• Посилання скопійовано

Плата за землю: звітуємо за 2022 рік

Хто має звітувати з плати за землю у 2022 році та за якою формою декларації? Нагадаємо порядок та нюанси заповнення такої декларації

Плата за землю: звітуємо за 2022 рік

Хто подає декларацію?

Нагадаємо, що Законом №1914 з 2022 року було уточнено перелік платників плати за землю, яка, як відомо, складається зі земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками.

Зараз  платниками земельного податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  • землекористувачі, яким відповідно до Закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

А от платниками орендної плати (як складова плати за землю) є землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди.

Наголошуємо, що йдеться про оренду земель саме державної та комунальної власності. У випадку ж оренди земельної ділянки приватної власності платником земельного податку є її власник – орендодавець, і саме на нього покладається обов’язок подання декларації.

Звісно, наведені уточнення не змінюють фактичного переліку платників податку, а лише приводять визначення платників у відповідність до чинного законодавства.

При цьому нарахування фізособам сум податку (як і у випадку транспортного податку та податку на нерухомість, про які ми писали тут та тут) проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ (п. 286.5 ПКУ). Отже, фізособам – платникам податку подавати декларацію не потрібно.

Про те, коли обов’язок подання декларації виникає у фізособи-підприємця, податківці роз’яснювали тут.

 

Форма декларації

На початку року ДПС повторно оприлюднила проєкти нових форм декларацій з місцевих податків, зокрема, і декларації з плати за землю (про це ми зазначали тут). Але на сьогодні нові форми декларацій так і залишились проєктами.

Тому за 2022 рік платники плати за землю подають податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за старою формою. Її затверджено наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. №560 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. №9).

 

Терміни подання декларації

Вищезазначені платники (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік не пізніше 20 лютого поточного року. Але оскільки у 2022 році 20 лютого припадає на вихідний день, то граничний термін подання декларації продовжується до 21 лютого включно.

При цьому платник податку може не подавати річну декларацію за поточний рік, а звітувати щомісяця протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Водночас передбачено і спеціальні граничні строки для подання декларації:

  • за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі - протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним;
  • у разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування - протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

 

Нумерація декларацій

Передбачено, що у графі «Порядковий номер за рік за видом декларації» декларації зазначається номер, який дорівнює послідовно наростаючому числу, залежно від кількості поданих відповідних декларацій.

При цьому декларації з позначкою «земельний податок» нумеруються окремо від декларацій з позначкою «орендна плата». Крім того, нумерація проводиться окремо по типу декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»).

Наприклад, якщо платник плати за землю подає до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки першу уточнюючу податкову декларацію, в якій уточнюється податкове зобов’язання зі земельного податку, то у графі «Порядковий номер за рік за видом декларації» проставляється «1». При поданні протягом року другої уточнюючої декларації щодо земельного податку у графі «Порядковий номер за рік за видом декларації» проставляється «2».

 

Порядок заповнення декларації

Для нових платників податку при поданні першої декларації разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається лише у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Декларація складається з трьох розділів:

  • І розділ – розрахунок загальної річної суми земельного податку (для власників земельної ділянки);
  • ІІ розділ – розрахунок загальної річної суми орендної плати за земельну ділянку (для орендарів та користувачів);
  • ІІІ розділ – розбивка загальної суми земельного податку/орендної плати по місяцям та коригування раніше нарахованої суми зобов'язань.

Порядок заповнення І та ІІ розділів декларації при цьому такий:

  • у колонках 2 розділів І та ІІ зазначається код цільового призначення земельної ділянки відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок;
  • у колонках 3-7 розділів І та ІІ вказується інформація щодо права на власність/оренду земельної ділянки, а також її кадастровий номер;
  • у колонках 8-9 розділів І та ІІ зазначається площа земельної ділянки з урахуванням вимог пп. 14.1.130 ПКУ (у межах населеного пункту - в метрах квадратних (кв. метр), за межами населеного пункту – у гектарах (га)). Увага! Не допускається заповнення показників площ одночасно в колонці 8 та 9 по одному кадастровому номеру/одній земельній ділянці;
  • у колонках 10 розділів І та ІІ вказується нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (якщо її проведено) (в гривнях з двома десятковими знаками). Нормативна грошова оцінка землі має бути уточнена станом на 1 січня поточного року з урахуванням коефіцієнту індексації (див. приклад);
  • у колонці 11  розділу І вказується нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області (в гривнях з двома десятковими знаками) - для земель,  за якими не проведена нормативна грошова оцінка. А у колонці 11 розділу ІІ вказується розмір орендної плати, який встановлено у договорі оренди такої земельної ділянки;
  • у колонці 12 розділу І зазначається ставка земельного податку (у відсотках до нормативної грошової оцінки землі встановлюється на поточний рік відповідним рішенням органу місцевого самоврядування за місцем розміщення земельної ділянки);
  • у колонках 14 – 16 розділу І вказується інформація щодо пільг зі сплати земельного податку. Зокрема, зазначається код пільги згідно з Довідниками податкових пільг (колонка 14), розмір пільги у відсотках (колонка 15), сума пільги (колонка 16). На суму пільги зі сплати земельного податку зменшується показник  річної суми земельного податку по відповідній земельній ділянці, щодо якої надано пільгу. Якщо пільга зі сплати земельного податку за відповідною ділянкою відсутня, то показник графи 13 дорівнює показнику графи 17.

