• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 лютого

Оновлено порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК; можливе скасування деяких податкових пільг з 1 липня; новий закон про колдоговори, а роботодавці можуть й надалі індексувати зарплати. А ще цього тижня закінчується строк подання деяких звітів до ДПС

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 лютого

Оновлено порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК
Між платниками ПДВ та ДПС виникають непорозуміння, основною причиною яких є недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

З огляду на це, Мінфін наказом від 12.01.2023  №19 затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Вони запрацюють з 8 березня 2023 року.

Зокрема, запроваджено форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень і документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН. Що ще змінилося – читайте тут.

До того ж, за словами Д. Гетманцева, наразі розробляються ще зміни до Постанови №1165, які покращуватимуть систему блокування податкових накладних. Про це читайте в його інтерв’ю тут.

 

Увага! Закінчується строк подання деяких звітів до ДПС
Нагадуємо, що цієї середи, 1 березня, закінчується строк подання до податкової служби:

  • декларації з податку на прибуток за 2022 рік. За яким форматом потрібно відзвітувати – читайте тут;
  • фінансової звітності за 2022 рік платниками податку на прибуток (довідник від редакції на цю тему за посиланням);
  • розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення окремого балансу фінансово-господарської діяльності, за 2022 р. платниками, у яких податковий період дорівнює календарному року;
  • розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента за 2022 р.;
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, за IV квартал 2022 р.;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2022 рік (про його заповнення читайте тут);
  • декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за 2022 рік платниками, віднесеними до I та II груп (про нюанси звітування читайте в аналітиці від редакції).

Звертаємо увагу! На час воєнного стану платники податків звільняються від відповідальності у разі відсутності можливості своєчасно сплатити податки чи подати звітність.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Зміни до ПКУ щодо платіжних послуг. У новому інформаційному листі ДПС розповіла про особливості сплати податків та зборів е-грошима, а також вказала на обмеження, які існують у разі сплати е-грошима податків і зборів.
  2. Особливості визначення МПЗ. ДПС опублікувала ще один інформаційний лист, який присвячено всім питанням нарахування, звітування та сплати мінімального податкового зобов’язання.
  3. Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами зміниться. ДПСУ запропонувала внести зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, зокрема, в частині набуття статусу суб’єкта електронного документообігу без укладення договору.
  4. Нюанси складання платіжки на перерахування коштів в СЕА ПДВ. Податківці зазначили, що у полі «Призначення платежу» платіжки для поповнення СЕА ПДВ друкується роз’яснювальна інформація про платіж у довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».
  5. 28 лютого (вівторок) – останній день, коли можна буде скористатися можливістю податкової амністії та легалізувати активи, які не були своєчасно оподатковані. Більше – у новині.

 

Комітет ВРУ підтримав скасування деяких податкових пільг з 1 липня
20 лютого Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Нагадаємо, що за ним окремі пільги діятимуть до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для ФОП та юросіб бути платниками ЄП ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • можливість для ФОП - платників ЄП І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

 

Ще три новини щодо пільг під час війни

  1. З 24 лютого діють пільги для імпорту коптерів, тепловізорів, коліматорів, рацій. 22 лютого Президент підписав Закони №2906 та №2907 про звільнення від ПДВ та мита: коптерів, тепловізорів, коліматорів, рацій та приладів нічного бачення. 23 лютого Закони були опубліковані в «Голосі України», а 24 лютого набрали чинності.
  2. Мінекономіки підтримало додаткові податкові пільги для генераторів. Мінекономіки підтримало законопроєкт №8391 зі змінами до ПКУ щодо особливостей урахування витрат на придбання інверторів, акумуляторів, генераторів платниками податків, але Гетманцев проти.
  3. Мінфін проти звільнення ІТ-компаній від ПДВ. У Міністерстві фінансів України не підтримують запровадження нової пільги для ІТ-сектору щодо звільнення програмних продуктів від ПДВ.

 

З 1 квітня – зміни в обліку платників податків
Законом №2888 законодавці внесли зміни до ПКУ, але не тільки щодо платіжних послуг (як зазначено у назві закону). Також оновлено правила обліку платників податків. Що саме зміниться – читайте в аналітиці від редакції.

