• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 29 січня

«Червоних» та «помаранчевих» зон – все більше; штрафи за незастосування РРО можуть зменшити (але зовсім систему РРО не скасують); з 2023 року планують запровадити єдиний зарплатний податок (з’явився законопроєкт), а МОЗ планує дозволити видавати паперові лікарняні до 1 травня 2022 року. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 29 січня

«Омікрон» наступає (та інші карантинні новини)
За даними МОЗ, станом на 29 січня у червоній зоні вже дві області: Івано-Франківська та Рівненська. Ще 16 областей перебувають у «помаранчевій» зоні, а решта областей та місто Київ – у «жовтій».

У зв’язку зі збільшенням захворюваності з 26 січня у Львові та Тернополі посилили карантинні обмеження, не чекаючи потрапляння до «червоної» зони.

Крім цього:

  • з 27 січня скорочено строк дії сертифікатів вакцинації;
  • з 31 січня діє розширений список обов'язкової COVID-вакцинації;
  • за бустерну вакцину проти COVID-19 будуть виплачувати допомогу у розмірі 500 грн;
  • а українці старше 60 років зможуть сплатити комуналку за рахунок допомоги 1000 грн.

 

Систему РРО ніхто не скасує, а от штрафи за їх незастосування можуть зменшити
25 січня минуло. Як і передбачалось, дива не відбулося: систему РРО ніхто не скасував і, як наголосив Д. Гетманцев, не скасує (про це читайте тут і тут). А от штрафи за РРО-порушення пропонують зменшити.

З цією метою 27 січня (як і повідомляв Я. Железняк) на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6561. Його авторами є Д. Гетманцев, Я Железняк та ще 80 нардепів. Документом передбачено скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру тим підприємцям-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО.

Зауважимо, що це не єдиний законопроєкт з пропозицією зменшення штрафів. 24 січня нардеп зі «Слуги народу» М. Заремський зареєстрував проєкт Закону №6540, яким передбачається продовжити застосування зменшених санкцій (10 та 50%) за невикористання РРО під час розрахунків до кінця 2022 року.

 

У 2022 році великих змін у ПКУ не буде, крім об'єднаного зарплатного податку
Д. Гетманцев розповів, що у 2022 році ВРУ має проголосувати за зниження податкового навантаження на доходи фізичних осіб. Розглядаються різні варіанти: або зниження ставки ПДФО (при цьому ЄСВ залишається, а ВЗ скасовується), або об’єднання трьох обов'язкових платежів в один.

І ось 25 січня у ВРУ було зареєстровано проєкт Закону №6548 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці». Ним пропонується об'єднати ПДФО, ВЗ та ЄСВ у єдиний податок на доходи фізичних осіб, поступово зменшуючи ставку протягом трьох років з 29% до 23%. Більше подробиць – за посиланням.

 

Безготівкові операції та РРО: коли застосовуємо, а коли ні?
РРО та ПРРО застосовуються вже не перший день. Проте досі не вщухають спори щодо того, які торговельні операції підлягають реєстрації, а які – ні. У матеріалі від редакції ми детально розглянули це питання.

Також про безготівкові розрахунки, які не потребують РРО, розповів минулого тижня Д. Гетманцев. За його словами, перерахунок коштів на поточний рахунок ФОП у форматі IBAN не є розрахунковою операцією між продавцем і покупцем, а є банківською операцією. Відповідно застосування РРО/ПРРО не вимагає. Проте оплата товарів «на картковий рахунок», через POS-термінал ФОПа тощо є розрахунковими операціями і вимагають застосування РРО/ПРРО. Наш коментар читайте тут.

 

Ще три закони, прийняті ВРУ минулого тижня
25-26 січня відбулися засідання ВРУ, на яких, зокрема, було прийняті:

  • законопроєкт №4278, яким вдосконалена процедура оподаткування ПДВ та митом ввезених в Україну міжнародних поштових та експрес-відправлень, вартість товарів в яких перевищує еквівалент 150 євро. Неоподаткований ліміт стане однаковим як для субєктів господарювання, так і для пересічних громадян;
  • законопроєкт №3881. За ним мінімальний сукупний розмір аліментів на дитину збільшиться з 30% до 50% відповідного розміру прожиткового мінімуму (залежно від віку дитини). Зараз це підвищення до 1050 грн (для дітей до 6 років) та 1309 грн (6-18 років). А якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, то в цьому мінімальному розмірі надаватиметься державна допомога на дитину;
  • законопроєкт №6199, який спрямований на спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки с/г призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки с/г призначення.

 

Чи штрафують під час карантину за порушення строку реєстрації ПН/РК: рішення ВС
Як у своїх роз’ясненнях, так і на практиці під час камеральних перевірок (на які мораторій під час карантину не встановлено!) податківці вважають, що звільнення від санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН або РК поширюється на документи, у яких граничний строк реєстрації припадає на період карантину.

Починаючи з тих, що з датою складання 16 лютого, у яких граничний термін реєстрації припадає на період з 1 березня 2020 року.

Проте знайшовся платник податку, який з таким підходом не погодився і звернувся до суду з проханням скасувати нарахований йому штраф. Що вирішив Верховний Суд – читайте тут.

 

МОЗ планує дозволити видавати паперові лікарняні до 1 травня 2022 року
СПО профспілок оприлюднило проєкт Наказу МОЗ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» щодо медичних висновків про тимчасову непрацездатність та електронних лікарняних. Зокрема, пропонується продовжити до 1 травня 2022 року:

  • видавати паперові листки непрацездатності у чотирьох виключних випадках. Яких саме – читайте тут;
  • терміни щодо впровадження інструменту контролю внесення змін до медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Про це тут.

