• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(125) | 20.06.2023 р.

Сто двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(125) | 20.06.2023 р.

Це – десятий з початку року (сто двадцять п’ятий загалом і двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що Уряд змінив критерії ризиковості платників ПДВ;
  • зауважимо, що якщо ​​ДПС визнала ризиковим контрагента, то доведеться бути готовим до позапланової перевірки;
  • проінформуємо, що з 8 липня блокувати ПН будуть за новим порядком;
  • підкреслимо, що пільги з ПДВ для IT-бізнесу не повернуться;
  • розповімо, як перевірятимуть нарахування та сплату ПДВ за новою методикою.

Гарного вам читання!

***

 

Пільги з ПДВ для IT-бізнесу не повернуться: позиція нардепа
Верховна Рада та Уряд не повернуть пільгу з ПДВ-оподаткування IT-бізнесу, дія якої закінчилась 1 січня 2023 року. Таку думку висловив Ярослав Железняк, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, під час вебінару «Бронювання. Мобілізація. Податки ФОП в IT».

«Була пільга, вона закінчилась. Момент, коли її можна було повернути, минув. Єдиний варіант – прийняти це як даність», – зазначив Я. Железняк.

Він додав, що спільна позиція щодо оподаткування IT вже не зміниться: пільги з ПДВ та інших податків не повернуться. Про це ми писали тут.

 

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДВ: методика від ДПС
ДПСУ наказом від 09.06.2023 р. №446 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на додану вартість (завантажити). Розроблена вона з метою належної організації контрольно-перевірочних заходів осіб, які зареєстровані або підлягають реєстрації як платники ПДВ, забезпечення всебічного вивчення під час проведення документальних перевірок.

Методика містить інформацію щодо:

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;

  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;

  • способів обґрунтування висновків.

Ця Методика призначена для застосування посадовими особами контролюючих органів при виконанні ними функціональних обов’язків і має роз’яснювальний та інформаційний характер. Вона не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Про це ми писали тут.

 

ДПС визнала ризиковим контрагента – готуйтеся до позапланової перевірки
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що вони провели 29 документальних позапланових перевірок платників податків, задіяних у схемах ухилення від оподаткування ПДВ.

Зокрема, контрольно-перевірочними заходами відпрацьовано 731,4 млн грн схемного податкового кредиту по 18 суб’єктам господарювання - вигодонабувачам, задіяним у схемах ухилення від оподаткування ПДВ, які мали взаємовідносини з 66 контрагентами - платниками податку на додану вартість, що відповідають критеріям ризиковості.

 

З 8 липня блокувати ПН будуть за новим порядком
2 червня на черговому засіданні КМУ затверджено Постанову №574 щодо змін до Порядку №1165.

Постанова №574 набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування, крім норми щодо автоматичної реєстрації зупинених ПН/РК у разі прийняття рішення про врахування таблиці даних за виконання певних умов. Ця норма діятиме з наступного дня за днем набрання чинності цією постановою.

8 червня Постанову №574 опубліковано в «Урядовому курʼєрі». Відповідно її норми, крім окремої, почнуть діяти з 8 липня. Про це ми писали тут.

За деталями від Мінфіну, новими положеннями передбачається:

1) встановити обмеження для територіальних органів ДПС приймати рішення про ризиковість платника за операціями з датою виписки податкових накладних, що перевищує 180 днів до дати прийняття такого рішення (згідно з чинними положеннями відповідний термін не обмежено, у зв’язку з чим платник може бути визнаний ризиковим на підставі інформації щодо операцій, здійснених протягом останніх 3 років);

2) надати платникам право адміністративного оскарження (на рівні ДПС України) рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість та рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості (згідно з чинними положеннями такі рішення оскаржуються у судовому порядку або неодноразово переглядаються на рівні ГУ ДПС в областях);

3) запровадити автоматичну реєстрацію зупинених ПН/РК в ЄРПН у разі прийняття рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості та/або рішення про врахування таблиці даних платника податку, за виконання визначених умов:

  • реєстрацію таких ПН/РК зупинено на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;

  • операція в таких ПН/РК не відповідає критеріям ризиковості.

 

Уряд змінив критерії ризиковості платників ПДВ
16 червня КМУ на своєму черговому засіданні вніс зміни до додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Змінами встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку у разі відсутності у платника податку - юридичної особи відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства, шляхом доповнення інформацією щодо відсутності відкритих рахунків у небанківському надавачу платіжних послуг.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»