• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 жовтня - 5 листопада

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок підприємців на 2023 рік, Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому скасування мораторію на податкові перевірки, до 20 грудня слід подати до ТЦК дані про автотранспорт, а також 13 змін та подій, що чекають нас у листопаді

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 жовтня - 5 листопада

Що нас чекає у листопаді?

Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У листопаді це, зокрема:

  • оновлення порядку оформлення виплат для ВПО;
  • новий режим декларування імпорту та експорту;
  • нові правила щодо виробництва спиртових дистилятів малими виробниками;
  • зміна правил проведення пожежних перевірок;
  • медогляди працівників: слід подати заяву Держпраці на 2024 рік тощо.

Загалом про 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за жовтень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Скасування мораторію на перевірки ДПС ще ближче

Комітет ВРУ з податкової політики рекомендує ВРУ прийняти у ІІ читанні законопроєкт №10016-д. Про прийняття за основу ми писали тут.

Я. Железняк підкреслив, що у тексті законопроєкту майже нічого не змінилося. Але:

  • строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопад на 01 грудня;
  • мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року;
  • мораторій знімається тільки для тих суб’єктів, які підпадають під певні критерії. 

Звертаємо увагу, що щодо критеріїв внесено поправку до законопроєкту. За пропозицією Н. Южаніної, для відбору до плану-графіка перевірок пропонують відносити підприємства однієї галузі платників податків, основний вид економдіяльності яких визначений на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010.

 

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок підприємців на 2023 рік

2 листопада ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Наразі воно торкнулося лише розділу «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити). За ним у 2023 році планують провести 262 перевірки.

Інші розділи плану-графіка поки залишені без змін.

 

Наближається граничний термін подання звітності за III квартал 2023 року

У четвер, 9 листопада, закінчується термін подання податкової звітності за III квартал 2023 року, а також алкогольно-тютюнової звітності за жовтень. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут.

Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема з подання звітності. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

Що ще нового у ДПС?

  1. АЦСК ІДД ДПС з 15 листопада змінить свої ІР-адреси. Кваліфікований надавач е-довірчих послуг ДПС повідомив про можливі часткові обмеження доступу до е-сервісів: 03.11.2023 з 00 год. 00 хв. до 02 год. 00 хв.; 07.11.2023 з 00 год. 00 хв. до 02 год. 00 хв.; 14.11.2023 з 23 год. 00 хв. до 05 год. 00 хв. 15.11.2023.
  2. ДПСУ готує чергові зміни до декларації з податку на прибуток. Оприлюднено проєкт змін до декларації з податку на прибуток. Стосуються вони суб’єктів, які здійснюють організацію та проведення азартних ігор. Зокрема, у формі декларації та додатку ВП викладено у новій редакції рядки 11-13, 15.
  3. Змінилася форма декларації зі збору за паркування. З форми декларації та додатка до неї виключено рядки щодо визначення суми пені, а також примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені.
  4. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 31.10.2023). Зокрема, у новій версії додано форму Заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які підлягають обміну відповідно до Постанови КМУ №618.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Хто подає документи для розблокування РК до ПН на зменшення ПЗ? Подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець).
  2. З 1 жовтня фізособа-«єдинник» відмовилася від ЄП через перевищення доходів: чи можна перейти на ЄП з 2024 р.? ФОП після відмови від ЄП з 1 жовтня 2023 року через перевищення суми доходу може обрати у 2024 році (у тому числі з 01.01.2024) ЄП за умови дотримання вимог, у т. ч. і щодо обсягу доходу.
  3. Чи має «єдинник» встановлювати розмір орендної плати не нижчим від мінімальної суми? Доходи платника єдиного податку від надання в оренду нерухомого майна визначаються виходячи з розміру орендної плати, встановленої за погодженням сторін у договорі оренди.
  4. Чи оподатковується ПДФО сума вихідної допомоги при звільненні працівника? Податківці підкреслили, що вихідна допомога у зв’язку зі звільненням працівника, в тому числі при виході на пенсію, оподатковується ПДФО за ставкою 18%.
  5. Як визначати звичайну ціну для оподаткування операцій ПДВ? Звичайною ціною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

 

Увага! До 20 грудня слід подати до військкоматів (ТЦК СП) дані про автотранспорт

Нагадаємо, що з вересня 2022 року у МВС з’явився новий обов’язок. Воно щокварталу має подавати до ТЦК СП відомості про реєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспорту підприємств, які можуть бути мобілізовані. Водночас обов’язок підприємств подавати аналогічну інформацію про свій автотранспорт до ТЦК СП працює й далі.

