• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(131) | 19.09.2023 р.

Сто тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(131) | 19.09.2023 р.
Це – пʼятнадцятий з початку року (сто тридцять перший загалом та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
 
  • зауважимо, що БЕБ планують зробити єдиним органом, який контролює економічну злочинність в Україні;
  • проінформуємо, що ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік;
  • розповімо про плани влади скасувати мораторій на всі перевірки ДПС з 1 жовтня;
  • підкреслимо, що  ДПС та ДМС стежать за заниженням вартості імпорту та ПДВ;
  • дізнаємося, протягом якого часу можуть застосовуватися штрафи щодо порушень роботи з РРО;
  • зазначимо, що з 1 серпня податківці вже можуть штрафувати за неподання ф. №20-ОПП та заяви №1-ОПП.
Гарного вам читання!
 

БЕБ має стати єдиним органом, який контролює економічну злочинність в Україні, – Шмигаль

Уряд готує законопроєкт, відповідно до якого Бюро економічної безпеки стане єдиним органом, який займатиметься економічними злочинами в Україні.
«Ми за дорученням Президента напрацьовуємо відповідний законопроєкт. Я думаю, що вже наступного тижня Президент проведе завершальну нараду і ми зможемо подати такий законопроєкт у Верховну Раду для завершення реформи БЕБ як єдиного правоохоронного органу, який буде контролювати економічну злочинність у нашій державі», – сказав Д. Шмигаль.
 

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік

5 вересня на сайті ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.
Цього разу оновлення торкнулося лише розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ним у 2023 році планують провести 1080 перевірок (у первинному було 2225 податкових перевірок).
Інші два розділи залишилися без змін (станом на 07.08.2023 р.). Докладніше про це можна дізнатися тут.
 

Що відомо про скасування мораторію на всі перевірки ДПС з 1 жовтня?

На початку вересня Уряд зареєстрував законопроєкт №10016. З текстом проєкту можна ознайомитися тут, а з його аналізом від нашого юриста -  тут
Коротко наведемо деталі:
  1. Законопроєкт спрямований на виконання Україною в повному обсязі зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року в частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.
     
  2. Пропонується відновити проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення.
А вже 12 вересня почали зʼявлятися альтернативні законопроєкти, які навпаки містять норми щодо продовження дії мораторію. Про них розповідали тут.
Як би там не було, але вже навіть Д. Гетманцев вказав, що ВРУ не встигне розглянути законопроєкт №10016 разом з альтернативними, та, на його думку, мораторій скасують не раніше 1 листопада. 
 

ДПС та ДМС стежать за заниженням вартості імпорту та ПДВ

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що наразі триває спільна аналітична робота митниці та податкової з виявлення заниження вартості імпортованого товару та подальшого ухилення від сплати ПДВ в особливо великих розмірах.
Наприклад, ТОВ «Н» у 2023 році імпортувало фармацевтичну продукцію зі заниженням митної вартості порівняно зі середньою ціною імпорту по Україні за вказаними вище товарами зазначеного суб’єкта господарської діяльності більше ніж у 24 рази, реалізуючи деякі позиції зі збільшенням максимальної ціни від рівня імпортної у більш ніж 418 разів. Наведений суб'єкт протягом 2023 року має податкову ефективність на рівні 0%.  
 

Протягом якого часу можуть застосовуватися штрафи щодо порушень роботи з РРО?

Одеські податківці підкреслили, що  Законом №265 не передбачено терміну давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі зі застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів. Тому при штрафуванні застосовуються норми ПКУ, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.
 

З 1 серпня податківці вже можуть штрафувати за неподання ф. №20-ОПП та заяви №1-ОПП

Податківці у підкатегорії 116.12 ресурсу «ЗІР» підкреслили, що з 1 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
Саме тому з 1 серпня 2023 року відновилося застосування штрафів за порушення встановленого порядку взяття на облік (у т.ч. за неподання ф. №20-ОПП та заяви за ф. №1-ОПП). За їхнє неподання на самозайняту особу чекатиме штраф 340 грн, а на юрособу - 1020 грн.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»