• Посилання скопійовано

Продаж авто за довіреністю: ризики продавця та покупця

Ситуація, коли одна особа іншій видає довіреність (її часто називають генеральною), яка дає право продати автомобіль – не є купівлею-продажем автомобіля. І довіритель може скасувати довіреність. Про наслідки цього – у свіжому рішенні ВС

Продаж авто за довіреністю: ризики продавця та покупця

Фізособа передала авто за довіреністю з правом продажу і згодом цю довіреність скасувала. ВС наголошує, що така фізособа зобов’язана була повідомити про це представника, а останньому – слід було повернути авто. Іноді йдеться навіть про випадки, коли таке авто вже передано третій особі у користування або у володіння. Про це йдеться у постанові ВС від 04.11.2020 р. у справі №573/476/19.

Проте давайте розбиратися, чому суд дійшов такого висновку.

 

Зміст справи

Фізособа-власник автомобіля видала довіреність двом фізособам на право керування автомобілем і на право представляти його права, в тому числі, здати в оренду, обміняти або продати за ціною і на умовах на розсуд уповноважених осіб (представників). Ці особи могли діяти самостійно та окремо один від одного. Що вже цікаво і могло спричинити суперечки.

Проте певний час все було добре. Представники користувалися вказаним автомобілем і підшукували на нього покупця. Подекуди вони телефонували і повідомляли власнику про результати пошуку покупця, але потім перестали виходити на зв`язок. Власник намагався повернути автомобіль або отримати кошти від його продажу, але все безрезультатно. 

І в результаті – власник відкликав довіреність.

Які наслідки це має для представників? Протягом якого часу вони мають повернути ТЗ? Чи має власник повідомити представників про скасування довіреності? На ці та інші питання надає відповідь ВС у коментованій нами справі.

 

Права за довіреністю з правом продажу та без

Нагадаємо, що продаж транспортного засобу, що має ідентифікаційний номер, передбачає відповідне оформлення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу, зняття його з обліку, отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта).

Згідно з ч. 3 ст. 244 ЦКУ довіреність – це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (ч. 1 ст. 237 ЦКУ).

Отже, довіреність свідчить про наявність між особою, яка її видала, та особою, якій її видано, правовідносин, що є представницькими відносинами.

Договір купівлі-продажу – це угода, за якою продавець (одна сторона) зобов`язується передати майно у власність покупцеві (другій стороні), а покупець зобов`язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦКУ).

Відтак, видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.

Отже, особа, якій видана довіреність, має право здати в оренду, обміняти або продати авто, отримувати кошти за укладеними договорами. Проте це все має бути прямо вказано у довіреності.

На практиці доволі часто відбувається видача довіреності не одній, а двом особам одночасно – довіреність може бути одна або дві окремі. Такі представники мають однакові права та повноваження за такою довіреністю. Тобто це легально, але не спрощує ситуацію, адже в результаті власнику авто доводиться контролювати дії одночасно двох представників.

 

Порядок повідомлення представника про скасування довіреності

Пунктом 2 ч. 1 ст. 248 ЦКУ визначено, що представництво за довіреністю припиняється у разі скасування довіреності особою, яка її видала.

Як це робиться? Відповідно до пп. 6.1, 6.2, 6.4 п. 6 гл. 4 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. №296/5, особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, може у будь-який час скасувати довіреність або довіреність, видану в порядку передоручення. Нотаріус, завідувач державного нотаріального архіву при одержанні заяви про скасування довіреності або передоручення робить про це відмітку на примірнику довіреності, що зберігається у справах нотаріуса, у державному нотаріальному архіві, і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Згідно з ч. 2 та 3 ст. 249 ЦКУ особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

Як це робиться? Повідомлення особи, яка видала довіреність, представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність, про скасування довіреності може бути оформлено нотаріусом згідно з цим Порядком шляхом передавання відповідної заяви.

