• Посилання скопійовано

Відновлюємо ПДВ-показники після відновлення реєстрації платника ПДВ

Податківці надали роз'яснення щодо відновлення у зв’язку з поновленням реєстрації платника ПДВ показників податкової звітності з ПДВ, суми податку, на яку платник має право зареєструвати в ЄРПН ПН/РК та щодо порядку повернення коштів, перерахованих до бюджету з рахунку в СЕА ПДВ у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ

Відновлюємо ПДВ-показники після відновлення реєстрації платника ПДВ

До податківців звернувся платник, який повідомив, що реєстрацію платника ПДВ було скасовано за рішенням контролюючого органу та надалі поновлено за рішенням суду (Постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.12 2015 р. по справі №826/22457/15, яку залишено без змін Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 01.03.2016 р. (далі - Постанова суду від 21.12 2015 р.)).

У відповідь на звернення платника, ДФСУ у листі від 21.12.2017 р. №3087/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначає, що починаючи з наступного дня після дати виключення особи з Реєстру, зазначеної контролюючим органом у рішенні про анулювання реєстрації платника ПДВ, і до дати відновлення у Реєстрі, у такої особи відсутні обов'язок щодо складання податкових накладних та право на формування податкового кредиту і отримання бюджетного відшкодування ПДВ. Крім цього, така особа податкову звітність з ПДВ за цей період не подає.

При цьому у разі якщо у платника податку на дату виключення його з Реєстру обліковувалися товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати виключення з Реєстру зобов'язаний був визначити податкові зобов'язання за такими товарами/послугами, необоротними активами, виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів та задекларувати їх у податковій декларації з ПДВ, поданій до контролюючого органу за останній звітний (податковий) період.

У разі відновлення реєстрації особи у Реєстрі (у тому числі за рішенням судового органу, що набрало законної сили), така особа має право відкоригувати суми податкових зобов’язань з ПДВ, що були визначені на підставі п. 184.7 ПКУ та задекларовані у податковій декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період, шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної, складеної при визначенні таких податкових зобов’язань, та відображення його у податковій звітності з ПДВ за перший звітний (податковий) період після дати відновлення реєстрації особи в Реєстрі.

Водночас, податківці звертають увагу на таке:

1) щодо порядку повернення коштів, які були перераховані до бюджету з рахунка в СЕА ПДВ, — обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податку заяви про таке повернення відповідно до п. 43.3 ПКУ. Водночас, згідно з п. 43.4-1 ПКУ у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань із ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в СЕА, такі кошти підлягають поверненню винятково на рахунок платника в СЕА, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань із ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів — шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку;

2) відновлення в СЕА ПДВ реєстраційної суми, що була наявна на дату анулювання його реєстрації платником ПДВ, — відбувається лише після задоволення позовних вимог.

***

Читайте також: ДФСУ про ПН/РК, заблоковані до 01.12.2017 р.: перше офіційне роз’яснення 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»