• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №4(13) | 28.02.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №4(13) | 28.02.2018 р.

Це – вже четвертий у новому році (і тринадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки пройшов лише тиждень, а нам вже є про що вам розповісти.

 

Цього разу ми:

  1. розповімо про появу проектів Мінфіну щодо змін у блокуванні ПН та оскарження рішень комісії ДФС щодо відмови у розблокуванні;
  2. проконсультуємо, як суму ПДВ за своєчасно зареєстрованою податковою накладною слід включити до складу податкового кредиту;
  3. з’ясуємо, які наслідки з ПДВ виникають у разі переведення боргу;
  4. визначимося з правилами нарахування ПДВ при роздачі імпортованих рекламних матеріалів;
  5. зазначимо, як зберігати електронні податкові накладні та розрахунки коригування;
  6. ...а також поговоримо, як оподатковується операція з повернення орендодавцю поліпшеного майна.

Гарного вам читання!

 

***

Мінфін розробив проекти нових порядків щодо системи блокування ПН. І почалося…
9 лютого Мінфін оприлюднив розроблений ним проект постанови КМУ. Документ містить три нових порядки:

  • Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (завантажити);
  • Порядок роботи Комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації (завантажити);
  • Порядок розгляду скарг на рішення Комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації (завантажити).

З детальним аналізом змін до порядку зупинення реєстрації ПН можна ознайомитися у нашій аналітиці. Про зміни в алгоритмі оскарження рішень Комісії ДФС читайте в іншій аналітиці.

А вже 20 лютого з’явився текст листа ДФС від 01.02.2018 р. №340/4/99-99-07-04-03-13 щодо зауважень та пропозицій до вищенаведених проектів порядків. Зокрема, податківці не згодні з новим критерієм «податкова історія». На їхню думку, цей критерій створює ризики як безперешкодного формування схемного податкового кредиту, так і зупинення ПН платникам реального сектору економіки.

У відповідь на це, Мінфін листом від 07.02.2018 р. №26010-06-10/3450 попросив терміново надати погоджений проект постанови КМУ (тобто не лише зауваження, а сам проект постанови уже з внесеними змінами). Про це ми писали тут.

Наразі остаточного тексту проектів порядків щодо блокування ПН не оприлюднено. Хоча до ДРС він був направлений ще 16 лютого. А після попереднього опрацювання цих документів, 20 лютого ДРС було підготовлено лист на адресу Мінфіну з суттєвими зауваженнями та запитаннями.

«У ДРС є суттєві зауваження. По суті цими проектами постанов критерії ризику не визначено, ними визначається механізм їх встановлення, що насправді законом не передбачено» - зазначила Голова ДРС Ксенія Ляпіна.

До того ж ДРС не згодна зі скороченням операційного дня роботи ЄРПН. Зараз реєстрація можлива цілодобово, а відповідно до нового проекту постанови, тривалість операційного дня скорочується з 8.00 до 20.00.
Відповідь від Мінфіну поки що не надійшла. Про це все читайте тут.

 

Звертаємо увагу: цей проект постанови ще не було розглянуто на засіданні Уряду. Хоча за планами Мінфіну оновлена система блокування ПН має запрацювати вже завтра, 1 березня.

 

Своєчасно зареєстровану податкову накладну не включили у декларацію з ПДВ: як бути?
Податківці у індивідуальній консультації від 12.02.2018 р. №575/6/99-99-15-03-02-15/ІПК навели два способи включення ПДВ до складу податкового кредиту.
А саме:

  • або включити до складу податкового кредиту будь-якого звітного періоду протягом 1095 к.д. з дня їх складання;
  • або до складу податкового кредиту звітного періоду, у якому своєчасно зареєстровану податкову накладну було складено, шляхом подання за такий звітний період уточнюючого розрахунку.

Але невключення у податковий кредит суми ПДВ за зареєстрованою ПН не є помилкою. Тому подання уточнюючого розрахунку для включення ПДВ до складу податкового кредиту є правом, а не обов’язком.

Про це ми пишемо тут.

 

Коли повернення орендодавцю поліпшеного майна призведе до нарахування ПДВ
Безпосередньо передача в оренду або повернення майна не призводить до виникнення ПЗ з ПДВ, оскільки фактично не відбувається переходу права власності на таке майно. А от сума поліпшення орендованого майна при його поверненні орендодавцю може бути базою для оподаткування ПДВ, залежно від того, передається право власності на таке поліпшення при поверненні майна орендодавцю, чи ні.

Тож, якщо орендарем право на поліпшення або модернізацію орендованого майна передається орендодавцю, то орендодавцю за результатами таких операцій слід буде нараховувати ПЗ з ПДВ.

Якщо ж за договором оренди сума витрат на поліпшення не передається орендодавцю при поверненні орендованого майна, то ПДВ нараховувати не потрібно.

Про це та про особливості відображення в бухобліку операції з поліпшення орендованого майна читайте у нашому коментарі (для передплатників) до індивідуальної податкової консультації від 30.01.2018 р. №352/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Як зберігати електронні податкові накладні та розрахунки коригування
Податківці у підкатегорії 101.16 ресурсу «ЗІР» вказали, що ПН та РК складені в електронній формі, повинні зберігатися платниками ПДВ на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях. Як саме має виглядати така форма зберігання, у роз’ясненні не визначено.

Але, за роз’ясненням ДФС, при перевірках платники ПДВ мають надати доступ до таких електронних носіїв інформації. А у випадках, визначених законом, ще й слід буде надати копії ПН та РК, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності).

З інструкцією від ДФС щодо роботи з меню «Реєстрація та перегляд ПН/РК» в Електронному кабінеті можна ознайомитися у нашій новині.

 

Наостанок – два роз’яснення від ДФС
Щодо виникнення податкових наслідків з ПДВ за операцією з переведення боргу читайте тут («Операція з торгівлі борговими зобов'язаннями (не передбачається постачання товарів/послуг), яка здійснюється за грошові кошти, не є об’єктом оподаткування ПДВ, а тому за такою операцією у платника податку податкові зобов'язання з ПДВ не виникають»). З нашим коментарем до цього роз’яснення можна ознайомитися за посиланням.

А думку ДФС щодо оподаткування ПДВ операції з безоплатного розповсюдження імпортних рекламних матеріалів інформаційного характеру (каталоги, журнали, брошури, календарі, ручки, чашки та інші), вартість яких планується включати до собівартості проданих товарів, ви знайдете ось тут («У разі якщо вартість товарів (послуг), придбаних/виготовлених для проведення маркетингових/рекламних заходів (у т. ч. для безоплатного розповсюдження) безпосередньо заявником або через інших осіб, включається до вартості продажу готової продукції (товарів/послуг), які використовуються в оподатковуваних операціях, пов'язаних з отриманням доходів, то вважається, що такі товари (послуги) призначаються для використання в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності такого платника податку, а тому податкові зобов'язання з ПДВ під час здійснення операцій з безоплатного розповсюдження товарів (послуг) маркетингового/рекламного призначення відповідно до пункту 185.1 та пункту 198.5 ПКУ не нараховуються»).

 

***

Зверніть увагу!
14 березня редакція проведе вебінар «Звітність з податку на прибуток за 1 квартал 2018 року. Важливі питання ПДВ-2018». Лектор – Людмила Тимофеєва; податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ, аудитор АФ «Контракти-Аудит».

Ми розкажемо про головні акценти оновленого порядку блокування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, зупинимося на правилах нарахування ПДВ за рекламними, офісними витратами та при безоплатній передачі. Також визначимося, за яких умов податкова накладна є підставою для відображення ПДВ кредиту.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»