• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 листопада

Нові карантинні обмеження в «жовтій» зоні; штраф за неподання податкової звітності чи помилки у ній планують встановити у 2550 грн, а за умисне ухилення від сплати податків – збільшити удвічі; нові мінзарплата і прожитковий мінімум з 1 грудня; новий Порядок ведення товарного обліку для ФОП з 26 листопада та коли і скільки відпочиватимемо у грудні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 листопада

Кабмін посилив карантинні правила для «жовтої» зони
Тепер бізнеси та громадські заклади, розташовані у «жовтій» зоні, зможуть працювати лише за умови щеплення однією дозою всього персоналу (або за наявності сертифікату про повну вакцинацію чи сертифікату про одужання). Те ж саме стосується і відвідувачів.

Ну а сертифікати тепер необхідно зчитувати через додаток «Дія», а не лише перевіряти їх візуальну наявність. Штраф за неналежну перевірку – від 34 до 170 тис. грн.

Крім того, Уряд в чотири рази скоротив термін дії «жовтих» COVID-сертифікатів (одна доза вакцини). Тепер замість 120 днів він діятиме лише протягом 30 днів.

 

Нагадуємо! Завтра, 30 листопада – останній день для сплати податків за жовтень
Цей день є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за жовтень 2021 року з наступних податків та зборів:

  • податку на додану вартість;
  • акцизного податку;
  • плати за землю;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та магістральними трубопроводами;
  • та ще ряду податків.

Нагадуємо, що оскільки до кінця року продовжує діяти карантин, то за несплату податків (крім ренти, ПДВ та акцизу) фінансових штрафів не буде.

 

З 26 листопада діє Порядок ведення товарного обліку для ФОП
Мінфін Наказом від 03.09.2021 р. № 496 затвердив Порядок ведення обліку товарних запасів для фізосіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Кому та як потрібно вести товарний облік, і що буде, якщо цього не робити – читайте у аналітиці редакції.

В свою чергу, податківці у підкатегорії 109.02 «ЗІР» зазначили: перший запис, який вноситься ФОП до Форми ведення обліку товарних запасів, має відображати інформацію про залишки товарів, наявних у нього на дату набуття обов’язку щодо ведення обліку товарних запасів (тобто на 26 листопада).

 

Нові мінзарплата і прожитковий мінімум: про що треба пам’ятати бухгалтеру
Ще одне важливе нагадування: з 1 грудня 2021 року зростають два показники: мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум для працездатних осіб. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних та що зміниться в оподаткуванні доходів працівників – у редакційному матеріалі.

А чи зміниться щось у індексації зарплати? Так. Адже за п. 4 Порядку №1078 оплата праці, у тому числі працюючим пенсіонерам, грошове забезпечення, розмір аліментів, допомога по безробіттю, стипендії тощо індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Отже, будьте уважні: у грудні індексувати зарплату вже слід у межах 2481 грн. (Або у фактичному розмірі, якщо нарахована зарплата становить менше за 2481 грн).

 

Е-лікарняні та медогляди працівників: нові відповіді

  1. Виплата лікарняних за е-листками непрацезданості. Як подати заяву-розрахунок, якщо в ПІБ працівника в е-лікарняному є помилка? За якими даними визначати страховий стаж? Як оплачувати лікарняні по догляду за дитиною тривалістю понад 14 днів і чи можна продовжити е-лікарняний паперовим? Відповіді на ці питання – у роз’ясненні ФСС.
  2. МОЗ запустило «гарячу лінію» е-лікарняних. Створений контактний центр працюватиме впродовж трьох місяців. Близько 20 операторів надають консультації щоденно з 8 до 22 години, щоб люди могли отримати відповіді на питання щодо оформлення е-лікарняних.
  3. Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці до 1 грудня. Представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2022 році. Яких медоглядів це стосується та як роботодавцю організувати медогляд – у матеріалі.

 

Старт роботи Бюро економбезпеки та кримінальна відповідальність за шахрайство з ПДВ
Президент Зеленський підписав Закон №1888 про зміни до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Зокрема, у Кримінальному кодексі встановлено відповідальність за шахрайство з ПДВ, як окремий вид кримінального правопорушення. Воно буде стосуватися сум бюджетного відшкодування з ПДВ.

Стосовно БЕБ, то воно до 25 листопада 2021 року встигло укомплектуватися лише на 30% від загальної штатної чисельності центрального апарату Бюро, але це вже дозволило органу розпочати роботу.

Редакція проаналізувала Закон №1888 щодо повноважень органів Бюро економічної безпеки та відповідальність платників податків. Ним, зокрема, передбачено новий адмінштраф за ненадання відповіді на запит БЕБ та збільшення штрафу, передбаченого ККУ, за ухилення від сплати податків.

