• Посилання скопійовано

Бізнес закликає виправити недоліки в механізмі отримання допомоги на працівників

СУП звернулася до влади з пропозицією або внести зміни до ПКУ щодо неоподаткування ПДФО та військовим збором допомоги по частковому безробіттю, або надати нове податкове роз’яснення, що така допомога не оподатковується

Бізнес закликає виправити недоліки в механізмі отримання допомоги на працівників

СУП нагадує, що 22 квітня Кабмін прийняв Постанову, яка надає можливість отримати усім роботодавцям МСБ часткову допомогу по безробіттю, якщо вони не скорочують робочі місця в умовах скорочення об’ємів роботи. Це була одна із пропозицій СУП, і члени Спілки зараз масово звертаються до центрів зайнятості для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Однак днями Державна податкова служба України опублікувала консультацію, в тексті якої зазначено, що роботодавець вимушений нараховувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб та військовий збір працівнику з отриманої допомоги по частковому безробіттю.

Спілка українських підприємців вважає таке рішення бар'єром для підприємців у отриманні допомоги, і звертає увагу ще на певну проблематику у застосуванні норм Постанови, про які говорять наші учасники:

  1. проблематично отримати довідку в податковій службі про сплату ЄСВ за останні 6 місяців, що передують даті зупинення діяльності, оскільки згідно з внутрішніми положеннями податкових служб, довідка видається тільки заявнику і лише за місцем розміщення обласної податкової служби, а це зобов’язує компанії з районів їхати в обласні центри для отримання довідки.
  2. обмежений строк звернення за допомогою у кількості 30 календарних днів до дати звернення в центр зайнятості.

Тож врахуваючи зазначену проблематику Спілка українських підприємців просить якнайшвидше:

  • прийняти проєкт закону від 30.04.2020 р. № 3422 «Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким роботодавцям надається можливість звернутись до центрів зайнятості протягом 90 календарних днів.
  • внести зміни у Податковий кодекс України, яким визначити, що допомога по частковому безробіттю не підпадає під оподаткування або ТЕРМІНОВО надати роз’яснення, що така допомога не оподатковується.
  • внести зміни в Порядок, які виключать необхідність отримувати у Податковій довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, а натомість надати можливість подавати таку довідку за підписом уповноваженої особи роботодавця.

***

Читайте також:

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»