• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(103) | 02.06.2022 р.

Восьмий цього року (сто третій загалом і п'ятийпід час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(103) | 02.06.2022 р.

Це – восьмий цього року (сто третій загалом і п’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розповімо, як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2022 року;
  • проінформуємо, що з 27 травня посилено захист працівників;
  • зауважимо, що тепер допомогу за е-лікарняним можна отримати на підставі витягу;
  • зазначимо, що з 1 липня і на час воєнного стану можуть встановити прогресивну шкалу для ПДФО та ЄСВ;
  • визначимося з наслідками, якщо роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден.

Гарного вам читання!

***

Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2022 року
Відповідно до статті 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові і неробочі дні:

  • Трійця – цього року 12 червня (неділя);
  • День Конституції України – 28 червня (вівторок).

Але у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої - п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні).

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Про це ми писали тут.

 

 

З 27 травня посилено захист працівників
26 травня 2022 року опубліковано, а 27 травня набрав чинності Закон №2253–IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників». Про це ми писали тут.

Законом пропонується встановити:

  1. можливість укладення колективного договору фізичними особами, які використовують найману працю, поширення дії положень галузевої угоди на всіх роботодавців галузі;
     
  2. обов’язок роботодавця ознайомлювати працівника з текстом колективного договору, змінами і доповненнями до нього, обов’язок сторін забезпечити безперешкодний доступ до тексту договору, можливість його копіювання, обов’язок сторін колективної угоди інформувати про її укладення та внесення до неї змін безпосередньо заінтересованих у цьому суб’єктів;
     
  3. штраф за ненадання інформації працівнику про укладення колективного договору та внесення до нього змін у розмірі до 10 н.м.д.г. (170 грн) та дисциплінарну відповідальність;
     
  4. строк дії умов колективного договору не менше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації роботодавця.

Докладно про всі зміни, які приніс цей Закон роботодавцям, ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу
За розʼясненням ФСС, з травня отримати допомогу з тимчасової непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії. Тоді працівник може звернутись до будь-якого зручного відділення ФССУ для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на вебпорталі ПФУ та не потребує візиту до сервісних центрів. Однак, якщо вам потрібна паперова версія, сервісні центри ПФУ її нададуть. Також витяги е-лікарняних своїх працівників можуть зробити роботодавці.

Як отримати витяг е-лікарняного – у інфографіці.

 

Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: які наслідки?
Якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то має написати заяву вже зі своєю ініціативою про призупинення дії трудового договору (бажано зі зазначенням строку).

Якщо у працівника немає підстав для призупинення дії трудового договору або на відпустку, відсутність на робочому місці працівника буде фіксуватися як прогул, а якщо роботодавець не може зв’язатися з працівником – як відсутність з нез’ясованих причин.

Тож звертайте увагу на це при табелюванні працівника у разі відмови у відновленні його обовʼязків. Про це ми писали тут.

 

З 1 липня і на час воєнного стану – прогресивна шкала для ПДФО та ЄСВ: новий законопроєкт
25 травня 2022 року Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7406. Він передбачає введення прогресивної ставки оподаткування зарплати:

  • якщо такі доходи платника від одного роботодавця не перевищують 5 встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, ставка податку становить 9% бази оподаткування, зазначеної в абзаці першому цього пункту;
     
  • якщо такі доходи платника від одного роботодавця перевищують 5 встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, але не перевищують 10 встановлених законом мінімальних заробітних плат, ставка податку становить 18% бази оподаткування та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування, визначеною абзацом другим цього пункту;
     
  • якщо такі доходи платника від одного роботодавця перевищують 10 встановлених законом мінімальних заробітних плат за календарний місяць, ставка податку становить 25% бази оподаткування та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування, визначеною абзацом третім цього пункту.

Схожим чином пропонується врегулювати питання ЄСВ.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»