• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 12 березня

Критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників; на платників податків з територій бойових дій та ТОТ чекають зміни щодо податкових пільг; оновлено порядок надання допомоги по частковому безробіттю, а також індекс інфляції за лютий

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 12 березня

Критерії для визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників
Наказом від 17.02.2023 р. №952 Мінекономіки затвердило Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. За ними підприємства зможуть бронювати працівників, якщо відповідають одному з восьми критеріїв:

  1. здійснення підтримки та супроводження інвестиційних проєктів відповідно до рішення КМУ або Мінекономіки;
  2. здійснення відповідно до законів реалізації державної політики, за формування якої відповідає Мінекономіки;
  3. отримання фінансової державної підтримки у вигляді грантів у 2022 - 2023 роках;
  4. виконання робіт та надання послуг для Мінекономіки на підставі договорів (угод, меморандумів, контрактів), укладених на строк не менше шести місяців;
  5. перебування у сфері управління Мінекономіки та виконання державних замовлень;
  6. середня зарплата працівників підприємства, установи, організації, що здійснює діяльність у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки, становить не нижче середньої зарплати по країні, помноженої на коефіцієнт 1,5;
  7. провадження діяльності на території трьох і більше областей України у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки;
  8. провадження виду виробництва або надання послуг, яке забезпечує потреби інших підприємств, установ, організацій у матеріально-технічних ресурсах, сировині і матеріалах, комплектувальних виробах, відсутність яких призведе до повного зупинення виробництва продукції або надання послуг, у сфері, формування та/або реалізацію політики якої забезпечує Мінекономіки.

 

Оновлено порядок надання допомоги по частковому безробіттю
9 березня набрала чинності Постанова КМУ від 03.03.2023 р. №188, якою затверджено зміни до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю, погодивши його зі Законом «Про зайнятість населення». У новому Порядку розширено перелік критеріїв, за якими надається допомога по частковому безробіттю, зокрема щодо відсутності у роботодавця або фізичної особи підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців.

Докладно про те, які умови та критерії отримання допомоги по частковому безробіттю. Коли роботодавцю відмовлять в отриманні допомоги? В який строк допомога виплачується працівникам? Які зміни почнуть діяти після воєнного стану? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Ще три новації, які набрали чинності минулого тижня

  1. Порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних. 7 березня набрала чинності постанова КМУ від 03.03.2023 р. №185, якою затверджено Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Коментар від редакції читайте тут.
  2. Зміни до порядку складання первинних документів. Мінфін наказом від 28.12.2022 №467 вніс зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку. Уточнено перелік реквізитів первинних документів, регістрів бухобліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухобліку. Ці зміни діють з 9 березня.
  3. Оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК. З 8 березня діє наказ Мінфіну від 12.01.2023 №19, яким затверджено зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зокрема, запроваджено форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень і документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН. Більше про зміни читайте тут.

 

Блокування (розблокування) ПН/РК: що ще нового?
По-перше, в оновленому «Єдиному вікні» (до версії 1.31.5.0 станом на 28.02.2023 р.) з'явилися форми рішення про реєстрацію ПН та РК та повідомлення щодо недостатності пояснень і документів, необхідних для рішення комісії ДПС щодо розблокування ПН.

По-друге, ДПС радить бізнесу виписувати окремі податкові накладні на товари/послуги, які наявні у врахованій Таблиці платника. У цьому випадку Таблиця платника спрацьовуватиме. Також податківці зауважили, що платник ПДВ може самостійно проаналізувати помилки у таблиці даних через Е-кабінет.

І по-третє. Європейська Бізнес Асоціація розповіла, що більшість податкових накладних, заблокованих протягом жовтня 2022 року, на жаль, не змогли бути оскаржені в адміністративному порядку, і компанії будуть змушені звертатися до суду. Крім того, Рада омбудсмена навела докладний звіт щодо результатів розслідування роботи СМКОР. Вона рекомендує встановити обмеження за рівнем максимально допустимого зупинення ПН/РК: за кількістю платників або за кількістю ПН/РК.

 

ДПС може штрафувати за несвоєчасну сплату податків незалежно від причин
За позицією Верховного Суду, сплата позивачем податкового боргу, яка відбулася з порушенням строків із незалежних від нього причин та за відсутності його вини, не може бути підставою для звільнення позивача від відповідальності.

 

Не пропустіть! Сьогодні останній день сплати податку на прибуток за 2022 рік
ДПС нагадує, що сьогодні, 13 березня, – останній день сплати частини чистого прибутку державними підприємствами та податку на прибуток для звичайних платників за 2022 рік.