Про розмір коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2021 рік ми писали тут. А як він застосовується при визначенні плати за землю?

Згідно з п. 289.2 ПКУ коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок.

Зверніть увагу! Часто місцеві ради та самі податківці з цим незгодні. І наполягають на тому, що нова нормативна грошова оцінка застосовується не з дати її проведення, а з дати набрання чинності затвердженого уповноваженим органом відповідного рішення щодо виконаної нормативної грошової оцінки. Таке роз’яснення ми наводили тут. Проте судова практика (див., наприклад, рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 березня 2021 року у справі №160/15445/20) наразі визнає пріоритет норм ПКУ над роз’ясненнями контролерів.  

Але що означає кумулятивно? А це досить знайомий для бухгалтерів принцип індексації будь-якого показника, який виражено у фіксованій грошовій формі (згадайте хоча б індексацію зарплати). Рік проведення оцінки (коли встановлено певну актуальну вартість) землі вважайте за базовий – і за цей рік така оцінка,  за законами жанру, не індексується.  А в наступних роках при складанні декларації застосовуються коефіцієнти інфляції за минулі роки після проведення оцінки (тобто коефіцієнт за рік проведення оцінки не враховуємо).

Нагадаємо, що коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять: 1996 рік – 1,703; 1997 рік – 1,059; 1998 рік – 1,006; 1999 рік – 1,127; 2000 рік – 1,182; 2001 рік – 1,02; 2005 рік – 1,035; 2007 рік – 1,028; 2008 рік – 1,152; 2009 рік – 1,059; 2010 рік – 1,0; 2011 рік – 1,0; 2012 рік – 1,0; 2013 рік – 1,0; 2014 рік – 1,249; 2015 рік – 1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 – для сільськогосподарських угідь (рілля, перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження); 2016 рік – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0; для земель несільськогосподарського призначення – 1,06; 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0.

Але нормативна грошова оцінка земель за 2002 рік, 2003 рік, 2004 рік та 2006 рік не індексувалася.

А за 2021 рік значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок становить:

  • для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0;
  • для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення – 1,1.

Приклад: Якщо нормативну грошову оцінку не сільськогосподарської земельної ділянки провели у 2013 році, яким буде коефіцієнт індексації? 

Рахуємо разом: 1,249 (за 2014) х 1,433 (за 2015) х  1,06 (за 2016) х 1 (за 2017) х 1 (за 2018) х 1 (за 2019) х 1 (за 2020) х 1,1 (за 2021) = 2,087.

Після цього переходимо до заповнення Розділу ІІІ. Загальні суми, зазначені у колонці 17 розділу І (за наявності у Декларації відмітки «земельний податок») та колонці 12 розділу ІІ (за наявності у Декларації відмітки «орендна плата»), мають відповідати значенню колонки 3 рядка 3 розділу ІІІ Декларації.

Рядки 4–8 розділу ІІІ заповнюються в разі уточнення податкових зобов’язань.

 

Інформація щодо пільги

Код податкової пільги має чітко відповідати Довіднику податкових пільг станом на 01.01.2022 р., затвердженому ДПСУ від 24.12.2021 р. за № 106/1 та № 106/2.

Зверніть увагу, що з 01.01.2022 пільга, яка застосовується згідно з пп. 282.1.4 ПКУ, має умову щодо цільового використання земельних ділянок, які звільняються від оподаткування.

А право на пільги, які застосовуються згідно з пп. 282.1.5 та пп. 282.1.6 ПКУ, мають виключно юридичні особи, які внесені до Реєстру неприбуткових установ і організацій!

Детальніше про зміни, які внесені в порядок нарахування плати за землю у 2022 році, ми писали у нашому аналітичному матеріалі.

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»