• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 січня

Оновлено Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ; декларація з податку на прибуток знову змінилася; оновлено Класифікатор професій, а влада працює над реформою спрощеної системи оподаткування. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 січня

Увага! Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ зазнав змін

Наказом від 26.12.2023 №720 Мінфін вніс зміни до:

  1. Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого єдиного внеску. Зміни редакційні. Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до Розрахунку;
  2. Додатка 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Його доповнено новим рядком 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України»;
  3. Розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку. А саме: запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

 

Не розблокували ПН протягом 365 днів: чи може ДПС застосовувати штрафи?

Нагадуємо, що податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.27) вказали: якщо реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН була зупинена і платником вживаються заходи щодо її розблокування (протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування) та/або платником податку оскаржується в адміністративному/судовому порядку рішення про відмову в їх реєстрації, то штрафні санкції до таких податкових накладних/розрахунків коригування не застосовуються. Інакше податковий орган застосовуватиме штрафи.

Як розуміти слова податківців? Як це виглядає на практиці, особливо тепер, під час дії воєнного стану? Розглянула це роз’яснення юрист нашої редакції ось тут.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень ДПС

  1. За якою формою звітувати з податку на прибуток за 2023 рік? ДПС відповіла, що ті платники, які застосовували спецгрупу ЄП та з 1 серпня повернулися на сплату податку на прибуток, мають визначати податкові зобов’язання в декларації за оновленою формою за Наказом №572 за звітний період – 2023 рік.
  2. Чи можна подати уточнюючу звітність після отримання повідомлення та копії наказу про перевірку ДПС? Платник податку може подати уточнюючі розрахунки до декларацій за звітний період, який перевіряється ДПС, до дати початку проведення перевірки, вказаної у копії наказу про перевірку.
  3. У який строк розпочинаються планові перевірки ДПС після оновлення плану-графіка? Документальні планові перевірки торговців підакцизною продукцією, грального бізнесу та платників податків, що надають фінансові послуги, можуть розпочинатися не раніше ніж через 30 к. дн., наступних за датою оприлюднення оновленого плану-графіка.
  4. Чи можна торгувати в магазині на ринку фізособі-«єдиннику» 1-ї групи? ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку, не може бути «єдинником» 1-ї групи, оскільки магазин є відокремленою капітальною спорудою та не належить до ринку.
  5. За якою ознакою доходу у додатку 4ДФ зазначати благодійну допомогу? Згідно з Довідником ознак доходів cума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «169».

 

Готуємося до подання податкової звітності за 2023 та 2024 рік

Нагадуємо, що менше ніж за два тижні, 9 лютого, завершується строк подання податкової звітності за IV квартал та 2023 рік. Весь перелік дивіться тут.

Крім того, в окремих аналітиках ми розглянули нюанси заповнення декларацій на 2024 рік, які слід подати до 20 лютого, а саме:

  • декларації з єдиного податку 4-ї групи ФОПам та юрособам. Який коефіцієнт індексації потрібно застосовувати щодо сільгоспугідь? Чи змінилася форма декларації та розрахунку частки доходів? Читайте тут (для передплатників).
  • декларації з податку на нерухомість. Її подають юрособи – власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Розглянули складання декларації тут (для передплатників).
  • декларації транспортного податку. За якою формою звітувати? За який транспорт потрібно сплачувати податок, а за який – вже ні? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану? У цій статті.

Також податківці для зручності та допомоги платникам податків під час складання звітності розробили навчальні відеоролики з питання заповнення декларацій з місцевих податків і зборів та рентної плати.

 

Що нового у ДПС?

По-перше, декларація з податку на прибуток знову змінилася. Зміни стосуються суб’єктів, які здійснюють організацію та проведення азартних ігор. Зокрема, у формі декларації та додатку ВП викладено у новій редакції рядки 11 - 13, 15. Тим часом ДПСУ вже оприлюднила черговий проєкт наказу Мінфіну зі змінами до декларації з прибутку щодо оподаткування податком на прибуток банків за Законом №3474.

По-друге, ДПС нагадує про необхідність подання звітів про КІК за 2023 рік до 1 березня. КІК потрібно подати звіти за 2022 рік одночасно з поданням декларації з податку на прибуток за відповідний календарний рік, а саме - до 1 березня 2024 року за 2022 - 2023 звітні роки в електронній формі.