 

Ще 5 свіжих податкових роз’яснень

  1. Як ДПС застосовує штрафи за неналежну роботу з РРО? Податківці навели особливості визначення «першого» та «наступного» порушення, пов’язаного із неналежним застосуванням РРО/ПРРО. Зокрема, за першу з таких операцій – штраф, як за перше порушення, а за кожну наступну, – як за наступне порушення.
  2. Чи штрафує ДПС платників за несвоєчасну сплату плати за землю під час війни? Суб’єкт господарювання, який має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати плати за землю, звільняється від відповідальності за порушення термінів сплати за землю за січень - травень 2022 року, за умови сплати не пізніше 1 серпня 2022 року. За порушення термінів сплати плати за землю за інші місяці 2022 року та місяці 2023 року суб’єкт господарювання не звільняється від відповідальності.
  3. Як нарахувати ПДВ у разі ліквідації основних засобів? Якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням, то така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання. Відповідно ПДВ нараховується на загальних підставах.
    Як ДПС повідомляє про недостатність документів для підтвердження неможливості виконання податкових обовʼязків? У разі недостатності документів, що підтверджують неможливість виконання у платника податків податкових обов’язків, ДПС направляє попереднє рішення про це. У ньому наводиться пропозиція щодо надання конкретних додаткових документів.
  4. Нарахували працівнику компенсацію за невикористані щорічні відпустки: що з ЄСВ? Підприємство після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а відповідно, і платника ЄСВ. Отже, особам, яким після звільнення з роботи нараховано компенсацію за невикористану відпустку, ЄСВ на зазначені суми не нараховується.

 

Пільги з податку на нерухомість та плати за землю на територіях бойових дій можуть переглянути
Незабаром річниця, відколи ВРУ зобов’язала КМУ затвердити для цілей ПКУ перелік територій бойових дій та ТОТ, а платники досі не можуть скористатися податковими пільгами.

Проте 7 березня комісія при Комітеті ВРУ провела засідання щодо змін до податкових пільг. Як розповіла Н. Южаніна, пільгу з плати за землю планують обмежити 1 числом місяця, що настає через 6 місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації. Щодо податку на нерухомість, то за змінами його не доведеться сплачувати за 2021-й та наступні роки за знищене майно. Але якщо будівля пошкоджена, то нарахування податку за такими об’єктами нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти визнані придатними для використання.

 

Акциз на солодку та газовану воду: нові законопроєкти
Ми вже розповідали про ініціативу нардепів щодо запровадження акцизу на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин.
І ось 6 березня у ВРУ зареєстровані альтернативні законопроєкти – №9032-1 і №9033-1.

Зокрема, пропонується віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, до підакцизних товарів та встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

 

В Е-кабінеті розширено послугу щодо інформації про контрагентів
Мінфін розширив перелік податкової інформації, яка може бути надана платнику податків за згодою його контрагента в Е-кабінеті.

Тепер через Електронний кабінет можна дізнатися інформацію про наявність свого контрагента у переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку (дата включення до / виключення з такого переліку, критерій ризиковості). Це зроблено з метою мінімізації ризиків платників податків, пов’язаних із співпрацею з ризиковими контрагентами.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за лютий – 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у лютому 2023 р. порівняно зі січнем 2023 р. становила 0,7%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,5%, одяг і взуття подешевшали на 3,2%, а ціни на транспорт знизилися на 1,7%.
  2. Затверджено типовий договір про добровільну сплату ЄСВ. Пенсійний фонд затвердив Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та порядок його укладення.
  3. З 1 квітня запрацює нова версія СЕП НБУ. НБУ визначив порядок виконання міжбанківських платіжних операцій у новому поколінні СЕП. Впроваджений стандарт ISO 20022 уніфікує платіжні документи, створює єдині принципи для їх заповнення і оброблення.
  4. Відкликання банківської ліцензії в Айбокс Банк та його ліквідація з 7 березня 2023 року. За позицією НБУ, кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізосіб відшкодування в повному розмірі вкладу. Своєю чергою, у компанії IBOX повідомили, що у зв'язку з відкликанням ліцензії у головного банка-партнера АТ «АЙБОКС БАНК» компанія IBOX тимчасово припиняє приймання будь-яких платежів.
  5. Раді пропонують змінити правила торгівлі вживаними автомобілями. Законопроєктом №9083 пропонується звільнити торговців ТЗ, що мають ідентифікаційні номери і поставлені на облік у МВС, від обов'язку перереєстровувати на себе вживані авто, які були придбані як товар для їх подальшого продажу кінцевим споживачам.

Святкові мегазнижки до -73% на Кадрову Відеоплатформу №1 вже діють!

Компанії KadroLand — 3 роки! Тож з цієї нагоди вони підготували для Вас купу сюрпризів. Ви тільки уявіть, сьогодні Ви можете відкрити доступ до Кадрової Відеоплатформи №1 за найнижчою ціною усього року — лише від 108 грн/міс.!

А ще Ви маєте шанс виграти квиток на незабутнє свято Дня бухгалтера і аудитора «Bounty Party»! Для цього обирайте термін передплати на 6 чи 12 місяців, і Ви автоматично станете учасником розіграшу. Така пропозиція буває лише раз на рік, тож дійте!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»