 

За неподання податкової звітності чи помилки в ній – адмінштраф 2550 грн
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №6317 про внесення змін до КпАП щодо посилення відповідальності за порушення порядку подання податкової звітності.

Зокрема, за неподання податкової звітності та за порушення порядку її подання буде застосовуватись адмінштраф у розмірі від 1700 до 2550 грн (наразі це від 85 грн до 170 грн). У такому ж розмірі застосовуватиметься штраф за відсутність податкового обліку та неподання аудиторських звітів.

 

Ще три законодавчі ініціативи

  1. Батьки зможуть ділити відпустку на дітей між собою. Зареєстровано законопроект №6343, яким, зокрема, пропонується доповнити правом працівника на поділ за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використання одночасно чи в різні строки.
  2. Форму повідомлення про вакансії (№3-ПН) оновлять. Мінекономіки планує оновити форму щодо інформації про попит на робочу силу (вакансії) та порядок її подання. А також запровадити нові електронні сервіси у роботі державної служби зайнятості.
  3. У КЗпП з'явиться окрема підстава для звільнення у зв’язку зі смертю. Законопроєкт №6323 розроблено з метою усунення прогалин в трудовому законодавстві, а також впровадження єдиного систематизованого регулювання відносин у сфері цивільного та трудового законодавства в частині виплат належних працівникові сум у разі його смерті.

 

Ліквідовані у 2021 році ФОПи та звільнені працівники матимуть право на допомогу по частковому безробіттю
За розробленим та оприлюдненим проєктом постанови КМУ, допомога по частковому безробіттю на період карантину надається:

  • працівникам, яких було звільнено з 1 січня 2021 року до дати перерахування допомоги Центром зайнятості на рахунок роботодавця для виплати працівникам;
  • фізособі – підприємцю, яка є застрахованою особою і в період з 1 січня 2021 року і до дня перерахування коштів Центром зайнятості допомоги припинила свою діяльність та не отримувала допомогу як працівник.

 

Нові правила фінмоніторингу відтермінували до 1 травня 2022 року
Мінфін наказом №602 відтермінував набрання чинності нових правил обміну інформацією з питань фінмоніторингу, які мали б запрацювати з 27 листопада.

Нагадаємо, що Наказом №322 Мінфін затвердив:

  • Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінмоніторингу та доступу до е-кабінету системи фінмоніторингу;
  • Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінмоніторингу та Державної служби фінмоніторингу України.

 

Вихідні у грудні 2021: коли будемо відпочивати, а коли працювати?
25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем) є офіційним святковим днем в Україні. Цього року це субота. Таким чином, вихідний 25 грудня буде перенесено на понеділок 27 грудня.

А отже, у грудні українців чекає три вихідні поспіль: 25, 26 і 27 грудня. А з 28-го по 31 – знову робочі дні.

 

Інші новини

  1. Як та коли проводити річний перерахунок з ПДФО. За наслідками кожного звітного року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року слід проводити річний перерахунок ПДФО, а його результати відобразити в додатку 4 ДФ до єдиної звітності за IV квартал.
  2. Уряд затвердив план статспостережень на 2022 рік. Такий план розробляється щорічно Держстатом та подається на затвердження Кабміну. План містить описи 90 державних статистичних спостережень, що необхідні для забезпечення статистичних потреб суспільства та органів влади.
  3. Подавати ПФУ е-відомості про трудову діяльність будемо по-новому. Планується ввести черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних. Також введуть норму, що відомості про трудову діяльність працівника з 10 червня подаються у складі єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Кому потрібен РРО вже через 3 тижні. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Важливе в бухгалтерії ФОП: РРО, новий порядок товарного обліку, первинні документи», яку проведуть Анастасія Волевач та Галина Лоза (Спікери онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 6 грудня. На які платежі потрібно видавати фіскальні чеки, чи є оплата через Приват24 розрахунковою операцією, яким ФОПам потрібен РРО вже через 3 тижні, чи чекати знову відміни (перенесення) РРО для ФОП, а також розглянемо, коли можна працювати без РРО, у т.ч. за послугами, оплаченими онлайн.
  • 7 грудня. Кого торкнулися зміни та штрафи за неведення форми товарного обліку, чи потрібно ФОПу вести товарний облік з 2022 року, а також розберемо, як заповнювати нову таблицю щодо ведення товарного обліку.
  • 8 грудня. Чи потрібні первинні документи для ФОП, яка відповідальність та ризики за відсутність товарного обліку, а також розберемо, як відповідати та які документи надавати коли ФОП зіткнувся з фін. моніторингом банку.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»