• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(112) | 10.11.2022 р.

Сто дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(112) | 10.11.2022 р.

Це – сімнадцятий цього року (сто дванадцятий загалом і чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

  • підкреслимо, що з 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасовано звіт №10-ПОІ;
  • зазначимо, що ВРУ підтримала у І читанні відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану;
  • проінформуємо про удосконалення роботи Е-кабінету бронювання працівників;
  • зауважимо, що Мінекономіки затвердило примірну форму трудового договору з фрілансером;
  • розповімо про початок дії нового порядку стимулювання працевлаштування безробітних;
  • наголосимо, що роботодавці не будуть індексувати зарплату у 2023 році.

Гарного вам читання!

 

***

Мінекономіки затвердило примірну форму трудового договору з фрілансером
Ще з 10 серпня діє Закон №2421, яким введено у КЗпП норми щодо трудового договору з нефіксованим робочим часом.

При цьому нормою КЗпП було встановлено, що примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом має бути затверджена  Мінекономіки.

І ось 31 жовтня Мінекономіки розмістило на своєму сайті затверджений текст наказу від 26.10.2022 р. №4179 про затвердження Примірної форми трудового договору з нефіксованим робочим часом..

Цей наказ не підлягає офіційному опублікуванню, тож з 31 жовтня (з дня оприлюднення) роботодавці можуть застосовувати примірну форму трудового договору.

 

Новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних
26 жовтня Президент підписав Закон від 21.09.2022 р. №2622-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праціі».

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (тобто 29 жовтня, опублікований в «Голосі України» від 28.10.2022 р. №220), крім:

  • абзацу двадцять другого пп. 4 п. 2, пп. 7, 10, 11 (крім абзацу третього), 12, 14 пункту 3 розділу I цього Закону, які наберуть чинності через три місяці з дня набрання чинності цим Законом;
     
  • пп. 13, 15 пункту 3 розділу I цього Закону, які наберуть чинності через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Ним внесено зміни до КЗпП, законів „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про місцеві державні адміністрації”, „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, „Про зайнятість населення” та „Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Про це ми писали тут.

 

Відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану: прийнято за основу закон
3 листопада у ВРУ прийнято за основу законопроєкт №8081 щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану. За нього проголосували 330 нардепів.

Законопроєктом пропонується дозволити в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям надавати відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Тобто з норми буде виключено слова «за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

 

Удосконалено роботу Е-кабінету бронювання працівників
Мінагрополітики проінформувало, що з 1 листопада не потрібно повторно заповнювати форми, якщо запит було відхилено і його потрібно виправити та подати заново.

Завдяки удосконаленню потрібно зробити кілька простих кроків:

  • відкрити картку відхиленого запиту (двічі натиснувши по ньому лівою кнопкою миші);
     
  • натиснути кнопку (копіювати).

Система скопіює запит та відкриє копію у новому вікні. Після цього потрібно внести зміни, згенерувати додаток та відправити запит.

Аналогічно можна повторно відправляти розглянуті запити на бронювання.

 

З 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасовано №10-ПОІ
3 листопада Президент підписав Закон №2682 щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. 5 листопада його було опубліковано в «Голосі України». Відповідно норми Закону почали діяти з 6 листопада.

Ним відмінено звіт за ф. №10-ПОІ до Фонду інвалідів та внесено зміни до ведення обліку трудової діяльності в електронній формі. Тож вже за підсумками 2022 року не потрібно буде звітувати.

Детальний аналіз змін у трудовому законодавстві через ці зміни ми наводили в окремому аналітичному матеріалі за посиланням.

 

Роботодавці не будуть індексувати зарплату у 2023 році
3 листопада Верховна Рада підтримала проєкт Державного бюджету на 2023 рік у другому читанні. За ним розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник). Про це ми писали тут.

Наразі ж на сайті ВРУ зʼявився текст законопроєкту №8000, підписаний спікером ВРУ, Русланом Стефанчуком. З ним можна ознайомитися тут.

Його Перехідними положеннями, серед іншого, передбачено на 2023 рік зупинення дії Закону про індексацію доходів населення. Відповідно нараховувати індексацію щодо зарплати у 2023 році вже буде не потрібно.

Законопроєкт про Держбюджет на 2023 рік вже передано на підпис Президенту. Але чекаємо ще на появу підписаного Президентом тексту закону для остаточного переконання в цих новаціях.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»