• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(79) | 04.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(79) | 04.03.2021 р.

Це – третій цього року (і сімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • розповімо, як проводити індексацію зарплати у березні 2021 року;
  • підкреслимо, що з 27 лютого запрацювали нові правила щодо дистанційної та надомної роботи;
  • зазначимо, що з 26 лютого діє наказ щодо використання «старих» звітів з ЄСВ;
  • зауважимо, що Уряд схвалив законопроєкт про регулювання роботи фрілансерів;
  • поговоримо про правила роботи сервісу ПФУ «Електронна трудова книжка»;
  • зупинимося на особливостях нарахування декретних та лікарняних у 2021 році

Гарного вам читання!

 

***

Індексація зарплати у березні 2021 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за січень  2021 р. становив 101,3.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні лютого 2021 року. Як саме треба було індексувати у лютому, ми розповідали тут.

Наприклад, у березні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у червні та жовтні 2020 року. Про це ми докладно писали тут.

 

З 27 лютого запрацювали нові правила щодо дистанційної та надомної роботи
25 лютого Президент підписав  Закон від 04.02.2021 р. №1213-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи».  Про його прийняття 4 лютого 2021 року ми писали тут.

Нагадуємо, що законом внесено зміни до КЗпП та Закону «Про охорону праці» з метою встановлення чітких та зрозумілих «правил гри» при використанні роботодавцями дистанційної або надомної роботи.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його було опубліковано в «Голосі України» від 26.02.2021 р. №37. Відповідно з 27 лютого діють зміни до КЗпП.

Раніше ми аналізували законопроєкт в частині організації праці робітників, переглянути наш коментар можна тут.

 

З 26 лютого діє наказ щодо використання «старих» звітів з ЄСВ 
Мінфін наказом від 28.12.2020 №814 визначив долю звітів з ЄСВ відповідно до Порядку №435.

Зокрема, наказом установлено, що звітність з ЄСВ за «старими» формами подається до податкових органів за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску в податкових органах:

  • до 01 квітня 2021 року - згідно з додатком 4  роботодавцями за звітні періоди до 2020 року включно та у разі проведення державної реєстрації припинення до 28 лютого 2021 року;

  • до 01 квітня 2021 року – згідно з додатком 7 у разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання зі застрахованою особою;

  • до 01 квітня 2021 року - згідно з додатком 5 для фізосіб-«єдинників» 1-3 груп;

  • до 01 січня 2022 року - згідно з додатком 5 фізосіб-«єдинників» 4 групи;

  • до 01 січня 2022 року - згідно з додатком 5 до Порядку для фізосіб-«загальників»;

  • до 01 січня 2022 року - згідно з додатком 5 для самозайнятих осіб;

  • до 01 січня 2022 року - згідно з додатком 6 у разі добровільної сплати ЄСВ.

Наказ №814 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному віснику України" №15 від 26.02.2021 р. Відповідно його норми почали діяти з 26 лютого.

Але Порядок №435 втратить чинність з 1 січня 2022 року (це передбачено п. 4 наказу №814). Про це ми писали тут.

 

Уряд схвалив законопроєкт про регулювання роботи фрілансерів 
Відповідний проєкт Закону був схвалений 24 лютого на черговому засіданні Уряду. Документом передбачається законодавче врегулювання взаємовідносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема, роботи фрілансерів.

«Наразі оформлення роботи в подібних випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені права та гарантій, встановлених законодавством про працю. Зокрема, запропонований законопроєкт створює зручний механізм легалізації праці фрілансерів, що сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників.  Текст законопроєкту розроблявся Мінекономіки у тісній взаємодії з роботодавцями та профспілками, що забезпечило баланс інтересів всіх зацікавлених сторін», – зазначив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Згодом законопроєкт вже був зареєстрований на сайті ВРУ. Про це та про те, що саме він передбачає, ми писали тут.

 

Сервіс ПФУ «Електронна трудова книжка»: як користуватися працівникам та роботодавцям
Пенсійний фонд України на своїй сторінці у facebook розповів, що сервіс «Електронна трудова книжка» дозволяє подавати через вебпортал електронних послуг ПФУ (portal.pfu.gov.ua) підписані кваліфікованим електронним підписом скановані копії паперових трудових книжок, інших документів, які підтверджують трудову діяльність працівника.

Впровадження електронної трудової книжки є передумовою для подальшої реалізації автоматичного призначення пенсії (без додаткового звернення) за фактом настання пенсійного віку.

Скановані копії паперових трудових книжок можуть подаватися роботодавцем або самим працівником.

Відомості про трудову діяльність обліковуються у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Як нараховувати лікарняні та декретні? У які строки розглядати та виплачувати лікарняні? Звідки брати інформацію про страховий стаж працівника? Як страховий стаж впливає на порядок нарахування лікарняних? Чи впливає він на нарахування декретних? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»