• Посилання скопійовано

Укрзалізниця спростила систему документообігу та розрахунків за перевезення транзитних вантажів

Залізничники продовжують автоматизацію технологічних процесів у вантажному господарстві. Наступним її етапом стало впровадження автоматичної прикордонної системи, що зменшує час пропуску вантажів на кордоні, поліпшує фінансову взаємодію між вантажовласниками і українськими залізницями, надає змогу вийти на електронний обмін документами з органами Державної митної служби. Про нововведення розповів в інтерв’ю журналістам начальник головного комерційного управління Укрзалізниці Ю. Меркулов: «Нова автоматизована прикордонна система покликана вирішити перелік важливих завдань, з її допомогою повністю зміниться система розрахунків між вантажовласниками-транзитниками, експедиторськими організаціями з одного боку і українськими залізницями — з іншою. Нагадаю, що до цього часу діяла досить витратна для наших партнерів система фінансових взаємовідносин. При ній вантажовласники-транзитники повинні були відволікати свої оборотні кошти на здійснення передоплати, а остаточний розрахунок за перевезення відбувався після того, як вантаж виходив за межі України. Тепер запроваджується такий порядок, при якому клієнт розраховується при в’їзді на нашу митну територію».

Новий порядок розрахунків, по-перше, дозволить вантажовласникам раціональніше використовувати свої фінансові ресурси. По-друге, залізничники починають працювати за єдиним алгоритмом як з внутрішніми вантажами, так і з транзитними й імпортними. АРМ ТВК Кордон — складова частина прикордонної системи — дасть можливість обробки перевізних документів на вхідних пограничних станціях. АРМ включає такі функції: використання інформації, отриманої за електронним обміном даними (ЕОД) з сусідніми залізничними адміністраціями, доповнення необхідними даними та інтеграцію цих даних в АСК ВП УЗ (автоматична система управління вантажними перевезеннями Укрзалізниці). АРМ ТВК Кордон формує всі необхідні дані щодо вантажу. На підставі цих даних формуються поїзна передавальна відомість і бланк транзитної декларації або документа контролю доставки. Тобто у митних органів буде можливість заздалегідь, до моменту прибуття поїзда на станцію переходу державного кордону, отримати попередню декларацію в електронному вигляді.

«Зараз ми якраз знаходимося у стадії гармонізації стиковки системи перевезень і митною. Можливо, буде потрібно створення якоїсь буферної системи, оскільки митна система закрита і може працювати лише на вхід. Словом, наші галузеві фахівці активно займаються цією проблемою. Повноцінне впровадження прикордонної системи істотно прискорить процес обробки вагонів і вантажів, підвищить точність даних про перевезення і, відповідно, підвищить привабливість нашої країни як транзитної держави», — наголосив начальник.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»