• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №16(132) | 10.10.2023 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №16(132) | 10.10.2023 р.
Це – шістнадцятий з початку року (сто тридцять другий загалом та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • розповімо, що накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР Мінʼюст з 1 жовтня не буде;
  • підкреслимо, що Мінфін оприлюднив проєкт Положення про фінансовий моніторинг;
  • зʼясуємо, як перевірятимуть інформацію, надану юрособою про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи;
  • поговоримо про допит працівника як свідка щодо справи про нереальність операцій;
  • повідомимо, що правоохоронцям заборонили втручатися у процес здійснення митного контролю товарів;
  • дізнаємося, кого з ФОПів перевірить ДПС у 2023 році;
  • розкажемо, які податкові та митні реформи запропонував впровадити в Україні Уряд США.
Гарного вам читання!
 

Кого з ФОПів перевірить ДПС у 2023 році?

3 жовтня на сайті ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Цього разу воно торкнулося лише  розділу «Документальні планові перевірки фізичних осіб». За ним у 2023 році планують провести 261 перевірку (у первинному була 1461 податкова перевірка).
Інші три розділи залишилися без змін.
Нагадаємо, що план-графік перевірок має формуватися лише щодо 3-х категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері грального бізнесу, надання фінансових, платіжних послуг. Про це розповідали податківці у своєму інформаційному листі.
 

Які податкові та митні реформи запропонував впровадити в Україні Уряд США?

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розмістив зміст переліку реформ, запропонованого Урядом США.
Він підкреслив, що цей документ - для обговорення. 
Є реформи, які прямо дотичні до роботи Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Є великий блок, пов’язаний з реформою митниці, перезапуском БЕБ, які ним як Головою комітету не лише підтримуються, але й активно просуваються у вигляді законодавчих ініціатив.
Гетманцев звернув увагу на відсутність у складі першочергових реформ податкової. З боку партнерів це позитивна оцінка останніх двох років роботи керівництва служби, спрямованих на реформування ДПС зсередини: і жорсткий антикор, і діджиталізація, що врешті зрушила з місця, це й зміщення акцентів податкового контролю з тотального контролю на ризикоорієнтований підхід.
 

Як перевірятимуть інформацію, надану юрособою про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи

Мін’юст наказом від 14.09.2023 р. №3265/5 затвердив Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи.
Цей Порядок визначає процедуру проведення перевірки державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи. Про це ми писали тут.
 

Накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР Мінʼюст з 1 жовтня не буде

В останню мить Мінʼюст передумав впроваджувати нові правила щодо бенефіціарів та вніс зміни своїми наказами до відповідних наказів № 3265/5 та №2542/5.
Зокрема, перенесено дату набрання чинності з 1 жовтня на 1 грудня.
Також з 1 жовтня не запрацює обовʼязок субʼєктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості, оскільки Наказом №3463/5/523 внесено зміни до Наказу №2513/5/378 щодо перенесення строку початку дії цього наказу на 1 грудня.
 

Допит працівника як свідка щодо справи про нереальність операцій: новація від ВС

ДПСУ на своєму сайті проінформувала, що судом апеляційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо недійсності правочинів, що суперечать інтересам держави та суспільства.
Апеляційний суд засвідчив, що відповідачами не надано до суду жодного доказу, з якого можливо встановити наявність у них достатньої кількості основних засобів та трудових ресурсів для виконання спірних господарських операцій, не надано доказів щодо законного джерела походження товару.
При цьому у судовому засіданні було допитано свідка, колишнього працівника одного з відповідачів, щодо підписання оспорюваних договорів.

Правоохоронцям заборонили втручатися у процес здійснення митного контролю товарів

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що Урядом поставлено крапку в можливості правоохоронців втручатися у процес здійснення митного контролю товарів шляхом направлення доручень митникам щодо здійснення митного огляду товарів та залучення їх до таких оглядів.
Так, постановою КМУ від 19.09.2023 року №1008 виключено пункт 14 з Вичерпного переліку підстав, за наявності яких митним органом може проводитись огляд (переогляд) товарів. Ним передбачалася можливість надання правоохоронцями обов’язкових до виконання доручень на проведення огляду. 

Мінфін оприлюднив проєкт Положення про фінансовий моніторинг

21 вересня 2023 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про затвердження Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство фінансів України». 
Проєктом наказу пропонується встановити вимоги до відповідних суб’єктів первинного фінансового моніторингу (аудиторів, бухгалтерів, податкових консультантів, рієлторів, операторів лотерей, казино, букмекерів, торговців мистецтвом) щодо виконання ними норм законодавства у сфері фінансового моніторингу.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»