• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 грудня

Податківці після скасування мораторію оновили план-графік перевірок; ставки місцевих податків та зборів на 2024 рік; нюанси поповнення рахунків СЕА ПДВ та СЕА РП СЕ наприкінці грудня; нові базові норми списання палива та знову змінилася облікова ставка НБУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 грудня

ДПС вперше після скасування мораторію оновила план-графік перевірок

11 грудня на сайті ДПС з’явилося чергове оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Цього разу воно торкнулося Розділу I плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та Розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування грудень 2023 року.

За ними у 2023 році планують провести 1017 перевірок (у листопадному оновленні було 1061, у первинному – 2225 податкових перевірок).

Всі інші розділи залишилися без змін.

 

Держоргани продовжують оприлюднювати плани перевірок на 2024 рік

Уже річні плани затвердили МВС, НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека, Держспецзвʼязок тощо. Загалом 10 держорганів.

У міру появи нових планів від інших держорганів будемо оновлювати цю новину.

 

Ставки місцевих податків та зборів на 2024 рік – уже на сайті ДПС

Ще навіть не розпочалася пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2024 рік, а ДПС вже опублікувала інформацію щодо ставок.

Цю інформацію було оновлено і наведено в розрізі кожної області у файлі «Зведена інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які будуть діяти у 2024 році». З нею можна ознайомитися тут.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Увага! Є нюанси щодо поповнення рахунків СЕА ПДВ та СЕА РП СЕ наприкінці грудня. Сервіс інтеграції Казначейства з ДПС у частині обміну інформацією щодо єдиного рахунку, рахунків, відкритих в СЕА ПДВ та в СЕА РП СЕ, з 30 грудня 2023 року по 01 січня 2024 року буде відключений.
  2. З’явилися показники рівнів сплати податків відповідно до класів КВЕД та середньої зарплати за 2021 рік. 15 грудня ДПС опублікувала на своєму сайті показники рівнів сплати податку на прибуток та ПДВ відповідно до класів КВЕД, а також середньої заробітної плати у галузях за 2021 рік. Тепер кожен СГ може ознайомитися з ними.
  3. Готуються зміни до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну зі змінами до Порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Зокрема, запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210, 211 та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізосіб 111, 112, 156, 189, 193.
  4. З 2024 року звітуємо за оновленою формою декларації про доходи. У ній передбачено виокремлювання ПЗ з ПДФО у вигляді МПЗ, що підлягає сплаті ФОПами. Крім того, викладено у новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.
  5. З 8 грудня діє оновлена форма декларації зі збору за паркування. З форми декларації та додатка до неї виключено рядки щодо визначення суми пені, а також примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені. Зміни почали діяти з 8 грудня, проте для звітування мають застосовуватися вже у 2024 році.

 

Що цікавого розповіли податківці минулого тижня?

  1. Як заповнити графу «Код виду сплати» у платіжці на сплату ЄСВ та податків? У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений затвердженим Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками.
  2. Чи можна сплачувати ЄСВ за іншу особу? Юрособа, ФОП або фізособа не може сплатити грошове зобов’язання з ЄСВ за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.
  3. Хто з торговців має почати застосовувати платіжні термінали з 2024 року? З 1 січня 2024 року є обов’язковим застосування платіжних терміналів для торговців, які провадять госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб.
  4. Чи може фізособа бути одночасно і підприємцем, і працівником? Кожен громадянин України має право на працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права. Тож трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з ФОПом.
  5. Які розміри ПСП застосовуватимуться у 2024 році? Через збільшення з 2024 року показника прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2024 році базовий розмір ПСП становитиме 1514 грн, а граничний розмір доходу для її застосування — 4240 грн.

 

Чи можуть скасувати ПН та РК до них?

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, що податкові накладні можуть скасувати після нової податкової реформи. Але нові реформи будуть можливі після закінчення війни.

Тож коли та за яких умов це станеться – наразі невідомо.

За словами депутата, загалом блокують приблизно 0,9% від кількості накладних. На фіктивність їх перевіряють після подання документів на розблокування. Але майже половина підприємців не подають документи на розблокування, що свідчить про фіктивність таких операцій.

 

Які ще зміни готує влада?

