• Посилання скопійовано

Фонд з ТВП про окремі нюанси оплати листків непрацездатності

Фонд розповів про нюанси розрахунку лікарняних у разі реорганізації підприємства, відсутності даних про страховий стаж, а також якщо перший день непрацездатності за іншим захворюванням співпадає з останнім днем хвороби за попереднім захворюванням

Фонд з ТВП про окремі нюанси оплати листків непрацездатності

Фонд з ТВП у листі від 07.06.2016 р. №5.2-32-924 роз'яснив:

 

1)   Як розраховувати лікарняні, якщо в останній день хвороби за першим листком непрацездатності починається інша хвороба за другим листком

Фахівці Фонду вказали, що у застрахованої особи страхові випадки розпочинаються із дня видачі листка непрацездатності (установлення тимчасової непрацездатності). Тобто перший день непрацездатності за іншим захворюванням, який співпадає з останнім днем хвороби за попереднім захворюванням, є початком нового страхового випадку.

Враховуючи це, а також те, що допомога з ТВП є компенсацією втрати зарплати і подвійного надання такої допомоги за один і той же період Законом №1105 не передбачено, допомога з тимчасової непрацездатності повинна надаватися з першого дня страхового випадку. Тобто за другим страховим випадком, у разі хвороби працівника, допомога з ТВП надається з першого по п'ятий день тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, а з шостого - за рахунок коштів ФСС з ТВП.  А за першим листком непрацездатності не буде оплачено останній день хвороби.

 

2) Як нараховувати лікарняні після реорганізації підприємства

Якщо після реорганізації підприємства дія трудового договору з працівником продовжується, то до розрахункового періоду, у разі настання страхового випадку у такого працівника, повинні включатися місяці перебування його в трудових відносинах до реорганізації підприємства.

 

3) Як розраховувати лікарняні новоприйнятому у разі відсутності довідки від ПФУ

У разі хвороби новопройнятого працівника, незважаючи на наявність у нього страхового стажу більше 8 років, у роботодавця має бути від працівника довідка від ПФУ.

У разі відмови надати роботодавцю інформацію про 6-місячний страховий стаж у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку, отриману від територіального органу ПФУ, страхувальник-роботодавець повинен обмежити розмір допомоги з ТВП відповідно до норми частини першої статті 19 Закону №1105.  Детальніше про нарахування лікарняних у разі страхового стажу менше шести місяців читайте тут>> 

Після надання застрахованою особою зазначеної інформації страхувальнику-роботодавцю у нього з'явиться підстава щодо незастосування обмеження, визначеного частиною першою статті 19 Закону №1105, та здійснення донарахування допомоги з ТВП в розмірі 100% середньої заробітної плати працівника.

***

Що робити, якщо виданий лікарем листок непрацездатності має недоліки в оформленні або виправлення? Читайте також туттут і тут.

Як правильно заповнити листок непрацездатності та які нюанси його оплати, - читайте у нещодавньому роз'ясненні ФСС з ТВП тут>>

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»