• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 грудня

Позапланові перевірки повертаються; зберігання пального до 2 т для генераторів без ліцензій; оновлена декларація з нерухомості та зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. А ще - цикл статей, актуальних до завершення року для бухгалтерів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 грудня

Повертаються позапланові перевірки контролюючих органів
10 грудня набрала чинності Постанова КМУ від 06.12.2022 р. №1363.
Нею Уряд дозволив здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах, за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану.

 

Як буде виглядати єдиний перелік ТОТ та районів бойових дій від Мінреінтеграції?
10 грудня опубліковано Постанову КМУ №1364 щодо формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Вона набере чинності через 15 днів з дня опублікування, тобто 25 грудня 2022 р.

Такий перелік затверджуватиме Мінреінтеграції за формою згідно з додатком за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. У переліку будуть зазначені дата початку та дата завершення бойових дій (дата виникнення та припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації. Включаються до нього території відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Більше читайте у новині.

Перелік може оновлюватися у разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць. Зауважимо, що чинний наразі Перелік №75 був востаннє оновлений станом на 23.11.2022 р.

 

Постачання генераторів та зберігання для них пального: що нового?
По-перше, Рада дозволила зберігати пальне до 2 т для генераторів без ліцензій. 13 грудня прийнято у другому читанні законопроєкти №8196 та №8197 щодо звільнення від ПДВ та мита двигунів та генераторів, статичних перетворювачів електричних, котушок індуктивності тощо.

По-друге, ДПС нарешті розповіла про звільнення від ПДВ операцій з генераторами. Зокрема, вони зауважили, що режим звільнення від оподаткування ПДВ припадає на період, в якому існують підстави для застосування такого режиму. Режим звільнення від оподаткування ПДВ з постачання в Україні систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок, тощо застосовується незалежно від статусу покупця та мети їх подальшого застосування.

По-третє, податківці при використанні генераторів вимагають ще й сплату екоподатку. За позицією податківців, дизельні генератори є стаціонарними джерелами забруднення. Тому їх власники/користувачі є платниками екоподатку. Але Гетманцев це вважає помилкою.

 

Увага! 31 грудня не можна буде зареєструвати ПН за І половину грудня
У період війни платник ПДВ не може зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 31 грудня не буде можливості зареєструвати ПН та РК за першу половину грудня в ЄРПН.

Щоправда, нардепи планують відновити можливість реєстрації ПН в граничний день у вихідні, а також збільшити строк для реєстрації ПН та РК. Але станом на 18 грудня ВРУ ще не проголосувала за ці зміни та невідомо, коли це станеться. Тож попри важку ситуацію з реєстрацією через відключення світла граничним терміном реєстрації ПН та РК за І половину грудня буде 30 грудня.

Також зауважимо, що Комітет ВРУ підтримав зміни до ПКУ щодо звільнення від відповідальності за реєстрацію ПН та РК за лютий-травень 2022 року 15 липня, а також щодо відновлення розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації ПН. Тепер чекаємо на рішення ВРУ.

 

Зустрічайте! Нова декларація з податку на нерухомість
Наказом від 10.11.2022 р. №371 Мінфін виклав у новій редакції форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

В оновленій декларації передбачені місця для зазначення коду КАТОТТГ, інформації щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ.

Для зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Згодом Наказом від 05.12.2022 р. №412 Мінфін ще раз вніс зміни до декларації, які є більш косметичними.

 

Ще три зміни від Мінфіну

  1. Готуються зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу, яким пропонує внести зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Які саме? Читайте тут.
  2. Дані про відкриття/закриття рахунків можна буде отримати від ДПС. Мінфін вніс зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів.
  3. Зазнав змін порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені. Внесено зміни до Порядку інформаційної взаємодії ДПСУ, її територіальних органів, Держказначейства, його територіальних органів, місцевих фінорганів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 13 грудня діють зміни щодо правил обрахунку показника у СЕА ПДВ. Внесено зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ. Зокрема, в обрахунку показника ΣНаклОтр не будуть враховуватися суми ПДВ за ПН, складеними за час перебування платника ПДВ на спецгрупі ЄП.
  2. 20 грудня (тобто вже завтра) – останній день для подання декларацій за листопад. Податківці наголосили, що платники податків мають відзвітувати з податків за листопад 2022 року до 20 грудня включно. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки немає такої можливості.
  3. Коригування звітності з плати за землю та податку на нерухомість через пільги: нарешті ДПС знає відповідь. Так, після затвердження та офіційного оприлюднення нового переліку території бойових дій та ТОТ платники податків зможуть скоригувати свої податкові зобов’язання.
  4. Хто зі СГ з 1 січня 2023 року має встановити платіжні термінали? ДПС нагадує, що з 2023 року торговці, які провадять госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім «єдинників» І групи, торговців з торговими автоматами, виїзну торгівлю, продаж власної продукції) мають встановити платіжні термінали.
  5. Нюанси подання документів для розблокування ПН. Рівненські податківці зазначили, що кількість документів довільного формату (файлів), що додаються до Повідомлення 1/Скарги не повинна перевищувати 100 шт. Водночас один файл може містити копії кількох документів за умови, що його розмір не перевищує 2 Мб.

