• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 липня - 4 серпня

Зміни до форм ПН і РК, декларації з ПДВ, інструкції з ЄСВ та Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ (проєкт); оновлення плану-графіка податкових перевірок; дискусії про податкові зміни за законопроєктом №11416 та ще з десяток змін і подій серпня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 липня - 4 серпня

Які зміни та події чекають нас у серпні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. Це, зокрема:

  • зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу,
  • індексація зарплати,
  • оновлений звіт №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном,
  • ПДВ за нульовою ставкою на пальне для ЗСУ,
  • граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за II квартал тощо.

Загалом про 15 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за липень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Увага! 18 серпня можна буде зареєструвати ПН за ІІ половину липня

Нагадаємо, що граничним днем для реєстрації ПН та РК за І половину місяця є 5 число наступного місяця, а за ІІ половину – 18 число (так, для серпня 2024 року – це 5 та 18 числа).

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

За п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та РК, триватиме з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

Тож виходить, що 18 серпня (у неділю) протягом усього дня можна буде реєструвати ПН/РК за ІІ половину липня 2024 року.

 

ДПС вже підготувала зміни до форм ПН і РК, а також декларації з ПДВ

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким вносяться зміни до: 

  • форми податкової накладної та Порядку її заповнення; 
  • форм та Порядку заповнення і подання звітності з ПДВ.

Зміни вносяться через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім! Докладніше про те, що саме зміниться, читайте у новині.

Крім того, зміниться й Порядок блокування реєстрації ПН та РК. Порядок №1165 буде доповнено ознаками безумовної реєстрації ПН та РК на операції з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та уточнено механізм проведення автоматизованого моніторингу для таких операцій. Відповідний проєкт Постанови КМУ було розміщено на сайті ДПС 1 серпня.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Знову оновлено план-графік податкових перевірок на 2024 рік. Станом на 31.07.2024 оновлено всі розділи плану-графіка податкових перевірок на 2024 рік. Таким чином, планується перевірити 2313 юросіб, 916 фізосіб та 174 перевірки з питань сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.32.9.0 станом на 29.07.2024. Додано нову форму Звіту про контрольовані операції (J0104707).
  3. Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ зміниться. ДПСУ оприлюднила проєкт змін до Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Чотири свіжі податкові роз’яснення

  1. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням ТТН. ДПС вважає, що у разі відсутності ТТН платник податків при визначенні фінрезультату до оподаткування відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних товарів, виконаних робіт, наданих послуг.
  2. Чи буде штраф за нестворення Z-звіту через відключення світла? Нестворення Z-звітів на РРО або ПРРО з причин потенційного/аварійного відключення світла не призводить до штрафу за умови підтвердження такого факту належними доказами. Такими доказами є інформація на сайтах енергопостачальних компаній про відключення світла.
  3. Хто зі СГ з 1 січня 2025 року має встановити платіжні термінали? ДПС нагадує, що з 1 січня 2025 року платіжні термінали (POS-термінали) будуть необхідні торговцям у населених пунктах з населенням менше ніж 5 тис. жителів (крім «єдинників» І групи, торговців з торговими автоматами, виїзної торгівлі, продажу власної продукції).
  4. Здача в оренду частини нерухомості: що зі сплатою податку? Виключення з переліку об’єктів оподаткування з пільгами щодо несплати стосується будівель та споруд, а не їх частин. Тому якщо в оренду надається частина площ об’єктів, то позбавлення права на пільгу стосується всієї площі будівель.

 

Три зміни для платників ЄСВ, які готує Мінфін

По-перше, підготовлено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Її приведуть у відповідність до Закону №3680-ІХ щодо регулювання праці домашніх працівників. Зокрема, доповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування домашніми працівниками, копією трудового договору.

По-друге, розроблено порядок добровільної сплати ЄСВ платниками з ТОТ. Проєктом Порядку визначається механізм добровільної сплати ЄСВ на території України платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України та громадянами України із місцем проживання на ТОТ.

По-третє, зміниться ще й Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Оприлюднено проєкт змін до розділу 1 додатка 2 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Зокрема, з'явиться нова ознака доходів 212 та внесено редакційні правки за ознаками 124, 125, 185, 204, 205.

 

Дискусії щодо податкових змін за законопроєктом №11416 тривають

За позицією Д. Гетманцева, розроблений Урядом законопроєкт №11416 не є оптимальним з точки зору фіскального навантаження, адміністрування. Найбільше питань, на його думку, викликає ВЗ та податок з обороту. Під час зустрічі разом з Мінфіном представники влади обговорили можливі альтернативи у вигляді ПДВ та скасування деяких пільг та доручили Мінфіну опрацювати такі можливості.

Рада бізнес-омбудсмена також вважає, що цей законопроєкт створює умови для непропорційного тиску на добросовісний бізнес і працівників. При цьому новий вид податку з обороту передбачатиме ускладнення і так непростого адміністрування податків.

ТПП України закликає Уряд зовсім відмовитись від законопроєкту №11416. Адже він містить низку вкрай загрозливих норм для стабільної роботи економіки.

 

Бронювання працівників: що нового?

  1. З 26 липня діють критерії визначення підприємств, які є критично важливими для потреб ЗСУ. Нагадуємо, що Міноборони затвердило Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юросіб приватного права, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період. Загалом їх чотири. Ці критерії діють з 26 липня.
  2. У Резерв+ зʼявилася можливість підвантажувати актуальні дані про бронювання до електронного військово-облікового документа. Послуга доступна лише для працівників критично важливих для держави підприємств і тих, які забезпечують потреби сил оборони.
  3. Процедура бронювання працівників перевізників. Мінінфраструктури навело оновлену процедуру бронювання військовозобов’язаних за списками під час дії воєнного стану та процедуру визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки для перевізників.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні?

У понеділок, 26 серпня, українці мали б мати додатковий вихідний у зв'язку з перенесенням святкового дня 24 серпня (Дня Незалежності). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше подробиць читайте тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як призначити або звільнити заміну для керівника підприємства? Ми багато знаємо про права звичайних працівників і про права керівників. Але що ми знаємо про права працівників, які тимчасово виконують обовʼязки керівників? Розглянули це питання в окремій аналітиці.
  2. Як у сформованому листку непрацездатності змінити страхувальника? Після подання відповідних звітів (чи їхнього уточнення) з повідомленням про прийняття на роботу треба надіслати до ПФУ запит про зміну страхувальника у вже сформованих листках непрацездатності.
  3. У трудовій книжці імʼя працівника вказано без апострофа: як змінити? Зміна запису, зокрема про ім’я, вноситься на першій сторінці трудової книжки: однією рискою закреслюють ім’я, що внесено з помилкою, і записують правильне. На внутрішньому боці обкладинки зазначають відповідні документи, що є підставою для внесення зміни.

 

Інші новини

  1. З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР. Нагадуємо, що Мінʼюст переніс новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів з 1 квітня на 1 вересня. Також з цієї дати Мінʼюст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.
  2. Що відбувається на валютному ринку? Протягом останніх тижнів через ситуативні і психологічні чинники чистий попит на валюту досить суттєво перевищував оцінку структурного дефіциту валюти, що призвело до послаблення гривні. Розʼяснення від НБУ щодо цього читайте тут.
  3. Україна може перейти на нову систему класифікації підприємництва. Підприємців пропонують поділити на 5 нових категорій за сегментним підходом на противагу секторальному, яким користуються зараз.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»