• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №09(125) | 31.05.2023 р.

Сто двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №09(125) | 31.05.2023 р.

Це – девʼятий з початку року (сто двадцять пʼятий загалом та пʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зазначимо, що ДРС виступає за максимальну діджиталізацію перевірок контролюючих органів;
  • нагадаємо, яку тривалість встановлено для проведення документальних перевірок ДПС;
  • розкажемо, що влада планує змінити каральну систему перевірок на сервісну;
  • дізнаємося, як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ за новою методикою;
  • проінформуємо, що  Держпраці наділять новими повноваженнями;
  • наголосимо, що планові перевірки ДПС повернуться з 1 липня (прийнято за основу законопроєкт).

Гарного вам читання!

***

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС: прийнято за основу законопроєкт
29 травня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».  

Зокрема, за ним з 1 липня скасовується мораторій на:

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • зупинення перебігу строків (подання податкової звітності, проведення перевірок, отримання податкової інформації контролюючими органами, проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ; а також порядку використання РРО/ПРРО.

Мінфін окремо підкреслив, що планові перевірки ДПС під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності.

 

ДРС виступає за максимальну діджиталізацію перевірок контролюючих органів
Державна регуляторна служба пропонує перевести перевірки в онлайн.

«Підприємці матимуть особистий електронний кабінет, де зможуть залишити скаргу/заяву/пропозицію, а також швидко отримати інформацію із достовірного джерела», – повідомив Голова ДРС Олексій Кучер на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Для цього ДРС удосконалює Інспекційний портал. Розширення його функціональності допоможе уникнути корупційних ризиків та зекономить час бізнесу.

 

Яку тривалість встановлено для проведення документальних перевірок ДПС?
Відповідно до п. 82.1 ПКУ тривалість перевірок, визначених у ст. 77 ПКУ, не повинна перевищувати:

  • 30 робочих днів для великих платників податків,
  • щодо суб’єктів малого підприємництва – 10 робочих днів,
  • інших платників податків – 20 робочих днів.

А згідно з абзацами першим – восьмим п. 82.2 ПКУ тривалість перевірок, визначених у ст. 78 ПКУ, не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – 5 робочих днів, для фізичних осіб – підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому – восьмому цього пункту, – 3 робочі дні, інших платників податків – 10 робочих днів.

Продовження строків проведення перевірок, визначених у ст. 78 ПКУ, можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більш як на 10 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – не більш як на 2 робочих дні, інших платників податків – не більш як на 5 робочих днів. Про це читайте тут.

 

Влада планує змінити каральну систему перевірок на сервісну
За результатами засідання Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції 24 травня 2023 року у сфері загальних регуляторних правил рекомендовано змінити каральну систему перевірок на сервісну. Зокрема, запровадити добровільне страхування та аудит діяльності компаній, що, своєю чергою, зменшить кількість і частоту перевірок.

Окрім того, МРГ рекомендувала перевести документальні податкові перевірки в онлайн-формат. А ще – перевести на декларативний принцип Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

 

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ: методика від ДПС
ДПСУ наказом від 04.05.2023 р. №322 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору.

Її призначено для застосування посадовими особами контролюючих органів під час виконання ними функціональних обов’язків, і вона має роз’яснювальний та інформаційний характер. Не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Методика містить інформацію щодо:

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;
  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;
  • способів обґрунтування висновків.

Про це докладно ми зазначали тут.

 

Держпраці наділять новими повноваженнями: проєкт постанови КМУ
22 травня СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Положення про Державну службу України з питань праці». Положення приводять у відповідність до чинного законодавства (зокрема, законів №2620-ІХ, №2682-IX, №1686 та №2467).

Весь перелік змін можна переглянути тут.

Зокрема, уточнено основні завдання Держпраці. Тепер серед них також:

  • реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення, здійснення страхових виплат з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб;

  • здійснення державного нагляду та контролю у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки;

  • забезпечення роботодавців і працівників технічною інформацією та консультацією щодо ефективних засобів дотримання законодавства та запобігання можливим його порушенням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»