  1. Мінфін планує змінити Положення про форму фіскального чека. Проєктом наказу передбачено можливість зазначення у фіскальному чеку спрощеної назви товару, встановлення визначення платіжного термінала, поєднаного з РРО, а також внесення низки технічних правок до Положення №13.
  2. Пропорції розподілу ЄСВ у 2024 році хочуть переглянути. Мінсоцполітики пропонує переглянути на 2024 рік пропорції розподілу ЄСВ, зменшивши відсоток суми єдиного внеску, що розподіляється на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до 3,1933 % (13590609,6 тис. грн) і до 1,8268 % (2924439,7 тис. грн), що надходять від сплати грошового забезпечення військовослужбовцям, та збільшивши відповідно відсоток суми єдиного внеску, що розподіляється на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до 87,234 % і до 98,1732 %, що надходять від сплати грошового забезпечення військовослужбовцям.
  3. Зарплати бюджетникам у 2024 році планують підвищувати двічі. Згідно з проєктом постанови КМУ, посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2024 р. розраховуватимуться виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду – 3195 грн, з 1 квітня 2024 р. – 3600 грн.

 

Увага! З’явилися нові базові норми списання палива (але не від Мінінфраструктури)

Нагадаємо, що Мінінфраструктури наказом від 02.11.2023 №1011 вирішило скасувати Наказ №43. При цьому нових норм витрат палива та мастильних матеріалів Мінінфраструктури на той момент затверджено не було.

Наразі з’явилася інформація, що 17 листопада фахівцями ДП «ДержавтотрансНДІпроект», зокрема науково-виробничої лабораторії енергетики та екології транспорту та відділу законодавчого забезпечення виконання міжнародних угод у сфері транспорту, розроблено:

  • Методичні рекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою;
  • Базові норми витрат (доповнення до «Методичних рекомендацій», окрема книга) на основі та на заміну Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті.

Такі Методичні рекомендації та Базові норми витрат палива призначені для забезпечення єдиного методичного підходу в цій сфері в Україні.

 

Які граничні строки подання статзвітності у 2024 році?

Держстат опублікував Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2024 рік. У ньому зазначено помісячно граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2024 році.

 

Графік відпусток-2024 складають усі роботодавці

Враховуючи, що Закон про відпустки поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, то обов’язок зі складання графіка встановлено для всіх роботодавців.

  • Як створювати графік відпусток?
  • Які відпустки включати до графіка відпусток?
  • За якою формою складати графік відпусток?
  • Коли його краще складати – у грудні чи у січні?

Читайте у статті від редакції.

 

Як працюватиме Держказначейство наприкінці 2023-го та на початку 2024 року?

Держказначейство повідомило, що останнім днем проведення платежів за видатками клієнтів органів Казначейства в бюджетному 2023 році є 27 грудня 2023 року. У період з 27 грудня по 29 грудня 2023 року Казначейство працюватиме у звичайному режимі. А з 30 грудня 2023 року по 1 січня 2024 року включно міжбанківські платіжні операції не здійснюватимуться.

 

Зміна прожиткового мінімуму з 1 січня: на які показники вона вплине?

З 01.01.2024 прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він становитиме 3028 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Скасування токенів з 31 грудня: Уряд приводить нормативку у відповідність до законодавства

12 грудня Кабмін ухвалив постанову, яка унормовує технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток. Це дозволить використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі. Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатиметься.

Постанова значно спростить отримання та використання вдосконалених електронних підписів. Замість КЕПу тепер можна буде використовувати УЕП, якщо законом не вимагається інше. Крім того, фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії.

 

Інші новини

  1. Збій роботи Київстару, обмеження щодо терміналів та банкоматів Привату й хакерська атака на Монобанк. У вівторок, 12 грудня, стався масштабний збій у роботі мобільного оператора «Київстар». У зв’язку з цим деякі банкомати та термінали самообслуговування ПриватБанку працювали нестабільно. Також ДПС розповіла, як бути з роботою ПРРО. А Монобанк потрапив під масову хакерську атаку. З 13 грудня частково Київстар відновив роботу.
  2. НБУ знову знизив облікову ставку. Цього разу з 16% до 15% з 15 грудня 2023 року, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт.
  3. З 1 січня 2024 року зростуть розміри судового збору. Для розрахунку гривневого розміру судового збору активно використовується показник розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня. Тому з 1 січня 2024 року ставки судового збору у гривневому еквіваленті зростуть.
  4. Що включатиме нацстратегія доходів за новим меморандумом з МВФ? За текстом Меморандуму, нацстратегія доходів включатиме заходи щодо посилення ДПС, перегляду спрощеної системи оподаткування та приведення ПДВ й акцизу у відповідність до законодавства ЄС.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»