• Посилання скопійовано

Нове законодавство у сфері торговельного захисту буде адаптоване до норм ЄС

Кабмін схвалив проєкти законів, які адаптують українське законодавство у сфері торговельного захисту до регламентів ЄС та посилюють захист, зокрема, національних виробників

Нове законодавство у сфері торговельного захисту буде адаптоване до норм ЄС

Мінекономіки повідомляє, що Кабінет Міністрів схвалив проєкти законів, які адаптують українське законодавство у сфері торговельного захисту до регламентів Європейського Союзу та посилюють захист, зокрема, національних виробників. Відповідні рішення Уряд підтримав на засіданні 24 листопада 2023 року.

«Адаптація національного законодавства до європейського є одним з ключових завдань в рамках руху України до членства в ЄС. Схвалені сьогодні Урядом законопроєкти відповідають сучасним міжнародним практикам у сфері торговельного захисту. Розробляючи документи, Міністерство економіки орієнтувалось, зокрема, на відповідні регламенти ЄС, норми та актуальні роз’яснення СОТ.  Водночас для нас, безумовно, було дуже важливим, зберігаючи та посилюючи можливості для вільної торгівлі, забезпечити надійний захист інтересів національного виробника.

У разі ухвалення законопроєктів Верховною Радою держава отримає надійні, прозорі та зрозумілі й українському бізнесу, й нашим партнерам інструменти торговельного захисту», -  зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко.

Так, Урядом схвалено законопроєкти:

«Про захисні заходи». Ним пропонується викласти в новій редакції Закон України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну».

«Про захист від демпінгового імпорту» (нова редакція Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту»).

«Про захист від субсидованого імпорту» (нова редакція Закону України «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту»).

Законопроєкти містять у собі норми, які, зокрема:

  • розширюють можливості національних виробників у захисті їхніх інтересів від недобросовісного та зростаючого імпорту; 
  • зменшують витрати бізнесу на підготовку матеріалів та документації під час захисних розслідувань; 
  • встановлюють чіткі часові межі процедурних етапів розслідувань;
  • гарантують проведення консультацій на запит заінтересованої сторони; 
  • запроваджують механізм, що гарантуватиме сплату попередніх захисних мит або мит при розслідуванні ухилення від їх сплати;
  • розширюють коло «користувачів» цього механізму серед бізнесу і т.д.

Також законопроєктами уточнюються повноваження компетентних органів при проведенні розслідувань, запроваджується норма щодо затвердження Урядом положення про Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі, удосконалюється понятійний апарат тощо.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»