• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №01(115) | 18.01.2023 р.

Сто п'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №01(115) | 18.01.2023 р.

Це – перший цього року (сто п’ятнадцятий загалом і сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже місяць, що минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

 

  • наголосимо, що з 1 січня 2023 року Держпраці видає дозволи тільки в е-формі;
  • нагадаємо, що з 2023 року слід подавати нові звіти з праці;
  • проінформуємо, що з 5 січня діє новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників;
  • розповімо, що Уряд ухвалив порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця;
  • наведемо зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних ТЗ;
  • зауважимо, що до 7 лютого підприємства мають подати оновлений статзвіт про борги зі зарплати.

Гарного вам читання!

***

 

З 1 січня 2023 року Держпраці видає дозволи тільки в е-формі
03.01.2023 року Держпраці спільно з Мінекономіки запроваджено отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин в електронному вигляді через Портал електронних сервісів Мінекономіки.

Відтепер для отримання дозволу достатньо заповнити онлайн-заяву, до якої додати електронний висновок експертизи.

Крім видачі дозволу, онлайн доступні також анулювання, переоформлення та продовження строку дії дозволів, які було отримано в електронній формі. Про це ми писали тут.

 

До 7 лютого підприємства мають подати оновлений статзвіт про борги зі зарплати
Нагадаємо, що Держстат наказом від 23.06.2022 р. №195 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».

Його подають юридичні особи територіальному органу Держстату.

За роз'ясненням Держстату 2021 року (нового поки немає), перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні, раз на рік, на основі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 01 листопада року, що передує звітному року.

Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

Затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників
30 грудня Уряд вирішив затвердити новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Порядком, серед іншого, передбачено здійснення ведення військового обліку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів державними органами, підприємствами, установами та організаціями за списками персонального обліку відповідно до пропозицій Національного агентства з питань державної служби України та Державної служби статистики України.

Удосконалено окремі питання взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями у питаннях організації та ведення військового обліку. Всі ці зміни запрацювали з 5 січня.

Детально про зміни у військовому обліку ми писали ось тут.

 

Уряд ухвалив порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця
27 грудня КМУ було затверджено Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком. З текстом Постанови КМУ №1449 можна ознайомитися тут.

Нею визначено механізм розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у звʼязку з виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров’я працівника, якому на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, за наявності в нього страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

 

Змінилося Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних ТЗ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури наказом від 19.12.2022 р. №947 внесло зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів.

Метою його затвердження є нормативне закріплення винятків зі загальних правил обліку робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, які встановлюються для певних категорій транспортних засобів у сфері інфраструктури, за певних об’єктивних обставин та з метою транспонування норм права ЄС, що надають можливість відповідним державам відступати (встановлювати винятки) від загальних норм у національному законодавстві для внутрішніх перевезень.

 

З 2023 року слід подавати нові звіти з праці
Нагадуємо, що Наказом Держстату від 12.05.2022 р. №87 затверджено нові форми:

  • №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»;
  • №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».

Згідно з текстом наказу нові форми вводяться в дію, починаючи зі звіту:

  • за І квартал 2023 року - № 1-ПВ (квартальна);
  • за січень 2023 року - №1-ПВ (місячна).

Відповідно втратить чинність з 1 лютого 2023 року Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №135, яким затверджено попередні форми цих звітів.

Роз'яснення Держстату від 31.10.2022 р. щодо заповнення:

  • форми №1-ПВ (місячна) можна завантажити тут;
  • форми №1-ПВ (квартальна) можна завантажити тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»