент підписав, а 7 серпня було офіційно опубліковано Закон від 14.07.2020 р. №786-ІХ. Ним передбачено скасування книг обліку для ФОП (більше подробиць у статті); зміни до Закону №466, яким була запроваджена податкова реформа (зокрема, зменшено розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК); встановлено чіткі дати списання боргів з ЄСВ у «сплячих» ФОП – з 3 червня по 31 серпня (про це у новині). Закон набрав чинності вже з 8 серпня. Але окремі його норми (зокрема, скасування Книг обліку для ФОП) почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

 

7. Порядок розрахунку середньої зарплати №100 зазнає кардинальних змін: проект КМУ

23 тис. переглядів, 3 коментарі

За проектом змін до Порядку №100 коригувати відпускні на коефіцієнт підвищення окладу вже не буде потрібно. Крім того, з’явиться чіткий та вичерпний перелік виплат, які не будуть враховуватися до розрахунків. І нарешті буде поставлено крапку в проблемі першого робочого дня місяця, якщо це не перший календарний день

 

8. До кого з 1 вересня завітає Держпраці з трудовими перевірками?

22 тис. переглядів, 7 коментарів

З 1 вересня Держпраці почне перевіряти роботодавців, у яких обсяг наданих послуг не відповідає фактичній чисельності працівників, у яких відбулося зменшення кількості працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантину. І це незважаючи на продовження карантину до 1 листопада. Адже мораторій на перевірки Держпраці не розповсюджується. 

 

9. З 3 серпня діє режим операційного дня 23/7 для сплати податків

18 тис. переглядів, 12 коментарів

З 3 серпня платники податків зможуть сплачувати податки в будь-яку годину доби. З цієї дати учасник системи електронних платежів НБУ Казначейство ЕАП (код банку 899998) буде працювати в режимі 23/7.

 

10. Увага! Норми тривалості робочого часу на 2021 рік

15 тис. переглядів

Оскільки всі питання щодо сфери праці та зайнятості населення з 27 травня 2020 року передано Мінекономіки, саме воно цього разу надало роз'яснення щодо норм тривалості робочого часу на 2021 рік. Традиційно — з прикладом розрахунку такої норми, розрахованої за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»