• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №08(124) | 16.05.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №08(124) | 16.05.2023 р.

Це – восьмий з початку року (сто двадцять четвертий загалом та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • підкреслимо, що кафе і ресторани штрафуватимуть за курців;
  • зазначимо, що Комітет ВРУ рекомендував прийняти закон щодо обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів;
  • проінформуємо, що ДПС вирішила оновити порядок надіслання ППР;
  • розкажемо, як влада вирішила боротися з тіньовим ринком підакцизних товарів;
  • зʼясуємо, як застосовуються штрафи за невикористання РРО;
  • розповімо, що ДПС планує оновити форму акта та порядок оформлення результатів своїх перевірок.

Гарного вам читання!

 

***

Кафе і ресторани штрафуватимуть за курців: Держпродспоживслужба розпочинає перевірки
У квітні 2023 року набрав  чинності наказ МОЗ України, який визначає перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду у сфері антитютюнового законодавства.

За ним відновлюється контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів та ресторанів.

Головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрій Сахно підкреслив, що Наказ включає у себе такі підстави, як: самостійне звернення субʼєкта господарювання; доручення Прем’єр-міністра України; звернення фізичної особи.

Нагадаємо, що у разі порушення антитютюнового законодавства відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння у приміщенні становить від 1 000 до 10 000 грн за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3 000 грн за перше порушення впродовж року та 15 000 грн – за кожне наступне.

 

Обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів: Комітет ВРУ рекомендує законопроєкт
Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні та в цілому нову редакцію законопроєкту №6134 про захист прав споживачів, яким, серед іншого, пропонується обмежувати доступ до сайтів інтернет-магазинів та інших продавців за умови відсутності достовірної інформації про їхнє найменування, місцезнаходження.

Законопроєктом пропонується встановити, що  у разі якщо інтернет-магазин(продавець) на сайті не надає інформації щодо місцезнаходження та назви, «що унеможливлює здійснення заходу державного нагляду (контролю) відповідно до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» з метою поновлення порушених прав споживачів, Держпродспоживслужба має право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайту (частини вебсайту, програмного забезпечення) такого суб’єкта господарювання. Про це ми писали тут.

 

ДПС вирішила оновити порядок надіслання ППР
ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до Порядку надіслання ДПС податкових повідомлень-рішень платникам податків. Ним передбачено приведення у відповідність до вимог ПКУ визначення підстав щодо застосування ППР форми «Ш».

Проєктом наказу передбачено доповнення підпункту 4 пункту 4 розділу ІІ Порядку положенням щодо урахування вимог пункту 11 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу під час оформлення ППР за результатами перевірок, які були розпочаті до 01 січня 2021 року.

 

Боротьба влади з тіньовим ринком підакцизних товарів: що вирішив Комітет Гетманцева?
8 травня Комітет ВРУ з податкової політики на своєму засіданні розглянув питання стану дотримання законодавства на ринку підакцизних товарів та організації роботи ДПС, ДМС, БЕБ, МВС щодо боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції.

Зокрема, на платників акцизу чекають перевірки від ДПС.

А саме буде проведено перевірки:

  • виробників тютюнових виробів та імпортерів щодо питань виробництва та обігу тютюнової сировини (перелік 1);

  • заводів виробників спирту етилового на предмет встановлення фактів виробництва необлікованого спирту (перелік 2);

  • ліцензіатів, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами з порушенням чинного законодавства (перелік 3);

  • виробників лікеро-горілчаної продукції, на предмет виробництва необлікованих алкогольних напоїв (перелік 4);

  • АЗС та інших об’єктів роздрібної торгівлі пальним, у тому числі АЗС блочного, контейнерного та модульного типів, щодо наявності ліцензії на роздрібну торгівлю пальним на місце торгівлі, реєстрації РРО, акцизного складу тощо.

 

Як застосовуються штрафи за невикористання РРО: нагадування від ДПС
Дніпропетровські податківці наголосили, що у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції, зокрема, за першу з таких операцій – штраф як за перше порушення, а за кожну наступну – як за наступне порушення.

 

ДПС планує оновити форму акта та порядок оформлення результатів своїх перевірок
ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про внесення змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це повʼязано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців.

Проєктом наказу заплановано приведення Порядку у відповідність до вимог Закону №2888-IX, прийняття якого призвело до появи великої кількості нової специфічної термінології, яка почала використовуватися у фінансовій сфері з прийняттям Закону №1591-IX.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»