Теж саме було передбачено п. 154 розділу 16 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Мін’юсту від 03.03.2004 р. №20/5, яка діяла на час видачі довіреності у коментованій нами справі (йдеться про довіреності, видані до 2012 р.).

 

А якщо нотаріус або власник авто цього не зробив? 

Згідно з ч. 3 ст.  249 ЦКУ права та обов`язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя сторона знала або могла знати, що дія довіреності припинилася.

Отже, момент скасування довіреності та момент втрати нею чинності для представника та третіх осіб не співпадають.

Скасована довіреність втрачає чинність для представника та третіх осіб з моменту настання першої із подій: 

  • або коли представник довідався чи міг довідатися про скасування довіреності;
  • або коли третя особа дізналась чи могла дізнатися, що дія довіреності припинилася.

До настання такої події скасована довіреність є чинною для представника та третіх осіб, перед якими представник представляє інтереси довірителя. Відповідно всі вчинені представником в цей час правочини є чинними і для довірителя. Такий правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду від 19.12.2018 р., у справі №331/5517/17, від 09.09.2020 р., у справі №522/3746/19-ц.

 

Наслідки скасування довіреності для третіх осіб

Представники, як тільки їх повідомили про скасування довіреності (а це було зроблено нотаріусом, який скасував довіреність), втрачають всі набуті за такою довіреністю права.

Проте вище ми вже згадували про те, що іноді в ситуації щодо переданого за цією довіреністю авто, бувають задіяні треті особи. 

Як бути, якщо автомобіль вже був переданий одним з представників третій особі, про що власник авто нічого не знав? Тобто представники передали автомобіль у користування, здали в оренду або уклали інший договір на користування автомобілем, або навіть продали його третій особі? Відповідний договір анулюється?

Тут позиції судів розійшлись.

Суд першої інстанції вирішив – авто треба повернути старому власнику. Адже надання довіреності не означає перехід права власності на це авто до повірених. А новий покупець авто не уклав договір купівлі-продажу (хоча, зазначимо від себе, цілком можливо, що гроші за це авто він повіреним віддав) – доказів цього суд не отримав. 

Апеляційна інстанція вирішила – повертати авто немає підстав. Так, доказів купівлі авто третьою особою суд не отримав, проте повідомлення про скасування довіреності ця особа теж не отримала. Тому довіреність для неї є чинною і право володіти авто в неї зберігається.

Проте ВС дійшов інших висновків: суд став на захист прав власника спірного автомобіля, а діями відповідачів його право порушується. Власник автомобіля має право на витребовування ТЗ з володіння третіх осіб. Відтак, власнику повернули ТЗ з документами та ключами.

Зверніть увагу: як було сказано вище, дата скасування довіреності і дата втрата нею чинності не спіпадають. Тож одного скасування довіреності недостатньо, щоб говорити, що вона не чинна.  І за законом скасування довіреності не має порушувати прав третіх осіб, які користуються таким авто – і це стосується як самих представників, так і третіх осіб, яким передане авто у користування або у власність. 

Проте у разі отримання повідомлення про скасування довіреності представник має повідомити орендаря чи іншого користувача ТЗ про цю ситуацію. До речі, відповідна норма та строки повернення майна (припинення договору) має бути прописана у самому договорі між представником і третьою особою. Якщо ж договору не було, на жаль, авто повернеться до власника, що і демонструє коментована справа. 

 

Висновки

Треба ще раз нагадати про те, що «придбання» авто за довіреністю завжди має певні ризики, а коли таке авто перепродається також за довіреністю – тут ситуація зовсім ускладнюється. Новий власник має перевірити чинність такої довіреності, щоб потім не довелось повертати це авто старому власнику. 

Втім, якщо ви дізналися про скасування довіреності, проте не отримали повідомлення, ще є час на укладання договору щодо авто на особу, яка бажає його купити.  Інакше суд поверне авто власнику.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»