• Посилання скопійовано

Працівник перебуває на військовій службі під час карантину. Чи діють гарантії за КЗпП?

За працівниками, які зараз перебувають на військовій службі, зберігається як місце роботи, так і середній заробіток (за рахунок роботодавця). І карантин ці гарантії не скасовує

Працівник перебуває на військовій службі під час карантину. Чи діють гарантії за КЗпП?

Чи діють в умовах карантину гарантії щодо осіб, призваних на військову службу? Із запитанням подібного змісту до Держпраці постійно звертаються як роботодавці, в яких працюють особи, призвані на військову службу, так і самі військовозобов’язані. Ось що на нього відповіли в управлінні Держпраці Закарпатської області.

В Україні, крім карантину, триває особливий період, який ніхто не відміняв. Тож відповідно до постанови Верховного суду України від 09.07.2020 року «Про звільнення на підставі п. 2 ст. 36 КЗпПУ» та ст. 119 КЗпП (Кодекс законів про працю України) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу осіб офіцерського складу, військову службу під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня його фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі, незалежно від підпорядкування і форми власності, та у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Тому усі передбачені трудовим законодавством гарантії для вказаної категорії осіб продовжують діяти і в умовах карантину. А припинення трудових відносин з ними з будь-яких причин, у тому числі й на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП, вважається порушенням законодавства про працю, за що передбачена адміністративна та фінансова відповідальність встановлена ч. 7 ст. 41 КУпАП та абз. 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП відповідно.

***

Читайте також: Мобілізовані, строковики, контрактники: пам’ятка для роботодавця

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Закарпатській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»