 

Нюанси подання декларації ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року
Наразі воєнний стан в Україні продовжено до 19 лютого 2023 року. Тому в грудні 2022 року платники податків ще можуть працювати на єдиному податку за ставкою 2%, а відтак подаватимуть декларацію за грудень.

При цьому декларація платників ЄП 3-ї групи за ставкою 2% за грудень може подаватися з додатками або без них. Наявність додатків змінює граничний строк подання декларації. Докладніше ми це питання розглянули у цій статті (для передплатників).

 

Не забудьте провести інвентаризацію перед складанням фінзвітності за 2022 рік
Мінфін нагадує, що перед складанням річної фінзвітності обов'язково проводять інвентаризацію активів та зобов'язань підприємства. При цьому інвентаризація також обов'язкова у разі, зокрема, пожежі, стихійного лиха або техногенної аварії.

 

Збільшення розміру прожиткового мінімуму у 2023 році: на що це вплине?
Законом про Держбюджет на 2023 рік затверджено нові розміри прожиткового мінімуму для різних категорій населення України. І протягом усього року через війну вони залишатимуться на рівні грудня 2022 року.

Та все ж на які показники це вплине? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Графік відпусток та резерв на їх оплату у 2023 році: як це під час війни?
Забезпечення (резерви) створюються для відшкодування майбутніх витрат, у т. ч. на оплату відпусток працівникам. Як створювати резерв відпусток? У яких суб’єктів господарювання слід створювати резерв? На які особливості звертати увагу під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання шукайте у цій статті від редакції (для передплатників).

А от про те, як створювати графік відпусток? Які відпустки включати у нього? Які нюанси слід пам’ятати під час створення? За якою формою складати та які вигоди для роботодавця, який складає графік відпусток? Читайте тут.

 

Замість оплати лікарняних – додаткові відпустки: Мінсоцполітики має розробити порядок
Кабмін доручив Мінекономіки разом з Мінсоцполітики та іншими органами влади до 1 лютого 2023 року опрацювати питання надання роботодавцем оплачуваної додаткової відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника замість виплати допомоги з тимчасової непрацездатності.

У Мінсоцполітики додали, що наразі не опрацьовуються пропозиції щодо повного скасування виплати допомоги з тимчасової непрацездатності за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування, збільшення строку оплати днів непрацездатності роботодавцями або обмеження тривалості оплачуваної відпустки за рахунок роботодавця замість виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

 

Нюанси правильного зберігання даних в е-трудових
ПФУ наголосив, що перед зберіганням е-трудових слід перевірити наявність необхідних підписів та печаток на титульному аркуші трудової книжки, підпису власника трудової книжки, підпису особи, відповідальної за видачу трудових книжок, а також печатки підприємства. Більше подробиць читайте за посиланням.

 

Інші новини

  1. Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2023 році? Мінекономіки оприлюднило проєкт Постанови КМУ, якими будуть затверджені переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот на 2023 рік.
  2. Мінінфраструктури не відмовилося від запуску Е-ТТН (вже почалося тестування). Е-ТТН у перспективі має замінити паперову і стати обов’язковою для всіх учасників перевезень – відправників, отримувачів і транспортних компаній. Але за планами Мінінфраструктури, це станеться не раніше липня 2023 року.
  3. Дві зміни від НБУ: розширено можливості страховиків для роботи за кордоном та пом'якшено інші валютні обмеження, а ще – в обіг вводяться банкноти номіналом 100 грн з підписом голови НБУ Андрія Пишного.
  4. У «Дії» можна змінити місце проживання ВПО та скасувати статус. У застосунку доступні дві нові послуги для ВПО, які можна отримати без участі чиновника. Перша – зміна місця проживання, якщо ви переїхали до іншого міста України. Друга – скасування статусу ВПО, якщо ви повернулися на місце постійного проживання.
  5. Зміниться порядок обліку сум, які сплачуються / підлягають сплаті на рахунки ПФУ. Через необхідність забезпечення обліку платежів, що надійдуть до ПФУ відповідно до договорів про добровільну сплату пенсійних внесків, пропонується внести зміни до Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум платежів.

Бухгалтерська Відеоплатформа №1 дарує не тільки велетенську знижку, а ще й шанс виграти тур до Парижу!

Сьогодні — найкращий час для передплати! Чому? Бо до новорічних свят діє шалена знижка -74% на всі тарифні пакети! А знаєте, як заощадити найбільше? Обирайте передплату на 1 рік. Ціна на цей період найменша з усіх — лише 119 грн/міс, і вона не зміниться навіть після подорожчання у 2023 році.

До того ж річна передплата будь-якого тарифного пакета, автоматично робить Вас учасником розіграшу туру «Бонжур, Париж». Усі платять за нього 23 999 грн, але тільки передплатники Бухгалтерської Відеоплатформи №1 можуть отримати його БЕЗКОШТОВНО!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»