• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №06(64) | 22.06.2023 р.

Шістдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №06(64) | 22.06.2023 р.

Це – вже шістдесят четвертий (шостий в 2023 році та п’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло трішки менше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що скасування спецгрупи ЄП перенесли на 1 серпня;
  • дізнаємося, для кого з ФОПів залишиться добровільна сплата ЄП з 1 серпня;
  • зʼясуємо, в який термін фізособа-«єдинник» зі спецгрупи подає заяву з позначкою «Відмова»;
  • визначимося, чи включається до складу витрат фізособи-«загальника» вартість охорони приміщень;
  • розповімо, чи можна фізособі-«загальнику» використовувати виписку банку для витрат на оплату банківських послуг.

Гарного вам читання!

***

 

Чи можна фізособі-«загальнику» використовувати виписку банку для витрат на оплату банківських послуг?
Одеські податківці зауважили, що фізособа-«загальник» має право використовувати виписку з особового рахунку клієнта банку як документ, що підтверджує витрати на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування, прямо пов’язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, але є умова. В цій виписці має бути зазначено інформацію про надання банком таких послуг, сум операцій та заповнення обов’язкових реквізитів.

 

Чи включається до витрат фізособи-«загальника» вартість охорони приміщень?
Запорізькі податківці підкреслили, що пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, який не передбачає включення до складу витрат оплату послуг з охорони приміщень.

Саме тому вартість оплачених послуг з охорони приміщень, у тому числі тих, які здаються в оренду, не включається до складу витрат фізособи-«загальника».

 

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС буде з 1 серпня
Раніше влада дуже поспішала зі скасуванням мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами. Відповідний законопроєкт №8401 ВРУ вже прийняла у І читанні.

Бізнес надсилав багато листів до Уряду та  була навіть створена петиція до Президента України щодо накладання вето на цей законопроєкт. Проте це нічого не змінило.

І ось 12 червня Я. Железняк у своєму Телеграм-каналі виклав пост, за змістом якого виходить, що скасування спецгрупи ЄП, скасування пільги зі сплати ЄП для І та ІІ груп, відновлення проведення документальних перевірок ДПС та повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО переноситься. Того ж дня стало відомо, що це все тільки через технічні моменти. А законопроєкт №8041 планують прийняти у липні та він почне діяти з 1 серпня 2023 року.

 

Для кого з ФОПів залишиться добровільна сплата ЄП з 1 серпня?
Згідно з правками до законопроєкту №8041 пропонується встановити, що з 1 серпня 2023 року ФОП – платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому було розпочато бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почато тимчасову окупацію такої території до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії або припинено можливість бойових дій, або завершено тимчасову окупацію.

 

В який термін фізособа-«єдинник» зі спецгрупи подає заяву з позначкою «Відмова»?
Фізособа-«єдинник» зі спецгрупи у разі самостійного її переходу на сплату інших податків та зборів має подати протягом календарного місяця до його закінчення заяву, в якій заповнює поля 1 – 4 та 5.5.

При цьому у полі 5.5 «Відмова від спрощеної системи оподаткування» заяви заповнюється дата (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування та причини відмови від спрощеної системи оподаткування.

Такий платник єдиного податку переходить на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому подано заяву. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»