• Посилання скопійовано

Нова декларація з податку на прибуток – що змінилося: «7 хвилин» з Юлією Кловською

Коли звітувати за оновленою декларацією? Які зміни внесено до декларації? Кого торкнеться внесення змін?



Чергових змін зазнала декларація з податку на прибуток. Зміни до неї внесено наказом Мінфіну від 04.06.2021 р. №317Оновлена форма набрала чинності 17 серпня. Про це ми писали тут.

Державна податкова служба України видала офіційний лист від 27.09.2021 р. №21953/7/99-00-21-02-01-07 для всіх свої територіальних органів щодо змін у декларації з податку на прибуток та першого застосування оновленої форми. Податківці роз’яснюють, що декларацію за оновленою формою слід подавати починаючи з 1 січня 2022 року за звітний період 2021 року.

 

Що ж змінилось у формі декларації та кого зачеплять зміни?

Найбільших змін зазнав додаток РІ. Норми пп. 140.5.16 ПКУ передбачають формувати різницю на збільшення фінансового результату до оподаткування на суму витрат, пов’язаних із виконанням умов договору про надання бюджетного гранту, які понесені у поточному звітному періоді за рахунок таких грантів, але не більше суми таких грантів та включених до складу витрат поточного звітного періоду, у рамках П(С)БО чи МСФЗ. Задля реалізації цієї норми тепер передбачено рядочок 3.1.14 Додатку РІ. А от суми безпосередньо бюджетних грантів, отриманих платником податку та включених до складу доходів звітного періоду в рамках П(С)БО чи МСФЗ, як того вимагає пп. 140.4.8 ПКУ, сформує різницю на зменшення і має своє відображення в рядочку 3.2.6 Додатку РІ.

Ті платники податку на прибуток, в яких в обліку є списані штрафи, санкцій і пені відповідно до п. 2-3 та списаний податковий борг відповідно до п. 2-4 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ, за умови включення цих сум до складу доходів звітного періоду, мають можливість заповнити рядочок 4.2.23 Додатку РІ. Нагадаємо, йдеться про податкові борги станом на 1 листопада 2020 року, що погашені грошовими коштами протягом шести місяців від 10 грудня 2020 року, це дата набрання чинності Закону №1072 про соціальну підтримку платників податків на період обмежувальних заходів. Отже, списані штрафні санкції та пеня, за умови їх відображення у складі доходів, мають бути відображені у складі нової різниці на зменшення фінансового результату в рядочку 4.2.23 Додатку РІ. Безпосередньо суму отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання в рамках цього закону, за умови включення її до складу доходів, слід відобразити в новому рядку 4.2.22, як різницю на зменшення фінансового результату.

Додаток АН доповнився новим рядком. Після рядка за кодом А17 з’явився новий рядок «КП», такого змісту: капіталізовані проценти включені до собівартості необоротних активів (пп. 138.3.2 ПКУ). Цей рядок призначений для розрахунку податкової різниці за пунктом 140.2 ПКУ, на яку збільшується фінансовий результат до оподаткування. До речі, у Додатку РІ виключено різницю, на яку збільшувався фінансовий результат до оподаткування на суму витрат, понесених платником податків при здійсненні операцій з нерезидентами, якщо такі операції не мають ділової мети. Йдеться про колишню редакцію пп. 140.5.15 ПКУ, що діяла до 1 січня 2021 року.

Наступна зміна, яка звертає на себе увагу, це новий рядок 7.1. Цей рядок заповнюється у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво з урахуванням прийнятих законами №466, №786, №1117 змін до пп. 133.2.2 та пп. 141.4.7 ПКУ. Щодо коду ЄДРПОУ постійного представництва, то в зносці 2 уточнено, що у разі здійснення нерезидентом діяльності на території України через постійне представництво зазначається його код за ЄДРПОУ.

Не минули зміни і бенефіціарів. У Додатку ПН тепер передбачено окремий блок інформації про нерезидента, який є бенефіціаром, фактичним отримувачем доходу і джерелом походження з України. У разі застосування відповідно до ст. 103 ПКУ положень міжнародного договору України з країною, резидентом якої є відповідний бенефіціарний отримувач такого доходу.

Отже, підведемо підсумки, яких платників податків торкнуться зміни у формі декларації з податку на прибуток. Тих, хто:

  • отримував одноразову компенсацію і списані штрафні санкції і пені в рамках Закону №1072;
  • є представництвом нерезидента або неакредитований відокремлений підрозділ;
  • є бенефіціарним отримувачем доходів нерезидента;
  • мають капіталізовані відсотки, включені до собівартості необоротних активів в рамках податкової амортизації;
  • отримували бюджетні гранти і несли витрати на виконання таких договорів.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»