• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №05(74) | 14.06.2024 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №05(74) | 14.06.2024 р.
Це – вже сімдесят четвертий (пʼятий у 2024 році та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло
майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зауважимо, що на порталі Дія з'явилась нова комплексна послуга е-Підприємець;
  • підкреслимо, що відмовитися від «спрощенки» з ІІІ кварталу можна до 20 червня;
  • повідомимо, як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОПа;
  • розповімо, які доходи ФОПа включаються до розрахунку доходів за попередній календарний рік у разі переходу на ЄП;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«загальник» включити до витрат вартість придбаного ПЗ для ведення господарської діяльності;
  • проінформуємо, що у Раді зареєстровано законопроєкт щодо економічного бронювання;
  • наведемо правила визнання доходу у разі розрахунків фізособи-«загальника» через WISE або PAYONEER.
Гарного вам читання!
 

На порталі Дія з'явилась нова комплексна послуга е-Підприємець

Мінцифри запустило комплексну послугу е-Підприємець на порталі Дія. е-Підприємець – сервіс для спрощення ведення бізнесу. Відтепер можна оформити онлайн 10 послуг за однією заявою за 15-40 хв. 

Які саме послуги наразі доступні?

  1. Державна реєстрація ФОПа.
  2. Державна реєстрація змін до відомостей про ФОПа, що містяться в ЄДР.
  3. Реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.
     
  4. Державна реєстрація потужностей операторів ринку харчових продуктів.
  5. Державна реєстрація створення ТОВ на підставі модельного статуту.
  6. Державна реєстрація переходу ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту.
     
  7. Подання вакансій.
  8. Реєстрація/перехід на спрощену систему оподаткування.
  9. Реєстрація платником податку на додану вартість.
  10. Відкриття банківського рахунку.

е-Підприємцем можуть користуватися повнолітні громадяни України, які хочуть зареєструвати підприємство, та діючі бізнеси, що бажають змінити/розширити напрям своєї діяльності. 

Сервіс пропонує комплекси послуг за кількома видами малого бізнесу – для кафе, салонів краси, точок продажу, ІТ або іншого виду діяльності. Опитувальник уточнює деталі сервісів, щоб вам було легше визначити, що саме потрібно. Заява автоматично надсилається органам державної влади після реєстрації бізнесу. 


Відмовитися від «спрощенки» з ІІІ кварталу можна до 20 червня

Вінницькі податківці нагадують, що заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування подають до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).
Отже, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з III кварталу 2024 року, заяву необхідно подати до 20 червня 2024 року (включно).

Чи може фізособа-«загальник» включити до витрат вартість придбаного ПЗ для ведення господарської діяльності?

Фізособа-”загальник” має право (за власним бажанням) віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання програмного забезпечення, що використовується для ведення господарської діяльності, витрати на придбання якого підтверджені документально з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.
Про це ми писали тут.

Які доходи ФОПа включаються до розрахунку доходів за попередній календарний рік у разі переходу на ЄП?

Тернопільські податківці зауважили, що при розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, включаються доходи, відображені у Типовій формі, з урахуванням пп. 292.1 – 292.11 та 292.15 ПКУ.
При цьому фізичною особою – підприємцем, зареєстрованою як платник ПДВ, у Типовій формі, зокрема, до доходу не включаються суми ПДВ, що входять до ціни проданих товарів (робіт, послуг).

Як визначається податкова адреса та основне місце обліку ФОПа?

Податківці у підкатегорії 116.12 ЗІР підкреслили, що взяття на облік здійснюється без подання будь – яких документів, у т.ч. документів, якими підтверджується місце проживання такої фізичної особи.
Отже, основне місце обліку та податкова адреса ФОП визначається за місцезнаходженням, зазначеним в ЄДР.
При взятті на облік чи після взяття на облік ФОПа контролюючі органи не перевіряють дані про місцезнаходження ФОПа, отримані з ЄДР і не застосовують штрафи до ФОПа у разі виявлення невідповідності отриманих даних про місцезнаходження із ЄДР наявним даним про місце проживання фізичної особи.
Водночас від податкової адреси – місцезнаходження ФОПа залежить місце обліку такої особи як платника податків. Така адреса та місце обліку платника податків є визначальними в багатьох інших випадках, передбачених ПКУ.

У Раді зареєстровано законопроєкт щодо економічного бронювання

Попри те, що в Офісі Президента України начебто відмовилися від ідеї "економічного бронювання" від мобілізації, нардепи далі роблять спроби його запровадити.
Так, 30 травня 2024 року Г. Мазурашу ("Слуга народу") зареєстрував у ВРУ законопроєкт №11308 щодо економічного бронювання з метою підвищення спроможності держави та громадян підтримувати сили оборони під час воєнного стану.
Закон №3543 запропоновано доповнити нормою, згідно з якою бронювання громадян військовозобов’язаного віку і стану, які офіційно працевлаштовані або займаються підприємницькою діяльністю і які сплачують за місяць до бюджету податків не менше ніж розмір встановленої на поточний місяць в країні мінімальної заробітної плати, відбуватиметься автоматично шляхом щомісячного інформування через засоби електронного зв’язку або в інший доступний спосіб, з підтвердженням сплати відповідних податків, органу, на який КМУ покладає функцію збору і обробки відповідної інформації та передачі необхідних даних районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого ці громадяни проживають та/або працюють.
Але чи буде підтримано такі зміни, покаже час.

Розрахунки фізособи-«загальника» через WISE або PAYONEER: чи буде дохід?

Іванофранківські податківці зауважили, що для фізичної особи – підприємця усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються у національній валюті України.
Показники, виражені в іноземній валюті, перераховуються у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на дату їх отримання.
Якщо кошти, отримані від здійснення ЗЕД, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, та надалі перераховуються на рахунки, відкриті в банках в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу фізособи-”загальника”.
Водночас якщо на кінець звітного податкового періоду зазначені кошти залишаються на рахунках, відкритих у системах Payoneer та WISE, тобто не зараховуються на рахунки, відкриті у банківських установах України для здійснення підприємницької діяльності, або зараховуються на рахунки в Україні, які відкриті для власних потреб, то такі кошти оподатковуються за правилами, встановленими для фізосіб.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»