• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 27 серпня

Держпраці накладатиме штрафи за новим порядком (проєкт постанови КМУ); зміняться деякі форми звітності; замість класифікатора професій з’явиться Єдиний реєстр кваліфікацій, а повідомлення про вакансії №3-ПН стане необов’язковим (законопроєкт)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 27 серпня

Замість класифікатора професій з’явиться Єдиний реєстр кваліфікацій
На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №9630 про вдосконалення нацсистеми кваліфікацій. Передбачено створення Єдиного реєстру кваліфікацій на підставі Класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій.

Крім того, цим законопроєктом передбачено, що подання інформації про вакансії (повідомлення за формою №3-ПН), яка подається до центрів зайнятості, стане необов’язковим.

 

Держпраці накладатиме штрафи за новим порядком: проєкт постанови КМУ
СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку накладення штрафів та застосування попередження Державною службою України з питань праці та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Цей Порядок визначає механізм накладення штрафів та застосування попередження за порушення вимог законодавства про працю, зайнятість населення та рекламу.

Так, штрафи накладаються на роботодавців та рекламодавців за порушення законодавства про працю, про зайнятість населення та про рекламу, відповідальність за які передбачено:

  • частиною 2 статті 265 КЗпП;
  • частинами 3—7 статті 53 Закону «Про зайнятість населення»;
  • абзацом 2 частини 3 статті 24-1 Закону «Про рекламу».
    Попередження застосовується до роботодавців, які є платниками єдиного податку першої — третьої груп, за порушення законодавства про працю, відповідальність за які передбачено абзацами другим та шостим частини другої статті 265 КЗпП. Чинне законодавство не встановлює порядку застосування попередження.

 

Увага! Зміняться деякі форми звітності

  1. Оновлено декларацію з акцизного податку, форми АН/РК та заяви для платників акцизу. Нормативку щодо форм АН, заяв та декларації платників акцизу приведено у відповідність до вимог Закону №2888-IX, а також виправлено окремі технічні та логічні неузгодженості.
  2. З 2024 року діятиме нова форма декларації про відходи. Кабмін вніс зміни до Порядку подання декларації про відходи, а також виклав у новій редакції саму форму декларації. Постанова набере чинності з 1 січня 2024 року.
  3. Мінфін підкоригує додаток РІ до декларації з податку на прибуток. Оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Його приводять у відповідність до Закону №3219.

 

До уваги «єдинників», які були на спецгрупі!
По-перше, до 1 вересня фізособи-«єдинники» після скасування спецгрупи мають вирішити питання щодо кількості працівників. ДПСУ наголосила, що умови для відповідної групи платників єдиного податку щодо кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах, мають бути виконані до 1 вересня.

По-друге, податківці розповіли, чи можна стати «єдинником» І або ІІ групи у разі відмови від ЄП після скасування спецгрупи. Так, ФОПи мають право подати заяву про застосування ЄП до 01.09.2023 та бути платниками І або ІІ групи, які у липні 2023 року відмовилися від спецгрупи ЄП і з 01.08.2023 перейшли на загальну систему або стали платниками ЄП ІІІ групи.

По-третє, ДПС розповіла про особливості нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ після скасування спецгрупи ЄП. А саме протягом якого періоду визначаються компенсуючі ПЗ? Якою датою має бути складена зведена ПН? Скільки зведених ПН може бути складено? Докладно про це читайте тут.

Також звертаємо увагу, що в Е-кабінеті вже здійснюється списання «технічного» боргу при застосуванні пільг платниками ЄП І та ІІ груп. 22 серпня у розділі «Стан розрахунків» з бюджетом запрацювала нова функція щодо списання «технічного» боргу. Тож тепер можна перевіряти таке списання та у разі потреби звертатися до ДПС за роз’ясненням.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Які нюанси сплати податків представником платника податків? Якщо сплата податків виконується представником (за рахунок та від імені платника податків), то у полях «платник» та «фактичний платник» платіжки для сплати податків зазначається виключно податковий номер платника.
  2. Чи нараховується ПДВ при списанні зіпсованих ТМЦ? Оскільки під час придбання ТМЦ суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, то не пізніше останнього дня місяця їх списання слід здійснити нарахування ПЗ з ПДВ за основною ставкою.
  3. Які штрафи та пеню за порушення сплати ЄСВ нараховують з 1 серпня? Податкові органи можуть застосовувати штрафні санкції за несплату ЄСВ та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023. За період з 01.03.2020 до 31.07.2023 штрафи за такі порушення не застосовуються.
  4. Чи мають право податківці здійснювати перевірки СГ в неробочий час? Працівники ДПС мають право здійснювати документальні (планові або позапланові; виїзні) чи фактичні перевірки протягом терміну, який визначений у направленні на перевірку з урахуванням правил внутрішнього трудового розпорядку платника податків.
  5. Коли у випадках технічних помилок в СЕА ПДВ суд обирає сторону ДПС? Податківці розповіли, що за висновком ВС посилання позивача щодо неможливості реєстрації ПН через подвійне проведення ДПС декларації з ПДВ та подвоєння картотеки е-рахунку СЕА ПДВ є цілком безпідставними та не враховані судом як поважна підстава несвоєчасної реєстрації ПН.

 

Робота під час повітряної тривоги: які дії працівників та роботодавців?
Роботодавці та працівники продовжують адаптуватися до викликів воєнного стану. Та досі найпоширеніші запитання стосуються можливості виконувати роботу під час повітряної тривоги.

Тож чи може роботодавець вимагати від працівників виконувати робочі обов’язки під час повітряної тривоги? Яку відповідальність передбачено для роботодавця, якщо його працівники працюють під час повітряної тривоги? Читайте у цій новині.

 

Ще три роз’яснення для роботодавців

  1. В які строки слід виплачувати зарплату, щоби під час перевірок не оштрафували? Фахівці Держпраці підкреслили, що навіть під час війни зарплата має виплачуватись двічі на місяць із проміжком часу, що не перевищує 16 к.д., та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
  2. Облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю: скільки і кому компенсує держава? Кабмін затвердив Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю. За ним роботодавці зможуть отримувати як компенсацію до 100 тис. грн. Більше подробиць – в аналітиці від редакції.
  3. Розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника. Держпраці наголосила, що працівник не може просто з власної ініціативи, попередивши роботодавця за 2 тижні, розірвати строковий трудовий договір. Але такий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності.

 

Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій
Наказом від 17.08.2023 р. №224 Мінреінтеграції  внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Стосуються вони, зокрема, Сєвєродонецького району, Балаклійської міської територіальної громади, Бериславської міської територіальної громади тощо.

 

Інші новини

  1. Бізнес проти передання адміністрування ЄСВ від ДПС до ПФУ. На думку бізнесу, законопроєкти №9569 та №9570 є недоцільними у поточних умовах, їх реалізація погіршить адміністрування ЄСВ та призведе до збільшення видатків на Пенсійний фонд.
  2. Хто з держорганів займатиметься перевірками інтернет-магазинів? Державний ринковий нагляд в інтернет-магазинах здійснюватиме Держпраці. СГ будуть зобов’язані надавати на її запит інформацію, необхідну для ідентифікації власників вебсайтів, на яких розміщено інформацію щодо товару, який перевіряють.
  3. МВФ проти часткового «воєнного» мораторію на перевірки ДПС. За словами Я. Железняка, в МВФ не зараховують виконання структурного маяка, оскільки було прийнято редакцію законопроєкту №8401 із залишенням часткового мораторію на перевірки ДПС без погодження з МВФ.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»