Отже, джерел інформації тепер буде два, а завдяки інформації від МВС ТЦК СП зможе звіряти подані бізнесом дані.

Кому із суб’єктів господарювання потрібно повідомляти ТЦК про наявний у них автотранспорт, а кому цього не треба робити? Про які зміни щодо поданих даних слід інформувати? Чи чекати штрафів за неповідомлення? Читайте у статті від редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як рахуємо вихідну допомогу з 12 вересня 2023 року? У вересні набрали чинності зміни до Порядку № 100, які, зокрема, стосуються розрахунку середньої зарплати із розрахунковим періодом 2 місяці. Проте ці зміни стосуються розрахунку матеріальної допомоги держслужбовцям. Докладніше читайте тут.
  2. Чи має право роботодавець вручати повістки працівникам? Якщо роботодавець отримує розпорядження від ТЦК СП щодо оповіщення військовозобов’язаного про виклик, він зобов’язаний видати наказ про таке оповіщення та під підпис довести його до відома. Інакше на керівника чекає адмінштраф 3400 - 8300 грн.
  3. Які нюанси нарахування відпусткових при неповному робочому дні? Працівниця працює прибиральницею 1 годину на день. Як їй нараховувати відпусткові: із заробітної плати згідно з відпрацьованим часом чи з окладу згідно зі штатним розписом? Читайте тут.

 

Які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2024 році?

Держстат оприлюднив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2024 році. Наразі він налічує 38 форм (минулого року було 85).

 

Інші новини

  1. Воєнний стан та загальну мобілізацію планують продовжити ще на 90 днів. За словами Я. Железняка, найближчими днями у ВРУ В. Зеленським буде внесено проєкти законів про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації (з 16 листопада на 90 днів).
  2. Уряд схвалив проєкт Держбюджету на 2024 рік до ІІ читання. У прогнозі на 2024 рік скориговано у бік зменшення показник споживчої інфляції – з 10,8% до 9,7% й припущення щодо курсу гривні 40,7 грн за дол. США до ІІ читання. Показники МЗП та прожиткового мінімуму не змінили.
  3. Оновлено Порядок залучення осіб до суспільно корисних робіт під час війни. Кабмін постановив, що виплата основної та додаткової заробітної плати за виконання таких робіт не може перевищувати півтора розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на дату її нарахування. Ці зміни діють з 31 жовтня.
  4. Визначення кінцевого бенефіціара: деталі від Мін’юсту. З 3 жовтня діє Методологія щодо визначення кінцевого бенефіціара. Вона спрямована на виконання юрособами дій щодо засновників для подання даних про них до ЄДР. Фахівці Мінʼюсту опублікували презентацію щодо дій юросіб.
  5. ДРС вважає за потрібне змінити правила планових перевірок контролюючих органів. За позицією голови ДРС, кількість перевірок після запровадження мораторію зменшилась у десятки разів. Він поставив запитання Мінекономіки щодо доцільності повернення до класичних перевірок. Але рішення поки що немає.

Особливий день — особлива пропозиція!

Ми раді повідомити, що 7еmіnar.соm виповнилося 9 років!

І це означає, що настав час шаленої економії, крутих розіграшів та пропозицій! Хапайте доступ до Бухгалтерської Відеоплатформи №1 зі знижками до -77% та дізнавайтеся, як стати учасником розіграшу туру «Зимовий релакс: Відпочинок в термах Угорщини».

Так, це задоволення, яке можна дозволити лише сьогодні!

Долучитися до святкування <<


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»