• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №05(78) | 07.04.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №05(78) | 07.04.2021 р.

Це – вже сімдесят восьмий загалом (і п’ятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності;
  • визначимося, які довідки потрібні ФОПу для отримання декретних;
  • проінформуємо, чому ДПС не приймає нові декларації фізосіб-«єдинників» за І квартал;
  • нагадаємо, що 19 квітня буде останнім днем сплати ЄСВ для ФОП за I квартал 2021 року;
  • наголосимо, що ДПС планує посилити контроль за діяльністю ФОПів.

Гарного вам читання!

***

 

Коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності
Черкаські податківці зауважили, що згідно з приміткою 8 до Декларації додаток 1 є невід’ємною частиною Декларації, подається та заповнюється ФОП – платниками ЄП першої – третьої груп, відповідно до пп. 296.2 та 296.3 ПКУ, та які є платниками ЄВ відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464.

Пунктом 2 Наказу №752 визначено, що Декларація подається за формою, затвердженою Наказом №752, за податкові звітні періоди 2021 року.

Але відповідно до абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону №2464 періодом, за який платники ЄВ, зокрема, ФОП подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

Саме тому фізособи-«єдинники» І та ІІ груп вперше подають до ДПС додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік, граничний термін подання якого – до 1 березня 2022 року. А фізособи-«єдинники» ІІІ групи  подають додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 9 лютого 2022 року.

 

Які довідки потрібні ФОПу для отримання декретних?
Миколаївські податківці зазначили, що застраховані особи мають право безоплатно отримувати від ДПС та ПФУ в межах їх компетенції інформацію, необхідну для виконання обов’язків, покладених на платника згідно зі Законом №2464, а також для підтвердження надходження до Пенсійного фонду сплачених платником сум єдиного внеску.

Наразі ФОП може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску в ДПС, а в органах ПФУ – довідку про інформацію, що міститься у її персональній обліковій картці в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру. Довідка видається безоплатно на підставі поданої заяви платника.

 

Чому ДПС не приймає нові декларації фізосіб-«єдинників» за І квартал?
5 квітня запорізькі податківці повідомили, що об'єднана звітність за формами F0103307 та F0103405, подана в електронному вигляді, буде прийматись від платників єдиного податку-фізичних осіб першої-третьої груп найближчими часом.

Станом на 5 квітня удосконалюється взаємодія інформаційно-телекомунікаційної системи щодо приймання та обробки звітності, зокрема, в органах Пенсійного фонду України.

Водночас наголошуємо, що граничний термін подання декларації платника єдиного податку – 11 травня.

 

19 квітня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за I квартал 2021 року
Сплачувати ЄСВ ФОП мають на нові рахунки, які були відкриті з 1 січня 2021 року. З ними можна ознайомитися тут.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватися, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ  з 1 січня становить: 6000 х 22% = 1320 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня  2021 року – 90000 грн.

Тож за І квартал 2021 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, буде становити  3960 грн.

Зауважимо, що ФОП – платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати єдиного податку за січень – травень 2021 року.  Відповідно ці платники ЄСВ не будуть сплачувати ЄСВ за I квартал.

Також є підприємці, яких з 1 січня 2021 року звільнено від сплати ЄСВ. Про це докладніше ми розповіли тут

 

ДПС планує посилити контроль за діяльністю ФОПів
Олексій Любченко у своєму інтерв’ю наголосив, що наразі потребують посилення контроль за діяльністю фізичних осіб-підприємців і протидія зловживанню спрощеною системою оподаткування, бо, як відомо, поширеною є практика здійснення під прикриттям ФОПів своєї діяльності великим бізнесом і торговельними мережами. Це потребує посилення аналітичної роботи з виявлення випадків умисного «дроблення» діяльності підприємств і мереж та поширення вимог щодо використання фізичними особами-підприємцями фіскальних РРО.

Окремо він зауважив, що ефективній роботі податкових органів сприятиме налагодження інформаційного обміну між регуляторами фінансового сектору (НБУ, НКЦПФР), банками та ДПСУ. Для цього потрібно визначити периметр інформаційних активів, необхідних ДПСУ для ефективного виконання повноважень, і внести необхідні зміни до законодавства та нормативно-правових актів, що регулюють обмін інформацією між державними органами (за необхідності — підписати меморандуми про співпрацю), а також налаштувати технічні параметри обміну інформацією (у тому числі криптографічного захисту) для передавання інформаційних активів в електронному вигляді.

 

***

Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»