• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 7 січня

Держпраці та ще 10 держорганів оприлюднили плани перевірок на 2024 рік; Мінфін чекає звіти суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік; Україна планує перехід на польську модель оподаткування ФОПів; а Держпраці розповіла про відновлення індексації зарплати

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 7 січня

Держпраці та ще 10 держорганів оприлюднили плани перевірок на 2024 рік

Держоргани продовжують оприлюднювати річні плани здійснення заходів держнагляду на 2024 рік. Зокрема, їх вже затвердили Держпраці, МВС, НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека, Держспецзвʼязок та інші органи.

Переглянути їх можна тут. У міру появи нових планів від інших держорганів будемо оновлювати цю новину.

 

Що нового у ДПС?

По-перше, опубліковано новий реєстр РРО. Він містить перелік РРО, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, у кількості 209 моделей.

По-друге, оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.12.2023). Зокрема, додано нові версії декларації з податку на прибуток, декларації про доходи, декларацій з рентної плати, екологічного податку, податку на нерухоме майно, плати за землю та транспортного податку. А також ще деякі форми статзвітності.

По-третє, отримати відомості про доходи від ДПС тепер можна й у смартфоні. У розділі «Послуги» мобільного застосунку «Моя податкова» слід обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів» та вказати необхідний період щодо доходів.

 

До уваги ФОПів!

  1. 19 січня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІV квартал 2023 року. Сума для сплати так і становить 4 422 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила тут.
  2. В яких розмірах сплачують ЄП у 2024 році ФОПи І та ІІ груп? За інформацією територіальних податківців, для І групи платників ЄП у 2024 році щомісячна максимальна ставка становить 302,80 грн, а для ІІ групи платників ЄП – 1 420 грн. Граничні суми доходів дивіться тут.
  3. Самозайнята особа внесла кошти на власний рахунок для діяльності: чи буде дохід? Податківці підкреслили, що у разі внесення доходу на поточний рахунок для здійснення незалежної профдіяльності такі кошти до складу доходу самозайнятої особи не включаються.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Який розмір ставки податку на нерухомість діє у 2024 році? Податківці підкреслили, що через збільшення  з 1 січня розміру МЗП до 7100 грн максимальна ставка податку на нерухомість на 2024 рік за 1 кв. м становить 106,50 грн. Тож саме цю ставку потрібно буде застосовувати при звітуванні на 2024 рік.
  2. Хто має подавати декларацію про доходи у 2024 році? 01.01.2024 розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Податківці навели перелік осіб, які мають подавати декларацію про доходи у 2024 році.
  3. Нюанси створення касових фіскальних чеків при продажу з передоплатою. У разі продажу товару з отриманням «авансу» у першому чеку замість назви має бути зазначено, що це «аванс за ххх», де «ххх» – назва або артикул товару, та вказана саме та сума, яку було отримано від покупця.
  4. Нереальність госпоперацій та її наслідки. ДПС розповіла про чергове судове рішення. Ним встановлено обставини щодо відсутності належного документального підтвердження фактичного постачання нафтопродуктів, що є свідченням безтоварності взаємовідносин з відповідним зняттям витрат та ПК з ПДВ.
  5. Як у додатку 4 ДФ зазначити суму наданої поворотної фіндопомоги? Сума поворотної фінансової допомоги, яка надається суб’єктом господарювання ФОПу або фізичній особі, відображається у додатку 4ДФ до єдиної звітності за ознакою доходу «197».

 

Мінфін чекає на звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік

Мінфін нагадує про необхідність подання звітності за 2023 рік суб’єктам первинного фінансового моніторингу (СПФМ) – казино, букмекерам, залам гральних автоматів, онлайн покер-румам, операторам лотерей, аудиторам, бухгалтерам, податковим консультантам, рієлторам, а також торговцям мистецтвом, дорогоцінним камінням і металами. Їм потрібно відзвітувати до 11 січня включно.

 

Що ще цікавого розповіли у Мінфіні?

  1. Україна планує переходити до польської моделі оподаткування ФОПів. Мінфін схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Ці зміни заплановані у Нацстратегії доходів. Про це розповіла заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.
  2. У Нацстратегії доходів відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізосіб. Мінфін підкреслив, що фраза про вимоги щодо «оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності» відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують у чинному ПКУ.
  3. Мінфін підкоригує Методрекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності. У статті «Довгострокові фінансові інвестиції» окремо відображатиметься заборгованість за внесками до статутних капіталів суб’єктів господарювання, на яку зменшується сума інших фінансових інвестицій.

 

Відновлення індексації зарплати з 2024 року: роз’яснення від Держпраці

Держпраці нагадує, що у 2024 році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється.

Відповідно до Постанови №1078 підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, що публікується Держстатом не пізніше 10 числа кожного місяця.

Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати буде грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року. Якщо ж у січні буде підвищено заробітну плату, то базовим місяцем вважатиметься січень 2024 року.

 

Які мінімальні розміри лікарняних та декретних діють у 2024 році?

ПФУ роз’яснив, що при страховому стажі менш ніж 6 місяців за останні 12 місяців перед хворобою чи декретними, які розпочалися з 01.01.2024, максимальний розмір допомоги за 1 к. д. становитиме: 

  • для лікарняних – 233,25 грн,
  • для допомоги по вагітності та пологах – 466,49 грн.

 

Статзвітність-2024: два важливі нагадування

  1. Не забудьте подати до 7 лютого статзвіт про борги зі зарплати! Нагадуємо, що до 7 лютого підприємства мають подати до Держстату форму №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» за січень 2024 року. Чи змінилася форма, хто її подає та як заповнювати – читайте тут.
  2. За 2023 рік подаємо нові форми №1-підприємництво та №2-підприємництво. Нагадуємо, що Держстат оновив форми №1-підприємництво та №2-підприємництво. Вони вводяться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік. Граничний термін подання - 28 лютого 2024 року.

 

Інші новини

  1. Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року? Збільшення МЗП є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж. Мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% МЗП – 2 840 грн.
  2. Відповідальність за військові правопорушення: у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10379-1, який є альтернативним до урядового законопроєкту №10379, зі змінами до КУпАП та Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за військові правопорушення.
  3. Скільки ПН та РК було заблоковано у листопаді 2023 року? У листопаді 26 тис. платникам ПДВ (17% до тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію) було заблоковано 238 тис. ПН/РК. При цьому порівняно з жовтнем кількість таких платників збільшилась на 2%; кількість ПН/РК зросла на 4%; сума ПДВ збільшилась на 11%.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»