• Посилання скопійовано

Готівка не вважається понадлімітною, якщо вона здана до банку наступного дня

ДФСУ нагадала, за яких умов готівка, що знаходиться в касі підприємства, не вважається понадлімітною

Готівка не вважається понадлімітною, якщо вона здана до банку наступного дня

Насамперед нагадаємо, що чинне законодавство не вимагає від підприємства здавати в банк усю отриману готівку день в день. Є винятки, наприклад, кошти на виплату зарплати, які можна зберігати в касі у будь-якій сумі протягом строку, встановленого Положенням №148

Але крім цього є і ліміт каси – сума готівки, яку підприємство може залишати в касі будь-який строк. Як порахувати ліміт каси, ми писали тут і тут. А зараз наголосимо, що порушенням вважається не здавання в банк лише тієї суми готівки, яка перевищує визначений ліміт каси.

Відповідно до ст. 1 Указу №436/95, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах до суб’єктів підприємницької діяльності застосовується штрафна санкція у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

Але п. 54 розділу V Положення №148 визначено, що готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання установою/підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи/підприємства.

Окрім цього, готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Для тих суб’єктів господарювання, які отримували готівкову виручку протягом травневих свят, нагадуємо, як в ці дні працювали банки. Це допоможе визначити, які дні були робочими для банків і коли треба було здати понадлімітну виручку, щоб не потрапити під штраф.

Податківці у консультації від 03.05.2019 р. №1965/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначають: якщо готівка, що перевищує ліміт каси, надійшла до каси у понеділок о 23:30, а здана до банку у вівторок о 10:00, вона не буде вважатись понадлімітною.

Якщо взяти за приклад травневі свята, то понадлімітну готівку, яка була отримана 9 травня (в четвер), треба було здати до банку наступного робочого дня (тобто у п’ятницю, 10 травня).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»