• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(114) | 21.12.2022 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(114) | 21.12.2022 р.

Це – девʼятнадцятий цього року (сто чотирнадцятий загалом і шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему:

  • зауважимо, що зміниться порядок обліку сум, які сплачуються / підлягають сплаті на рахунки ПФУ;
  • наведемо нюанси правильного зберігання даних в е-трудових;
  • розповімо про правила формування графіку відпусток;
  • зупинимося на нормах тривалості робочого часу на 2023 рік;
  • зазначимо, що Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних ТЗ підкоригують;
  • розкажемо, чи впливає сума матдопомоги на доплату до мінзарплати;
  • підкреслимо, що Уряд знову продовжив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників.

Гарного вам читання!

***

 

Зміниться порядок обліку сум, які сплачуються / підлягають сплаті на рахунки ПФУ
СПО профспілок оприлюднило проєкт Постанови ПФУ «Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року №21-2». Тобто змін зазнає Порядок ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум платежів.

Проєктом акта пропонується внести зміни, якими передбачено:

  • зміну назви Порядку ведення обліку надходження сум платежів до ПФУ, оскільки облік надходження платежів від осіб, які здійснюють добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, буде здійснюватися ПФУ на центральному рівні;
     
  • зміну назв структурних підрозділів, які будуть здійснювати облік платежів до ПФУ, у зв’язку з реорганізацією та централізацією територіальних органів ПФУ;
     
  • забезпечення обліку сплачених сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в картках особових рахунків, які відкриватимуться для осіб, які виявили бажання здійснювати таку добровільну сплату;
     
  • забезпечення обліку надходження благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб, які можуть бути як знеособленими, так і персоналізованими в окремому реєстрі надходження таких сум.

 

Нюанси правильного зберігання даних в е-трудових
Фахівці ПФУ підкреслили, що оцифрувати трудову книжку може як фізична особа, так і роботодавець за своїх працівників.

Перед поданням трудової книжки на оцифрування радимо перевірити правильність її оформлення. Зокрема, треба виконати такі три основні кроки:

  1. Перевірити правильність написання.
     
  2. Перевірити наявність необхідних підписів та печаток на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки.
     
  3. Уважно вивчити усі записи у розділі «Відомості про роботу».

 

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік
Скоріш за все через війну та невідомі події у 2023 році щодо неї Мінекономіки вирішило не надавати показники для норм тривалості робочого часу. Але ми розробили свої рекомандації щодо норм.

Так от, дію воєнного стану наразі продовжено до 19 лютого 2023 р.  У період його дії не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні).  На практиці це означає, що офіційних днів відпочинку у вигляді святкових та неробочих днів в Україні зараз немає. Але графік роботи та час відпочинку протягом року встановлює роботодавець за домовленістю з працівниками.

Тому, чи дотримуватися традицій і не працювати у святкові та неробочі дні, або, якщо є необхідність, виводити людей у такі дні на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують самостійно при затвердженні норм тривалості робочого часу на 2023 рік.

Наш варіант норм тривалості не містить офіційних днів відпочинку, з ним можна ознайомитися тут.

 

Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних ТЗ підкоригують
На початку грудня СПО профспілок оприлюднило Проєкт Наказу Мінінфраструктури  «Про внесення змін до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів».

Метою його прийняття є нормативне закріплення винятків зі загальних правил обліку робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, які встановлюються для певних категорій транспортних засобів у сфері інфраструктури, за певних об’єктивних обставин та з метою транспонування норм права ЄС, що надають можливість відповідним державам відступати (встановлювати винятки) від загальних норм у національному законодавстві для внутрішніх перевезень.

 

Чи впливає сума матдопомоги на доплату до мінзарплати?
Матеріальна допомога – це фінансова підтримка або нецільова благодійна допомога працівнику від свого роботодавця, яка виплачується за заявою працівника.

Відповідно до статті 3-1 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче ніж розмір мінімальної заробітної плати.

Що стосується сум матеріальної допомоги, то вони не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівникові не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати.

Про це ми писали тут.

 

Уряд знову продовжив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників
Постановою від 02.12.2022 р. №1345 строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно з Постановою КМУ від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», та строки дії яких не закінчилися на день набрання чинності цією постановою, продовжуються автоматично на два місяці. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як створювати графік відпусток? Які відпустки включати до нього? Які нюанси слід пам’ятати під час створення графіка відпусток? За якою формою складати графік відпусток? Які вигоди для роботодавця, який складає графік відпусток? Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»