• Посилання скопійовано

Списання кредиторської заборгованості: відображаємо у реєстрі правильно

Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, а тому право на податковий кредит щодо таких товарі/послуг у платника відсутнє

Списання кредиторської заборгованості: відображаємо у реєстрі правильно

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій – не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 Податкового кодексу України) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (п. 198.3 ст.198 Податкового кодексу України).

Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, а тому право на податковий кредит щодо таких товарі/послуг у платника відсутнє.

Коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, на підставі бухгалтерської довідки в розділі ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображається наступним чином:

у графі 1 вказується порядковий номер, який відповідає порядковому номеру запису в реєстрі;

у графах 2, 3, 4 - відповідні реквізити документа (його дата виписки та порядковий номер);

у графі 5 - «БО»;

у графі 6, 7 платник податку записує своє найменування та свій індивідуальний податковий номер;

у графі 8 – загальна сума з ПДВ, на яку отримано товарів/послуг;

у графах 9, 10 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «-»;

у графах 13, 14 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «+»;

у графах 11, 12, 15, 16 - позначка «O».

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»