• Посилання скопійовано

Чи є обмеження у наданні відпусток без збереження зарплати?

Відпустку без збереження заробітної плати може отримати будь-який працівник за згодою з роботодавцем

Чи є обмеження у наданні відпусток без збереження зарплати?

Держпраці у Волинській області надає роз'яснення щодо відпусток без збереження зарплати.

«Надавати відпустку без збереження заробітної плати, яка є ініціативою роботодавця, – є порушенням чинного законодавства», – роз'яснення надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю Станіслав Мельник.

У відповідності до вимог ст. 26 ЗУ «Про оплату праці» за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Проте, під час карантинних заходів у зв’язку з прийняттям Закону України від 17.03.2020 р. №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) внесені зміни  до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону «Про відпустки», якими передбачено, що у разі встановлення Кабміном карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін.

 

Працівник за згодою із роботодавцем може отримати відпустку без збереження заробітної плати на весь час дії карантину. При цьому, якщо період карантину буде продовжено, то така відпустка може бути продовжена та надаватися на такий період, на який буде запроваджено режим карантину.

 

Звертаємо увагу: дана відпустка надається працівнику виключно на підставі його особистої заяви. В заяві слід зазначити «у зв’язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову Кабінету Міністрів України, за якою вводиться карантин (Постанова КМУ від 11.03.2020 р. №211).

Тому, слід наголосити – якщо у працівника виникне потреба у відпустці без збереження заробітної плати  за сімейними обставинами, то даний  працівник обов’язково може скористатися такою відпусткою на строк до 15 календарних днів у відповідності до вимог ст. 84 КЗпП та ст. 26 ЗУ «Про відпустки».

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Волинській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»