• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №09(145) | 12.06.2024 р.

Сто сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №09(145) | 12.06.2024 р.
Це – девʼятий з початку року (сто сорок пʼятий загалом та тридцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло
три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
 
  • зазначимо, що змінилася форма припису про усунення госпсуб’єктом порушень;
  • повідомимо про чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2024 рік;
  • визначимося, коли та як оформляється продовження строків та зупинення перевірок ДПС;
  • дізнаємося, на що скаржиться бізнес у 2024 році;
  • пікреслимо, що Гетманцев розповів про здобутки ДПС у припиненні шахрайства з ПДВ;
  • наведемо спосіб підтвердження надсилання платнику податків документа через Е-кабінет за версією ВС;
  • зʼясуємо, як в додатку 4ДФ відображати заниження ПДФО за результатами перевірки ДПС.
Гарного вам читання!

 

Перевірки ПФУ: змінилася форма припису про усунення госпсуб’єктом порушень

Пенсійний фонд постановою від 25.04.2024 №11-1 вніс зміни до форми Припису про усунення суб'єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
А саме у формі уточнюється, що припис може бути оскаржено до Пенсійного фонду України (вул. Бастіонна, 9, м. Київ-14, 01601) протягом тридцяти календарних днів з дня його доведення до відома суб’єкта господарювання та/або до суду в порядку, встановленому законом. Про це ми писали тут.

Коли та як оформляється продовження строків та зупинення перевірок ДПС?

Черкаські податківці підкреслили, що зупинення документальної планової, позапланової перевірки перериває перебіг строку проведення перевірки в разі вручення платнику податків або його уповноваженому представнику в порядку, визначеному абзацом першим п. 82.4 ПКУ, наказу про зупинення такої перевірки.
При цьому перевірку може бути зупинено на загальний строк, що не перевищує 30 робочих днів, а в разі необхідності проведення експертизи, отримання інформації від іноземних державних органів щодо діяльності платника податків, завершення розгляду судом позовів з питань, пов’язаних з предметом перевірки, відновлення платником податків втрачених документів перевірку може бути зупинено на строк, необхідний для завершення таких процедур.

На що скаржиться бізнес у 2024 році: дані Ради бізнес-омбудсмена

 Зокрема, у I кварталі 2024 року до Ради надійшло 345 звернень, з яких установа закрила 162 справи. Сума заощаджених коштів у першому кварталі становила 197,2 млн грн. У топ-3 турбот бізнесу знову опинились податкові питання (60%), дії правоохоронних органів (14%) та митні питання (7%). 
У першому півріччі 2024 року Рада провела нове власне розслідування щодо податкових перевірок, що були основним джерелом скарг від бізнесу, які надійшли до установи за останні місяці. 
Вона з’ясувала, що 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, а частка надходжень від донарахувань, визначених в результаті перевірок, за останні 6 років не досягала і 1%. 

Гетманцев розповів про здобутки ДПС у припиненні шахрайства з ПДВ

Д. Гетманцев повідомив, що до безперечних здобутків податкового контролю у сфері справляння ПДВ належить припинення класичних скрутів та перехід шахраїв на більш витончені схеми ухилення від оподаткування.
Найбільш популярним у цьому контексті продовжує бути пальне.
Податківці Чернігівщини викрили організовану злочинну групу, яка проводила так звані «циркулюючі» операції з реалізації пального в межах однієї групи, маскуючи фіктивні операції, спрямовані на штучне створення первинних бухгалтерських документів (договорів, актів здачі-приймання робіт (надання послуг), рахунків-фактур, видаткових накладних, податкових накладних та інших документів), які були підставою для формування та завищення податкового кредиту з ПДВ у бухгалтерському обліку на загальну суму 3,9 млрд грн (у т.ч. ПДВ 395,2 млн грн).

Спосіб підтвердження надсилання платнику податків документа через Е-кабінет: позиція ВС

У справі ДПС доводила суду, що копію наказу про проведення позапланової невиїзної перевірки та повідомлення про проведення позапланової невиїзної перевірки було надіслано до електронного кабінету платника податків, що підтверджується знімками екрана.
Але ВС у своєму рішенні постановив, що надане фото екрана не дає підстав вважати, що відповідні документи були отримані платником податків. Крім того, з урахуванням норм податкового законодавства, належним та допустимим доказом надсилання платнику податків документа в електронний кабінет є квитанція про доставку. Про це ми писали тут.

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік

24 травня 2024 року ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:
  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та 
     
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
Завантажити їх можна за посиланням>>> 
Згідно з ними цього року податківці планують провести 2256 перевірок юросіб (у первинному варіанті було 2172, в оновленні за лютий - 2183, у березні та квітні - 2205).
Тобто кількість юросіб збільшилася на 51. Тож варто перевірити своє підприємство за оновленням.
Інші два розділи поки що без змін.

За результатами перевірки ДПС виявлено заниження ПДФО: як та коли показати в додатку 4ДФ?

Рівненські податківці зауважили, що під час проведення документальної перевірки контролюючим органом може бути встановлено заниження податку на доходи фізичних осіб за минулий період та вручено ППР.
У такому разі результати такої перевірки відображаються податковим агентом у додатку 4ДФ до Розрахунку у тому місяці звітного кварталу, у якому узгоджено податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»