• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №11(69) | 20.12.2023 р.

Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №11(69) | 20.12.2023 р.
Це – вже шістдесят дев’ятий (одинадцятий в 2023 році та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, за яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від плати за землю;
  • розповімо про наслідки здійснення заборонених видів діяльності для «єдинників»;
  • роз’яснимо, як ФОПу подати заяву для переходу на ЄП в е-формі;
  • зазначимо, до якого органу ДПС «єдиннику» подавати заяву у разі зміни місцезнаходження;
  • визначимося, що зі звітуванням у разі отримання фізособою-загальником доходу і як самозайнята особа;
  • зʼясуємо, коли фізособа-«єдинник» може повернутися на ІІ групи при перевищенні доходу та переході на ІІІ групу.
Гарного вам читання!
 

Заборонені види діяльності для «єдинників» 1-3 груп: що перевіряє ДПС?

На думку нашої редакції, платник єдиного податку чи суб’єкт господарювання, який переходить на єдиний податок, може зафіксувати у своїх реєстраційних даних будь-який код КВЕД, хоч зі списку недозволених, хоч зі списку подвійних кодів. 
І податкова служба не має жодних підстав відмовити у реєстрації платником ЄП чи анулювати статус єдиного податку.
Наслідки настають лише в разі фактичного здійснення заборонених видів діяльності, що підтверджується договорами та/бо первинними документами. Про це докладніше ми розповідали тут.
 

До якого органу ДПС «єдиннику» подавати заяву у разі зміни місцезнаходження?

Чернівецькі податківці підкреслили, що ФОП у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, або у разі зміни місцезнаходження (місця проживання) з ТОТ або бойових дій, на іншу територію України, подає заяву про перехід на спрощену систему до ДПС за основним місцем обліку, тобто за новим місцезнаходженням.
 

Як ФОПу подати заяву для переходу на ЄП в е-формі?

Для надіслання заяви ФОПом у меню «Введення звітності» приватної частини Е-кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. За замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації. 
У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично. 
У разі переходу ФОП на спрощену систему (перша - третя групи платників єдиного податку) додатково до Заяви подається Розрахунок. 
Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля. Докладніше про це ми писали тут.
 

За яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від плати за землю?

Київські податківці зазначили, що звільняється від сплати земельного податку (у т. ч. обов’язку нарахування, подання податкової звітності зі земельного податку) ФОП – платник єдиного податку:
  • І - ІІІ груп – за земельні ділянки, що використовуються такою особою за призначенням для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування);
     
  • ІV групи – за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

ФОП-загальник отримує дохід і як самозайнята особа: що зі звітуванням?

Тернопільські податківці зауважили, що у додатку Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» до Декларації слід зазначити:
  • у розд. І суму доходів від провадження підприємницької діяльності;
     
  • у розд. ІV суму доходів, отриманих від провадження незалежної професійної діяльності.

 


Фізособа-«єдинник» ІІ групи перевищила дохід та перейшла на ІІІ групу: коли можна повернутися на свою групу?

Фізособа-«єдинник» ІІ групи, яка у поточному році перевищила дозволений граничний обсяг доходу у відповідній групі та перейшла на іншу групу платників єдиного податку, має право повернутися з 1 числа кварталу наступного звітного року на сплату єдиного податку як платник першої або другої групи за умови дотримання вимог, визначених п. 291.4 ст. 291 ПКУ, у тому числі і щодо обсягу граничного доходу. Про це ми писали тут.
 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»