По-третє, буде підкориговано Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО. На сайті ДПСУ оприлюднено проєкт наказу Мінфіну зі змінами до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Держреєстрі фізичних осіб - платників податків. Зміни суто косметичні, внесені з метою приведення Положення у відповідність до норм законів №2801 та №2918.

 

Які ще зміни готує влада?

  1. В Україні працюють над реформою спрощеної системи оподаткування. За позицією Д. Гетманцева, систему єдиного податку потрібно оновити, оскільки вона не підтримує бізнес. Чинні ліміти доходів для фізосіб-підприємців є сенс збільшувати, проте в сукупності з системою єдиного податку.
  2. У Мінрегіоні пропонують змінити правила сплати ПДФО. Передбачається, що зміна механізму зарахування ПДФО за місцем реєстрації дозволить значно підвищити надходження до бюджетів невеликих за чисельністю громад.
  3. Уряд вирішив оновити правила оподаткування рентою радіочастот. Ухваленим Урядом законопроєктом пропонується внести зміни до ПКУ, якими, зокрема, скасувати усі підвищувальні та понижувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

 

14 держорганів уже оприлюднили плани перевірок на 2024 рік

Держпраці, МВС, НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека, Держспецзвʼязок та інші органи затвердили річні плани здійснення заходів держнагляду на 2024 рік. Весь перелік дивіться тут.

 

Мінекономіки оновило Класифікатор професій: кого стосуються зміни?

Мінекономіки наказом від 16.01.2024 № 1410 затвердило зміни № 13 до національного класифікатора ДК 003:2010. Вони почали застосовуватися з 16 січня та стосуються професій ІТ-галузі. А саме:

  • внесено 2 нові професійні групи до розділу 5 «Класифікація професій»;
  • скасовано 9 та змінено 11 професійних назв робіт;
  • додано 42 професійні назви робіт.

Докладніше читайте у цій новині.

 

До уваги роботодавців!

  1. Мінімальна зарплата в першому кварталі 2024 року: коли робити доплату? Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у січні – березні 2024 року у цій статті. Принагідно податківці також нагадують, що у разі нарахування зарплати з 1 січня 2024 року менше ніж 7100 грн на роботодавців чекатиме штраф у 2-кратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Але під час війни діють винятки.
  2. За яких умов не буде відповідальності за несвоєчасну виплату зарплати під час війни? Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.
  3. Які нюанси визначення днів невикористаної відпустки у 2024 році? Працівник прийнятий на роботу 08.12.2023, звільнився 08.01.2024. Пропрацював приблизно місяць, але встиг потрапити під зміни до порядку розрахунку кількості днів заробленої відпустки. Як визначити кількість невикористаних днів відпустки, набутих до 31.12.2023? Читайте в аналітиці.
  4. Як реформують працевлаштування осіб з інвалідністю? У Мінсоцполітики розповіли, що проєкт передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце, або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.
  5. Як виплачують допомогу за лікарняними у зв’язку з вагітністю та пологами? За роз’ясненням ПФУ, фінансування допомоги по вагітності та пологах залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів. Виплата здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк для виплати зарплати або одразу після надходження коштів від ПФУ.

 

Інші новини

  1. НБУ ухвалив рішення щодо продовження дії облікової ставки із 26 січня 2024 року на рівні 15%. Відповідне рішення було прийнято 25 січня 2024 року. Докладніше про це - у новині.
  2. Федерація профспілок не підтримує проєкт Трудового кодексу від Уряду. Федерація профспілок вирішила не погоджувати проєкт Трудового кодексу України у запропонованій редакції. Він не забезпечує реалізацію трудових прав і гарантій працівників, визначених Конституцією та потребує суттєвого доопрацювання.
  3. В Україні проведуть аудит всіх кримінальних справ щодо бізнесу. У своєму рішенні РНБО рекомендувала Офісу генпрокурора, Держбюро розслідувань, Нацполіції, БЕБ та СБУ протягом трьох місяців провести аудит зареєстрованих справ щодо бізнесу, а також обмежень, вжитих до нього у цих справах.

Найнижча ціна на ПКУ-2024!

Це остання можливість придбати новий Податковий кодекс з найбільшою економією!

Замовляйте просто зараз, адже оплати приймаємо виключно до вечора п'ятниці. А вже 12 лютого 2024 р. книга виходить з друку.

Сформувати рахунок >>

Зверніть увагу! Передплатники паперового «Дебету-Кредиту» на I півріччя 2024 року отримають книгу в межах передплати.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»