• Посилання скопійовано

Нардепи усунуть штучні перешкоди для укладення договорів у електронному вигляді

У ВРУ зареєстровано законопроект, яким пропонується усунути в цивільному законодавстві штучні перешкоди по втраті часу, фінансів та ресурсів на укладання та виконання правочинів фізичними та юридичними особами

Нардепи усунуть штучні перешкоди для укладення договорів у електронному вигляді

3 лютого 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6028 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо укладення договорів у вигляді електронного документа". Його авторами є колектив нардепів з "Блоку Петра Порошенка" (Р., Демчак, В. Яніцький, П. Різаненко) та з "Самопомочі" (Р. Сидорович).

Як пояснюють законотворці, чинна редакція статті 207 ЦКУ має загальний характер та дозволяє використовувати паперові або електронні носії для укладення правочинів. Крім того, чинні редакції спеціалізованих банківських договорів (банківського рахунку, кредиту, депозиту) забезпечують можливість укладання правочинів як на паперових так і на електронних носіях.

Проте застосування електронних носіїв обмежується недосконалою техніко-юридичною конструкцією частини 3 статті 207 ЦКУ: "укладання правочинів, договорів на електронних носіях з дотриманням всіх необхідних обов’язкових, реквізитів, встановлених законодавством, можливе після нанесення на паперові носії зразків відповідних аналогів власноручних підписів сторін таких правочинів або договорів". 

Таким чином, існуюча редакція частини 3 статті 207 ЦКУ штучно стримує розвиток цивільного обороту. Адже, зі слів авторів проекту, вона "вимагає перед укладенням договору в електронному вигляді, тобто при можливості укласти договір без фізичної присутності сторін без втрат часу та ресурсів на дорогу для укладення такого договору в одній географічній точці потребує все ж таки спочатку присутності в одній географічній точці або витрачати час на поштове листування та, таким чином, понести часові та фінансові витрати для укладення початкового договору у паперовому вигляді із проставлянням реквізиту власноручного підпису".

З огляду на це, законопроектом №6028 пропонується усунути в цивільному законодавстві штучні перешкоди по втраті часу, фінансів та ресурсів на укладання та виконання правочинів фізичними та юридичними особами України.

Крім того, проектом Закону нардепи пропонують дозволити банкам:

- вчиняти правочини у вигляді електронного документа з використанням ЕЦП у випадках, встановлених законодавством або за письмовою згодою сторін, з дотриманням законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

- укладення кредитного договору у вигляді електронного документа з використанням ЕЦП;

- укладення договору банківського вкладу у вигляді електронного документа з використанням ЕЦП,

- укладення договору банківського рахунку у вигляді електронного документа з використанням ЕЦП. Договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами з дотриманням вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

- укладення договору банківського вкладу (депозиту) та кредитного договору у вигляді електронного документа з використанням ЕЦП, з дотриманням законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

У разі прийняття ВРУ цього законопроекта, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»