 

Роботодавці можуть й надалі індексувати зарплати у 2023 році
У Держпраці наголосили, що роботодавець може на власний розсуд прийняти рішення щодо подальшого нарахування індексації заробітної плати працівникові. Наприклад, передбачивши у колективному договорі, що нарахування та виплату індексації заробітної плати буде продовжено.

Для цього необхідно розробити внутрішній документ, у якому визначити правила проведення такої індексації, та прописати умови її нарахування. Зокрема, як визначатиметься сума такої індексації, щоби була підстава включити її до фонду оплати праці, адже законодавчі норми щодо її проведення з 01.01.2023 не діють.

 

Новий закон про колдоговори: що зміниться для роботодавців?
23 лютого ВРУ ухвалила євроінтеграційний законопроєкт №7628 «Про колективні угоди та договори». Він спрямований на осучаснення регулювання у сфері трудових відносин. Зокрема:

  • передбачено можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів – за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин;
  • визначено порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у разі обов’язковості врахування положень кількох угод;
  • розширено суб’єктний склад сторін колективних переговорів на галузевому рівні з урахуванням пріоритетного права участі репрезентативних суб’єктів тощо.

 

Бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій діятиме й далі
Мінекономіки у листі від 14.02.2023  №2704-20/6112-01 наголосило, що станом на 14.02.2023  залишається чинним Порядок №45. Тому у разі відповідності критеріям бронювання військовозобов’язаних органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації (яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), можуть здійснювати бронювання військовозобов’язаних працівників відповідно до цього порядку.

 

МОЗ удосконалило порядок видачі е-лікарняних «Вагітність та пологи»
Наказом від 29.12.2022  №2386 МОЗ затвердило зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Зокрема, уточнено, що медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на підставі медичного запису про медичний огляд пацієнтки, надання консультації або лікування, внесеного до електронної системи охорони здоров'я одним із таких лікуючих лікарів:

  • лікарем, який веде вагітність;
  • лікарем суб'єкта господарювання, у якому пацієнтці надається спеціалізована медична допомога у стаціонарних умовах при вагітності;
  • лікарем, який надає медичну допомогу під час пологів;
  • лікарем суб'єкта господарювання, у якому пацієнтці надається спеціалізована медична допомога у стаціонарних умовах у разі ускладнень у післяпологовий період.

Також уточнено строки, на які формують медичний висновок категорії «Вагітність та пологи».

 

Статуси е-лікарняних: які бувають та що означають?
У ФСС розповіли, що е-лікарняний надходить до кабінету страхувальника, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на вебпорталі е-послуг ПФУ. Лікарняний може мати такі статуси: «Закритий», «Готово до сплати», «Помилково сформований», «Недійсний» та «Оплачений». Про кожен з них читайте тут.

 

Інші новини

  1. Мінреінтеграції оновило перелік ТОТ та територій бойових дій. До нього увійшли населені пункти у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій областях. Ці зміни діють з 17 лютого.
  2. Чи буде податкова реформа під час війни? Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі податків, які надходять щомісяця до держбюджету, не вистачає навіть на покриття всіх потреб оборонного сектору. Тому зараз Уряд не планує розпочинати повноцінну податкову реформу.
  3. Уряд оновив порядок стажування студентів ВНЗ на підприємствах. Завдяки змінам до Порядку №20 відомості про проходження стажування вноситимуть до реєстру застрахованих осіб. До того ж у новій редакції викладено форму заяви про прийняття на стажування та типову форму договору.
  4. З 22 лютого діє розширений перелік суб'єктів первинного фінмоніторингу. СГ, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями та/або надають посередницькі послуги в такій діяльності, зобов’язані стати на облік у Держфінмоніторингу. Ця новація почала діяти з 22 лютого.
  5. Для інтернет-торгівлі планують впровадити державний ринковий нагляд. Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону щодо удосконалення державного ринкового нагляду та системи технічного регулювання відповідно до вимог Європейського Союзу.

Встигнете заощадити до березня?

Забезпечити собі доступ до Бухгалтерської Відеоплатформи №1 за найнижчою ціною 109 грн/міс. — це Ваше найкраще рішення цього місяця!

Ви тільки уявіть — передплата на професійну систему для бухгалтера із 1100+ відеоматеріалів, бібліотекою у 2600+ документів та унікальними сервісами, як «Довідники» та «Калькулятори» є настільки вигідною лише до кінця місяця!

Встигнете схопити доступ перед зростанням цін?

Впевнені, що так!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»