• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №8(11) | 18.08.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №8(11) | 18.08.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і восьмий в цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув цілий місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про нові найпоширеніші порушення ФОП, які податківці виявили під час своїх перевірок;
  • проінформуємо про чергове оновлення розділу ІІІ плану-графіка податкових перевірок, який стосується фізосіб-підприємців;
  • розповімо про направлення ДФС банкам вимоги щодо надання їй інформації про всіх ФОП, які мають рахунки як фізособи;
  • визначимося, чи є від'ємна курсова різниця при продажу валюти витратою для ФОП-«загальника»;
  • наведемо порядок сплати та звітування з ЄСВ фізосіб-підприємців у разі припинення їх діяльності;
  • з’ясуємо, що загрожуватиме «єдинникам» І-ІІ груп за порушення строків сплати авансових внесків з єдиного податку;
  • …а насамкінець – вкажемо, чи може фізособа-«єдинник» здавати в оренду частину земельної ділянки площею понад 0,2 га.

Гарного вам читання!

***

2041 ФОП перевірять податківці у 2018 році. Оновлено план-графік перевірок (станом на липень)
25 липня податківці оприлюднили оновлений III розділ плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 25.07.2018 р.) (завантажити з сайту ДФС).

Згідно з ним, у 2018 році податківці планують перевірити 2041 фізособу-підприємця (це лише на 2 ФОП більше, ніж було у попередньому оновленні за травень та на 30 більше, ніж у початковому варіанті плану-графіка).

 

Топ-3 типових порушень фізосіб-підприємців: аналіз результатів перевірок від ДФС
На підставі результатів перевірок фізособ-підприємців податківці навели нові приклади найчастіших порушень, за які підприємців штрафували. Ними є:

  1. несвоєчасне перераховування до бюджету ПДФО;
  2. декларування не в повному обсязі доходів від здійснення підприємницької діяльності;
  3. мінімізація доходів за рахунок безпідставних витрат.

 

Відкрили рахунки як фізособа та отримуєте кошти на них як ФОП? Ця інформація цікавить ДФС
Євген Бамбізов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що з 1,9 млн самозайнятих осіб офіційні банківські рахунки відкрито лише у 964 тисяч (тобто у половини).

«Чи означає це, що друга половина не користується послугами банків? Досвід і здоровий глузд доводять, що це не так. Просто значна частина підприємців для отримання плати за послуги або товари користується рахунками, які вони відкрили на себе ж як на фізосіб. Податківці про це знають – зрештою, всі ми купуємо товари через інтернет, – але перевірити усіх ФОП не маємо можливості» – зазначив очільник Офісу великих платників податків ДФС.

У зв’язку з цим, ДФС направила банкам вимогу надавати інформацію щодо усіх ФОП, які мають рахунки як фізособи. За словами Є. Бамбізова, з цим масивом інформації у ДФС будуть працювати «задля залучення до адекватного оподаткування максимального кола ФОП». А надалі планується налаштувати безперервний обмін інформацією з банками.

 

Від'ємна курсова різниця при продажу валюти ФОП-«загальником» не є його витратою
Податківці в індивідуальній консультації від 31.07.2018 р. №3337/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК вказали, що п. 177.4 ПКУ містить виключний перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування. А цей перелік витрат не містить суми від’ємної курсової різниці, яка виникає при продажу валютної виручки.

Тому податківці зробили такий висновок: «сума від’ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої фізособою-підприємцем від здійснення ЗЕД діяльності, до складу витрат не включається».

 

Як сплачувати та звітувати з ЄСВ ФОПу у разі припинення його діяльності
За п. 11 розд. ІІІ оновленого Порядку №435 встановлено окремий термін для подання звіту з ЄСВ із зазначенням типу форми «ліквідаційна». Зокрема, з 1 серпня 2018 року такі звіти фізособи-підприємці формують та подають до ДФС протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.

ЄСВ сплачується протягом 10 к.дн. після граничного строку подання звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна». Тобто сплатити ЄСВ ФОПу за новими правилами потрібно протягом 40 к.дн. з дня припинення його діяльності.

 

Звертаємо увагу: за місяць припинення діяльності доведеться сплачувати ЄСВ в повному обсязі незалежно від дати припинення, оскільки Законом про ЄСВ не передбачено пропорційного розрахунку для сплати ЄСВ за такий місяць. Про це докладніше ми розповідали тут.

 

А от як звітувати ФОПам з податків при припиненні діяльності читайте тут та тут.

 

Чи може фізособа-«єдинник» здавати в оренду частину ділянки землі площею понад 0,2 га?
За пп. 291.5.3 ПКУ фізособи-підприємці при наданні в оренду земельних ділянок загальною площею понад 0,2 га не можуть бути «єдинниками». Відповідно й не можуть бути «єдинниками» фізособи-підприємці, які планують здавати в оренду частину земельної ділянки в межах 0,2 га, загальна площа якої перевищує 0,2 га.

Консультацію чернівецьких податківців з цього (і не тільки) питання читайте тут.

 

Що загрожує «єдинникам» І-ІІ груп за порушення строків сплати авансових внесків з ЄП
Податківці з Івано-Франківської області пригадали, що у разі порушення «єдинниками» І та ІІ груп строків сплати авансових внесків єдиного податку, нарахування штрафів здійснюється за результатами акту перевірки (камеральної або документальної).

Розмір штрафу становить 50% обраної ставки єдиного податку. Він накладається за кожний випадок несвоєчасної сплати або несплати авансових внесків єдиного податку.

 

Звертаємо увагу: у разі застосування штрафних санкцій за порушення строків сплати податку складається податкове повідомлення-рішення за формою «Ш».

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»