• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №07(122) | 26.04.2023 р.

Сто двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №07(122) | 26.04.2023 р.

Це – сьомий з початку року (сто двадцять другий загалом і двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • наведемо правила отримання інформації про бізнес-партнера в Е-кабінеті;
  • розповімо про податкові пільги для власників авто, викрадених чи знищених через війну;
  • розкажемо про новацію БЕБ  щодо зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • зʼясуємо, як оформити пояснення та надати копії підтвердних документів для розблокування реєстрації ПН;
  • дізнаємося, скільки виплачено бюджетного відшкодування з ПДВ з початку року.

Гарного вам читання!

 

***

Новація від БЕБ: зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю
БЕБ встановило 7 пов’язаних суб’єктів господарювання, в діяльності яких простежуються ризики безпідставного відшкодування ПДВ. Ймовірні збитки становлять понад 500 млн грн.

Для мінімізації та усунення загроз економічній безпеці України від діяльності згаданих підприємств аналітики БЕБ протягом 2022 - 2023 років направили рекомендації до ДПС щодо проведення перевірки достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ.

Окрім того, під час досудового розслідування детективи БЕБ встановили, що службові особи низки товариств під керівництвом киянина тривалий час подавали до органів державної влади завідомо неправдиву інформацію щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю. Таким чином вони безпідставно отримували можливість використання податкових пільг.

 

Як оформити пояснення та надати копії підтвердних документів для розблокування реєстрації ПН?
20 квітня  ДПС навела на своєму сайті у вигляді презентації рекомендації до оформлення пояснення та надання копій підтвердних документів для відновлення реєстрації зупиненої податкової накладної/розрахунку коригування. Про це ми писали тут.

А 24 квітня  ДПС вирішила зупинитися на аналізі причин неврахування таблиці даних платника ПДВ. Презентацію дивіться у нашій новині.

 

Податкові пільги для власників авто, викрадених чи знищених через війну: законопроєкт
14 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9209 «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо надання податкових пільг особам, яким внаслідок збройної агресії російської федерації та бойових дій на території України було завдано шкоду у вигляді викрадення чи знищення транспортних засобів».

Ним пропонується встановити для фізичних та юридичних осіб – резидентів України, яким внаслідок збройної агресії російської федерації та бойових дій на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року, було завдано шкоду у вигляді викрадення чи знищення транспортних засобів, пільги у вигляді звільнення від оподаткування ПДВ, акцизним податком, а також від обкладення ввізним митом операцій з ввезення на митну територію України транспортних засобів (автомобілів легкових, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів) у митному режимі імпорту. Про це ми зазначали тут.

 

Інформація про бізнес-партнера в Е-кабінеті: алгоритм дій від ДПС
За інформацією ДПС, у приватній частині Електронного кабінету платник податків вже може надати згоду на отримання інформації про себе контрагентом. Для цього у режимі «Згода на передачу інформації контрагенту» меню «Згода на передачу інформації» платнику податків слід:

  • вказати код контрагента;
  • визначити вид інформації *;
  • надати згоду.

У меню «Інформація про бізнес-партнера» контрагенту потрібно:

  • переглянути інформацію;
  • сформувати витяг.

* Перелік інформації: заборгованість (податковий борг); нараховані грошові зобов’язання; суми сплачених податків, зборів, платежів; зупинення реєстрації ПН/РК; наявність об’єктів оподаткування; наявність ліцензій; несвоєчасно зареєстровані ПН/РК; перелік товарів згідно з УКТ ЗЕД; інформація щодо включення до/виключення з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку; звітність з ТЦО; фінансовий результат до оподаткування; залишкова вартість основних засобів та нематеріальних активів; наявність експортних/імпортних операцій.

 

Скільки виплачено бюджетного відшкодування з ПДВ з початку року?
Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі навів інформацію щодо відшкодування ПДВ станом на 19 квітня.

Так, з початку року відшкодовано вже 45,5 млрд грн. Це найбільша сума за три останні роки.

Жодного прострочення в частині перевірки заявок на відшкодування ПДВ з боку податкової немає.

На виконанні у Казначействі знаходиться 3,9 млрд грн. Це той ПДВ, відшкодування якого затримується в межах дії п. 55 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України. Строк затримання 3-4 тижні.

З огляду на зазначене, можемо вважати, що ситуацію з відшкодуванням ПДВ стабілізовано.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»