• Посилання скопійовано

Анульовану реєстрацію ПДВ можна поновити і зберегти ПК контрагента

Питання анулювання реєстрації платником ПДВ на сьогодні отримало логічне та позитивне для платників податків продовження

Анульовану реєстрацію ПДВ можна поновити і зберегти ПК контрагента

Розглянемо типову ситуацію. Підприємство одержало від контрагента податкову накладну. Включило до ПК суму ПДВ за цієї податковою накладною до декларації з ПДВ у періоді виписування.

Як з'ясувалося згодом (досить типово для дій посадових осіб органів ДПС), контрагент дізнається, що їх виключено з платників ПДВ. Оскільки дані про це, як правило, вносяться із запізненням до реєстру анульованих свідоцтв ПДВ, як і саме рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ надсилається не вчасно, відповідно і підприємство, переконавшись у дійсності самого свідоцтва ПДВ контрагента, включило таку податкову накладну до реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

Далі — очікуваний розвиток подій: підприємство отримує акт камеральної перевірки, з якого й дізнається, що його контрагент уже не платник ПДВ.

Проте госпсуб'єкти давно започаткували практику спілкування між собою у разі виникнення подібних нестандартних ситуацій. І контрагент повідомив підприємство, що він перебуває на стадії судового спору щодо анулювання реєстрації платником ПДВ.

Підприємство за захистом свого ПК також звернулося до суду.

Такі злагоджені дії привели до позитивного результату, хоча й не відразу.

Контрагент отримав рішення суду, яким дії податкового органу з анулювання його реєстрації платником ПДВ визнані незаконними, а ДПІ зобов'язане поновити реєстрацію шляхом внесення запису про скасування анулювання реєстрації до Реєстру платників ПДВ.

Тим часом підприємству довелося поборотися за своє право на ПК. Суди першої та апеляційної інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, виходили з того, що ДПІ доведено правомірність та обґрунтованість висновків, які містяться в акті перевірки підприємства. А наявність судового рішення про поновлення анульованої реєстрації платником ПДВ його контрагента саме по собі не надає особі права на виписування податкових накладних, а лише є підставою для видачі такій особі нового свідоцтва, після отримання якого особа набуває статусу платника ПДВ та відповідно права виписувати податкові накладні.  

ВАСУ не підтримав таку позицію судів попередніх інстанцій та визнав, що у разі набрання законної сили рішенням про поновлення анульованої реєстрації платника ПДВ відповідне рішення податкового органу вважається протиправним з моменту його прийняття.

Наведене означає, що таке рішення податкового органу не створює будь-яких правових наслідків. Тож протиправно анульоване свідоцтво платника ПДВ слід вважати чинним протягом усього часу від моменту його видачі, у т. ч. у період з дати прийняття протиправного рішення ДПІ про анулювання такого свідоцтва до набрання чинності відповідним рішенням суду (Постанова ВАСУ від 11.06.2013 р., справа №К/9991/69798/12).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»