 

Не пропустіть! Сьогодні останній день сплати податків за грудень та майнових податків за IV квартал
ДПС нагадує, що 31 січня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за грудень 2021 року. Яких саме – дивіться у цій новині.

Щоправда, оскільки до кінця березня продовжує діяти карантин, то за несплату податків (крім ренти, ПДВ та акцизу) фінансових штрафів не буде.

 

Що ще розповіли податківці?

  1. Коли фізособи-«єдинники» з основним місцем роботи мають подавати додаток 1 до декларації? Податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці 2021 року, додаток 1 до декларації не заповнюють та не подають.
  2. РРО та товарний облік у фізосіб-«єдинників»: кому треба, кому – ні? ДПСУ зазначила, що зі всіх фізосіб-«єдинників» ІІ-ІV груп зобов'язані вести товарний облік лише ті, які зареєстровані платниками ПДВ або реалізують технічно-складні побутові товари, ліки, медвироби та ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів.
  3. Відображаємо у додатку 4ДФ до єдиної звітності внесок до статутного капіталу: алгоритм від ДПС. Зокрема, Розділ I додатка 4ДФ до Розрахунку заповнюється так: у графі 3а та 3 зазначається сума внеску до статутного капіталу; у графах 4а, 4, 5а, 5 проставляються прочерки; у графі 6 зазначається ознака доходу «178».

 

Готуємося до подання фінзвітності за 2021 рік
Наближаються граничні терміни подання фінансової звітності за 2021 рік: до Держстату – 28 лютого, до ДПСУ – не пізніше 1 березня.

Для полегшення їх складання підготували для вас аналітичні статті по кожній з форм звітності:

  • Баланс підприємства – головний з фінансових звітів, який відображає майновий стан підприємства на початок і кінець звітного періоду. В цій статті розглянемо, як складається Баланс за 2021 рік;
  • Другою за номером, але не за важливістю, є форма фінзвітності Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід). Саме в ній визначається прибуток чи збиток отримало підприємство, та аналізується склад доходів та витрат у звітному періоді. Про нього читайте тут;
  • Звіт про рух грошових коштів дає інформацію про рух коштів та їхніх еквівалентів між датами фінансової звітності, про напрями їх витрачання для оцінки потреби в них на майбутнє. Цей звіт є досить простим для розуміння і показує, куди і як підприємство витрачає кошти і чому прибуток є, а коштів немає (або навпаки). Про нього у цій статті;
  • Четверта форма фінансової звітності Звіт про власний капітал надає інформацію про власний капітал підприємства, деталізуючи інформацію з розділу I пасиву Балансу та з розділу II Звіту про фінрезультати. Розгляньмо на прикладі, як його скласти;
  • Нарешті чотири форми річної фінансової звітності складено, але це ще не все. До деяких статей фінзвітності потрібно наводити додаткову інформацію у примітках, типову форму яких затвердив Мінфін. Про нюанси їх складання читайте тут.

 

Ще більше аналітики від редакції

  1. Штрафи, РРО, первинка, облік запасів... Що кажуть суди? Незважаючи на те, що багато сьогодні говорять про РРО та штрафи, суди, як показують проаналізовані нами рішення, все ж у своїй більшості стають на бік платників податків – ФОПів.
  2. Строки зберігання первинних документів. Скільки слід зберігати первинні документи, на основі яких формувалася первісна вартість самостійно зведеної будівлі, зарахованої до ОЗ? Які документи, пов’язані з будівництвом, потрібно зберігати в архіві підприємства? Читайте тут.
  3. Чи повинна форма структури власності відповідати зразкам від Мінфіну? Мінфін у своєму листі наголосив, що оприлюднені ним зразки структури власності є тільки прикладами її оформлення, але ніяк не можуть бути форматами для подання юрособами держреєстраторам.
  4. Які вимоги до працівників актуальні у 2022 році? Роботодавці при формуванні штату працівників використовують затверджені Мінекономіки професійні стандарти. Вони потрібні і для розробки посадової інструкції, і в інших випадках. Що нового у профстандартах у 2022 році? Читайте тут.

 

Інші новини

  1. Нардепи пропонують змінити податковий статус домогосподарств. У Раді зареєстровано проєкт Закону №6539 «Про домогосподарство (домоекономіку)». Ним пропонується здійснювати підприємницьку (економічну) діяльність домогосподарством без реєстрації ФОП. (Але є умови).
  2. З 25 січня результати документальних перевірок фіксуватимуться по-новому. Ми уже повідомляли раніше про затвердження Мінфіном єдиного порядку фіксування результатів документальних перевірок платників податків. Наказ був офіційно опублікований 25 січня та цього ж дня набрав чинності.
  3. З 1 лютого діятимуть мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети! Нагадуємо, що Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Відповідне рішення було ухвалене 20 грудня, а набере чинності 1 лютого 2022 року.

РРО у ФОП із чим зіткнулися у 2022. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП із чим зіткнулися у 2022: чеки, штрафи, виправлення помилок», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 7 лютого. За яких платежів необхідно видавати фіскальні чеки, види оплат у фіскальному чеку, а також зміни у Постанові №1336 стосовно РРО в селі.
  • 8 лютого. Основні відмінності у функціоналі ПРРО, як змінити якщо ПРРО не підходить, які проблеми можуть виникнути при реєстрації та перереєстрації ПРРО, а також які новини стосовно штрафів по РРО у 2022.
  • 9 лютого. Фіскальний чек без помилок, які реквізити фіскального чека обов'язкові, а також як виправляти помилки при роботі з РРО/ПРРО (не закрили зміну, не сформувався чек, постійно офлайн та інші).

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»