• Посилання скопійовано

Чи може роботодавець звільнити одиноку матір, яка має дiтей вiком до 14 рокiв?

Звiльнення одинокої матерi за наявностi в неї дiтей вiком до 14 рокiв або дитини-iнвалiда можливе лише у разi волевиявлення самої жiнки

Чи може роботодавець звільнити одиноку матір, яка має дiтей вiком до 14 рокiв?

Держпраці у Львівській області надає роз’яснення стосовно можливості розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк між фізичною особою-підприємцем та працівницею, яка має статус одинокої матері з ініціативи роботодавця.

Передусім слід зазначити, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч. 6 ст. 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Так,  звiльнення одинокої матерi за наявностi в неї дiтей вiком до 14 рокiв або дитини-iнвалiда, яка працює за трудовим договором, укладеним на невизначений строк, можливе лише у випадку ліквідації юридичної особи або у разi волевиявлення самої жiнки (звільнення за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП) та у разi досягнення згоди сторiн (звiльнення за угодою сторiн відповідно до п. 1 ст. 36 КЗпП).

Інших варіантів законодавство не передбачає.

Щодо звільнення працівниці, яка має статус одинокої матері, якщо вона систематично спізнюється на роботу, повідомляємо, що враховуючи наведене вище, названу категорію жінок не можна звільнити як з підстав, передбачених ст. 40 (крім випадку повної ліквідації підприємства) i 41 КЗпП, так i з інших підстав, за яких трудовий договір розривається з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Якщо жінка порушує трудову дисципліну, до неї можуть бути застосовані інші заходи дисциплінарного стягнення такі, як догана, але звільняти її забороняється.

Джерело: Держпраці у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»