• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(108) | 30.08.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №13(108) | 30.08.2022 р.

Це – тринадцятий цього року (сто восьмий загалом і десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • дізнаємося, що робити у разі відсутності печатки  на першій сторінці трудової книжки;
  • проінформуємо про прийняття у І читанні законопроєкту про зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ;
  • зазначимо, що Мінекономіки підготувало реформу охорони праці;
  • підкреслимо, що МОЗ внесе зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників;
  • розповімо, що військовозобов'язані ФОПи та працівники зможуть виїжджати за кордон у відрядження;
  • наголосимо, що для бронювання військовозобовʼязаних можуть встановити чіткі умови та критерії.

Гарного вам читання!

***

 

Печатка відсутня на першій сторінці трудової книжки: чи є це порушенням?
Фахівці Держпраці підкреслили, що відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документа, що подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування.

Наявність або відсутність відбитка печатки суб’єкта господарювання на документі не створює юридичних наслідків. Відсутність відтиску печатки на титульній сторінці трудової книжки, не є тим недоліком трудової книжки чи записів у них, за наявності якого трудовий стаж позивача не може вважатися підтвердженим.

 

Зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ: прийнято у І читанні законопроєкт
16 серпня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №7433  щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Зокрема, за ним для ФОП, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану в Україні на підставі пунктів 9-199-23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, такий період включається до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

 

Організація безпеки та здоров’я працівників замість охорони праці: законопроєкти від Мінекономіки
17 серпня 2022 року Мінекономіки оприлюднило проєкти законів:

  • «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (завантажити);
     
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (завантажити).

Як зазначено у пояснювальній записці, перший законопроєкт розроблено з метою формування нової національної системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників та імплементації положень Директиви Ради 89/391/ЄЕС від 12.06.1989 про запровадження заходів, покликаних заохочувати до покращення безпеки та охорони здоров'я працівників на роботі.

Проєкт Закону складається з восьми розділів :

  • Розділ 1. Загальні положення.
  • Розділ 2. Державна (національна) політика у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі.
  • Розділ 3. Організація роботодавцем безпеки та здоров’я працівників.
  • Розділ 4. Права та обов'язки роботодавців і працівників
  • Розділ 5. Безпека та здоров’я окремих категорій працівників.
  • Розділ 6. Державні заходи сприяння, контролю та забезпечення дотримання законодавства про безпеку та здоров’я працівників.
  • Розділ 7. Відповідальність у сфері безпеки та здоров’я працівників.
  • Розділ 8. Прикінцеві положення.

 

МОЗ внесе зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників
17 серпня СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Зокрема, уточнено, що Порядок призначений для:

  • працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року, які зазнають впливу хімічних, фізичних, біологічних та психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих факторів, у тому числі тих, що зазнають впливу канцерогенів, мутагенів, біологічних агентів, небезпечних хімічних речовин, вібрації, шумового впливу, електромагнітних полів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, виду економічної діяльності та їх філій, інших відокремлених підрозділів;
     
  • фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю;
     
  • осіб, які забезпечують себе роботою самостійно;
     
  • територіальних органів Держпраці (натомість вилучено закладів державної санітарно-епідеміологічної служби);
     
  • закладів охорони здоров'я, військово-лікарських та відповідних комісій міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють медичні огляди працівників, спеціалізованих закладів охорони здоров'я, які мають право встановлювати діагноз щодо професійних захворювань, кафедр та курсів професійних захворювань закладів вищої освіти;
     
  • робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

Для бронювання військовозобовʼязаних можуть встановити чіткі умови та критерії
22 серпня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №7687 про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Проєктом Закону визначаються умови, за яких військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, підлягають бронюванню.

Законопроєкт спрямований на удосконалення системи бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації.

Про це докладніше ми розповіли ось тут.

 

Військовозобов'язані ФОПи та працівники зможуть виїжджати за кордон у відрядження
19 серпня Уряд ухвалив рішення для мобільності бізнесу в умовах воєнного стану. Так, з 1 вересня на порталі «Дія»  запускається «єВідрядження». (наразі в експериментальному форматі).

Нею зможуть скористатися фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які:

  • подали податкову звітність;
  • не мають заборгованості з ЄСВ;
  • середня заробітна плата в компанії становить не менше 20 тисяч гривень;
  • внесли гарантований платіж у розмірі 200 тисяч гривень;
  • кількість застрахованих осіб за останній місяць звітного кварталу має бути не менше 10 осіб.

Виїхати в робочу поїздку за кордон можна терміном до 7 днів. Отримати дозвіл на виїзд одночасно зможуть не більше 10% від кількості застрахованих осіб. Але при цьому не більше 10 людей з компанії одночасно.

Як розповів Я. Железняк, попередньо підприємець вноситиме 200 тис. грн застави на власний ескроу рахунок в Ощадбанку. Ці гроші йому повернуть після того, як особа, що була у відрядженні, повернеться до України.

У разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а вже  чинні будуть скасовані.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»